ΙΝΑΤ: Από την ενεργειακή ολιγαρχία στην ενεργειακή δημοκρατία – Επτά παρεμβάσεις για τη μετάβαση

Ημερομηνία: 18-08-2026


Ένα ολοκληρωμένο κείμενο προτάσεων δημόσιας πολιτικής από το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα (ΙΝΑΤ). Επτά πυλώνες για να γίνουν οι Ενεργειακές Κοινότητες ισότιμοι παίκτες της αγοράς.

Με τις Ενεργειακές Κοινότητες, αν και θεσμοθετημένες από το 2018, να «παραμένουν περιθωριακές λόγω ρυθμιστικών εμποδίων, γραφειοκρατίας και έλλειψης χρηματοδότησης» το ΙΝΑΤ επαναφέρει στο προσκήνιο την εναλλακτική πρόταση με τη μελέτη για την «Ενεργειακή Δημοκρατία» που κατέθεσε τον Μάρτιο διαπιστώνοντας παράλληλα πως οι «λογαριασμοί ρεύματος του Ιουλίου-Αυγούστου» θα είναι «από τους βαρύτερους της χρονιάς».

Το κείμενο παρεμβάσεων που επεξεργάστηκε το ΙΝΑΤ προτείνει

1. Θεσμική αναγνώριση και ενδυνάμωση των ΕνΚοιν ως ισότιμων φορέων της αγοράς ενέργειας, με πλήρη εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές οδηγίες (RED III, IEMD) και πρακτικά δικαιώματα πρόσβασης σε ηλεκτρικό χώρο.

2. Εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τις ΕνΚοιν με φιλόδοξους ποσοτικούς στόχους: συμμετοχή στην κάλυψη τουλάχιστον 15% της τελικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στην επόμενη πενταετία, ενεργή συμμετοχή 200.000 πολιτών και ένταξη 50.000 ευάλωτων νοικοκυριών.

3. Διεύρυνση δραστηριοτήτων πέραν της παραγωγής ΑΠΕ: αποθήκευση ενέργειας, ηλεκτροκίνηση, απόκριση ζήτησης και συμμετοχικές ανακαινίσεις κλίμακας.

4. Κοινωνική διάσταση και ένταξη ευάλωτων ομάδων μέσω σχημάτων συλλογικής αυτοπαραγωγής και εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, σε συνδυασμό με προγράμματα ανακαίνισης κτιρίων.

5. Ολοκληρωμένες λύσεις για ΟΤΑ και τοπικές οικονομίες, με στόχο την κάλυψη τουλάχιστον 20% των ενεργειακών αναγκών δημοτικών υποδομών μέσα στην επόμενη πενταετία, ιδίως σε νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους.

6. Υποστήριξη του πρωτογενούς τομέα μέσω ΕνΚοιν αγροτικών συνεταιρισμών, μειώνοντας δραστικά το ενεργειακό κόστος παραγωγής.

7. Ενίσχυση ενεργειακής δημοκρατίας, διαφάνειας και εμπιστοσύνης μέσω ανοικτών δεδομένων, αποτελεσματικής εποπτείας του ανταγωνισμού και ουσιαστικής ανεξαρτητοποίησης θεσμών όπως η ΡΑΑΕΥ.

«Το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει. Οι τεχνολογίες είναι ώριμες. Οι πόροι είναι διαθέσιμοι. Λείπει η πολιτική βούληση», σημειώνουν από το ΙΝΑΤ.

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος