Η Ουκρανία απαγορεύει σειρά κινουμένων σχεδίων που θεωρεί «ρωσική προπαγάνδα»- «Αναδεικνύεται η ασχήμια του Κιέβου», σχολιάζει η Μόσχα

Ημερομηνία: 21-08-2026



Ένα υπερκινητικό κοριτσάκι και μια αδέξια αρκούδα μπορεί να μην ακούγονται ως πιθανή απειλή για την εθνική ασφάλεια μιας χώρας, ωστόσο, η Ουκρανία ανακοίνωσε μέτρα που έχουν ως στόχο τον περιορισμό της μετάδοσης της γνωστής ρωσικής σειράς κινουμένων σχεδίων «Η Μάσα και ο αρκούδος» καθώς θεωρείται ότι αποτελεί προϊόν ρωσικής προπαγάνδας στα παιδιά.

Το Κίεβο θεωρεί ότι είναι ένα εργαλείο πολιτιστικής εξουσίας της Μόσχας που χρησιμοποιείται για να δημοσιοποιείται μία θετική εικόνα της χώρας. Η σειρά κινουμένων σχεδίων προέρχεται από ένα γνωστό ρωσικό λαϊκό παραμύθι, ενώ η καφέ αρκούδα θεωρείται αλληγορικό σύμβολο της Ρωσίας.

Το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι η παγκοσμίως επιτυχημένη και αγαπημένη παιδική σειρά θα απαγορευτεί, καθώς «διαδίδει φιλορωσικά αφηγήματα που πλασάρονται σε παιδικό περιεχόμενο, τα οποία συνιστούν απειλή για την εθνική ασφάλεια της Ουκρανίας».

Με διάταγμα που δημοσιεύτηκε το βράδυ της Πέμπτης, το Κίεβο επέβαλε κυρώσεις στο στοούντιο Animaccord —το οποίο παράγει τη σειρά κινουμένων σχεδίων— καθώς και στον Όλεγκ Κουζόβκοφ (τον Ρώσο δημιουργό της σειράς, τον Ντμίτρι Λοβέικο (συνιδρυτή του στοούντιο) και τρία ακόμη άτομα.

Η σειρά «Η Μάσα και ο Αρκούδος», η οποία παρουσιάζει τις περιπέτειες ενός τετράχρονου κοριτσιού και μιας αρκούδας τσίρκου που έχει αποσυρθεί, με το όνομα Μίσκα, γνωρίζει επιτυχία παγκοσμίως.

Το γραφείο του Ζελένσκι χαρακτήρισε τη σειρά «προπαγάνδα κινούμενων σχεδίων» και ισχυρίστηκε ότι η Animaccord «καταβάλλει χρήματα στον προϋπολογισμό του  ρωσικού κράτους».

Η Animaccord, η οποία εδρεύει στην Κύπρο και διανέμει τη σειρά κινουμένων σχεδίων σε πάνω από 100 χώρες, έχει υποστηρίξει ότι πρόκειται για αθώα ψυχαγωγία που δεν περιέχει «κανένα πολιτικό μήνυμα» και κάθε ισχυρισμός περί προπαγάνδας είναι ψευδής.

Η συζήτηση στη Βρετανία

Η σειρά, η οποία μετρά επτά σεζόν και 170 επεισόδια από την πρεμιέρα της το 2009, βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής στο Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο μήνα, με μια ομάδα άνω των 50 Βρετανών βουλευτών να στέλενει επιστολή στην κυβέρνηση, ζητώντας την απόσυρσή της από τις πλατφόρμες streaming. Οι βουλευτές υποστήριξαν ότι η σειρά «κανονικοποιεί ενεργά τη σοβιετική στρατιωτική εικονογραφία για ένα παγκόσμιο κοινό μικρών παιδιών».

Αναφέρθηκαν σε ένα συγκεκριμένο επεισόδιο όπου η Μάσα, ενώ φυλάει το μποστάνι του Μίσκα, φορά ένα πηλήκιο με μπλε ρέλι και κόκκινο αστέρι — το οποίο θυμίζει εκείνα που φορούσαν οι αξιωματικοί της μυστικής αστυνομίας NKVD επί εποχής Στάλιν.

Το επεισόδιο έχει τίτλο «Απαγορεύεται η Είσοδος!» στα αγγλικά, αλλά ο ρωσικός μεταφράζεται ως «Τα Σύνορα υπό Κλειδαριά», που αποτελούσε και αποτελεί σύνθημα των σοβιετικών και ρωσικών συνοριοφυλάκων, υπογραμμίζοντας την εγρήγορση και την αποφασιστικότητά τους να υπερασπιστούν τη χώρα απέναντι σε ξένους εισβολείς.

«Εργαλείο ήπιας ρωσικής ισχύος»

Το Κέντρο Αντιμετώπισης της Παραπληροφόρησης της Ουκρανίας —το οποίο συνδέεται με την ουκρανική κυβέρνηση— είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η σειρά «δεν είναι απλώς ένα κινούμενο σχέδιο, αλλά ένα εργαλείο ήπιας ρωσικής ισχύος», το οποίο περιλαμβάνει «τον χλευασμό των παραδόσεων άλλων χωρών μέσα από τη συμπεριφορά της Μάσα».

Βάσει των κυρώσεων που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, απαγορεύεται στην Animaccord η διανομή οπτικοακουστικού υλικού στην Ουκρανία. Τα μέτρα επιτρέπουν στην ουκρανική κυβέρνηση να μπλοκάρει τη σειρά κινουμένων σχεδίων —συμπεριλαμβανομένων των εκδόσεων στα ουκρανικά, τα ρωσικά και τα αγγλικά— στο YouTube και σε άλλους ιστότοπους, όπως μετέδωσε η Kyiv Independent.

Το σχόλιο της Μόσχας

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ειρωνεύθηκε ότι «η Ουκρανία κήρυξε τον πόλεμο στα κινούμενα σχέδια» και ισχυρίσθηκε ότι η Μάσα και ο Μίσκα έχουν κατακτήσει ολόκληρο τον κόσμο και δεν προωθούν παρά «τις καλύτερες ιδιότητες του ανθρώπου».

Όπως είπε, η απαγόρευση «αναδεικνύει την ασχήμια του καθεστώτος του Κιέβου».

«Αυτά τα κινούμενα σχέδια έχουν κατακτήσει όλο τον κόσμο… με την καλοσύνη και την ανθρωπιά τους, τον έχουν κατακτήσει μέσω της προπαγάνδας αλλά με την καλή έννοια της λέξης», πρόσθεσε.

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος