Ιδού το πρώτο αόρατο drone (βίντεο)

Ημερομηνία: 17-07-2026



Επιστήμονες του αμερικανικού Πανεπιστημίου Northwestern δημιούργησαν ένα drone που περιστρέφεται τόσο γρήγορα ώστε σχεδόν εξαφανίζεται από το ανθρώπινο μάτι.

Το νέο drone, που ονομάζεται Phantom Twist, περιστρέφεται έως και 25 φορές το δευτερόλεπτο, ταχύτητα υπερβολικά μεγάλη για να μπορεί το ανθρώπινο μάτι να διακρίνει τις λεπτομέρειές του. Αν και δεν είναι εντελώς αόρατο, είναι περίπου δέκα φορές λιγότερο ορατό από ένα συμβατικό τετρακόπτερο (quadcopter). Οι δημιουργοί του περιγράφουν την εμφάνισή του ως μια «φασματική θολούρα» υποστηρίζοντας ότι «ενσωματώνεται σχεδόν ανεπαίσθητα στο φόντο».

«Οι περισσότερες προσπάθειες απόκρυψης drones επικεντρώνονται στο να τα κάνουν να μοιάζουν με το περιβάλλον τους. Εμείς αντίθετα αναρωτηθήκαμε αν θα μπορούσαμε να σχεδιάσουμε το ίδιο το drone με βάση τον τρόπο που ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται την κίνηση. Η ιδέα της χαμηλής ορατότητας μέσω συνεχούς περιστροφικής κίνησης είναι κάτι που ελάχιστοι έχουν εξερευνήσει»  δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Μάικλ Ρούμπενσταϊν.

Για να καταλήξει σε αυτό το ασυνήθιστο σχέδιο η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε αρχικά υπολογιστή για να δημιουργήσει περίπου 20,000 διαφορετικές διαμορφώσεις. Στη συνέχεια με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης δοκίμασε διαφορετικές διατάξεις των βασικών εξαρτημάτων μέχρι να επιλέξει τις πιο υποσχόμενες σχεδιάσεις.

Ο Ρούμπενσταϊν εξήγησε «Η διαδικασία σχεδιασμού ήταν πλήρως αυτοματοποιημένη. Όταν πλέον βεβαιωθήκαμε ότι ένα drone πληρούσε όλα τα κριτήριά μας, προχωρήσαμε στην κατασκευή του». Σε αντίθεση με τα περισσότερα drones τα οποία διαθέτουν τέσσερις έλικες το Phantom Twist χρησιμοποιεί μόνο έναν κινητήρα και μία έλικα που περιστρέφονται προς μία κατεύθυνση.

«Σε ένα συνηθισμένο τετρακόπτερο οι έλικες περιστρέφονται, αλλά το σώμα του drone παραμένει ακίνητο. Έτσι εξακολουθείς να βλέπεις το σώμα του. Στο δικό μας drone περιστρέφεται ολόκληρη η κατασκευή, επομένως δεν υπάρχουν σταθερά σημεία που να μπορεί εύκολα να διακρίνει το μάτι» εξήγησε ο Ρούμπενσταϊν.

Σύμφωνα με τις αρχικές δοκιμές, το Phantom Twist είναι περίπου δέκα φορές λιγότερο ορατό από τα συμβατικά drones. Η Έμμα Αλεξάντερ, επίσης μέλος της ερευνητικής ομάδας ανέφερε: «Το ανθρώπινο μάτι χρειάζεται χρόνο για να συγκεντρώσει τα οπτικά σήματα, κάτι που μοιάζει με τον χρόνο έκθεσης μιας φωτογραφικής μηχανής. Όταν ένα αντικείμενο περιστρέφεται πολύ γρήγορα, το αντιλαμβανόμαστε ως θολό και χάνει τα διακριτά χαρακτηριστικά του. Επειδή αυτό το νέο drone είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου διαφανές τα λίγα αδιαφανή εξαρτήματά του “αναμειγνύονται” οπτικά με το φόντο δημιουργώντας την εντύπωση μιας ελαφριάς ομίχλης».

Οι περιορισμοί

Παρότι είναι σχεδόν αόρατο το drone εξακολουθεί να έχει ορισμένους περιορισμούς. Για παράδειγμα εξακολουθούν να διακρίνονται τα καλώδια και οι ράβδοι στήριξής του, ενώ παράγει και αρκετά δυνατό θόρυβο κατά τη λειτουργία του. Οι ερευνητές, ωστόσο εκτιμούν ότι η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση άγριας ζωής, την περιβαλλοντική έρευνα και την επιθεώρηση υποδομών, προκαλώντας πολύ μικρότερη οπτική όχληση.

Σύμφωνα με τον Πίτερ Λι του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, σχεδόν αόρατα drones αυτού του είδους θα μπορούσαν επίσης να έχουν σημαντικές εφαρμογές και στο σύγχρονο πόλεμο.

Naftemporiki.gr

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος