Η shortsea ναυτιλία στο επίκεντρο συνάντησης Κικίλια-ΕΕΝΜΑ

Ημερομηνία: 19-01-2026



Θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος, όπως η πορεία της shortsea ναυτιλίας, αλλά και άλλα ζητήματα του κλάδου, συζητήθηκαν την Παρασκευή στη συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλη Κικίλια, με το προεδρείο της Ένωσης Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (ΕΕΝΜΑ), παρουσία και του γ.γ. Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Ευάγγελου Κυριαζόπουλου.

Σύμφωνα με την ΕΕΝΜΑ, η συζήτηση διεξήχθη σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης και ο υπουργός, όντας ενήμερος για τον ρόλο και τη σημαντικότητα της shortsea ναυτιλίας στον ευρωπαϊκό και ελληνικό χώρο, δήλωσε απερίφραστα ότι ειδικώς για τη χώρα μας, ο συγκεκριμένος κλάδος αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των θαλασσίων μεταφορών.

Όμως, τονίστηκε για άλλη μία φορά προς την ηγεσία του υπουργείου η εργώδης προσπάθεια της shortsea ναυτιλίας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ρόλου της ως ο κύριος συνδετικός κρίκος μεταξύ ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και έχοντας πλήρη συναίσθηση της ευθύνης της προς τους κατοίκους των περιοχών αυτών, καθώς είναι ο αποκλειστικός πάροχος ειδών διατροφής, ιατροφαρμακευτικού υλικού και καυσίμων.

Επίσης, αναφέρθηκαν τα ειδικότερα θέματα ανταγωνιστικότητας των shortsea πλοίων, όπως αναδείχθηκαν μέσα από την μελέτη του ΙΟΒΕ, καθώς και του πεδίου λειτουργικότητας του κλάδου ενδοελλαδικά, έχοντας πάντα σε προτεραιότητα την ασφάλεια φορτίων και ναυτικών.

Η έλλειψη ναυτικών ήταν επίσης στην ατζέντα της συζήτησης – ζήτημα που απασχολεί το σύνολο της ναυτιλίας διεθνώς πλέον.

Η ΕΕΝΜΑ τόνισε πως έχει πάντα τη διάθεση και συμβάλει με κάθε δυνατό τρόπο στην προσέλκυση ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε να επανέλθει με σαφείς προτάσεις που θα απαντούν στα αιτήματα του κλάδου, με γνώμονα πάντα και πάνω από όλα την ασφάλεια και την διατήρηση της ανταγωνιστικότητας του shortsea.

Με το τέλος της συνάντησης, ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΝΜΑ, Χαράλαμπος Σημαντώνης, δήλωσε: «Θεωρώ ότι με τη συνάντηση ορίσαμε ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς τόσο ο υπουργός όσο και ο γενικός γραμματέας είναι πρόθυμοι να συμβάλουν στην επίλυση λειτουργικών θεμάτων της shortsea ναυτιλίας. Από την πλευρά μας δηλώνουμε για άλλη μία φορά την αναμφισβήτητη βούλησή μας να συνεχίσουμε να παρέχουμε υπηρεσίες υψηλού επιπέδου προς όφελος όλων».

Την Ένωση εκπροσώπησαν και ο Ευστράτιος Τσαλαμανιός, Α΄ αντιπρόεδρος, ο Σήφης Βαρδινογιάννης, Β΄ αντιπρόεδρος, η Έλπη Πετράκη, γενική γραμματέας, η Αλεξάνδρα Γκανά, ταμίας, η Δανάη Τσόπελα, διευθύντρια, και ο Αλέξανδρος Λαγουρός, σύμβουλος Ναυτιλιακών Θεμάτων.

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος