Ιράν: 466 νεκροί στις διαδηλώσεις – Κλιμακώνεται η αιματηρή καταστολή

Ημερομηνία: 11-01-2026

Κλιμακώνεται η αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν, με τον αριθμό των νεκρών να ανεβαίνει στους 466, σύμφωνα με την οργάνωση για τα δικαιώματα, HRANA, με έδρα τις ΗΠΑ.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις 28 Δεκεμβρίου, ως αντίδραση στην εκτόξευση των τιμών, πριν εξελιχθούν σε ανοιχτή αμφισβήτηση των ηγετών που κυβερνούν τη χώρα από την Ισλαμική Επανάσταση.

Οι αρχές κατηγορούν τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ότι υποκινούν την αναταραχή. Ο αρχηγός της αστυνομίας του Ιράν, Αχμάντ-Ρεζά Ραντάν, δήλωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν εντείνει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των «ταραχοποιών».

Η Τεχεράνη απείλησε ότι θα επιτεθεί σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στη Μέση Ανατολή εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες πλήξουν πρώτες ιρανικούς στόχους, προειδοποίησε την Κυριακή ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου, Μοχάμαντ-Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ, εν μέσω πληροφοριών ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει επιλογές για πιθανά στρατιωτικά πλήγματα κατά ιρανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Ο Γκαλιμπάφ απείλησε επίσης ότι το Ιράν θα στοχεύσει ναυτιλιακές οδούς στη Μέση Ανατολή, καθώς και το Ισραήλ. Οι ΗΠΑ διατηρούν αεροπορικές και ναυτικές βάσεις στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Κατάρ. Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν είχε πλήξει την αεροπορική βάση Αλ Ουντέιντ στο Κατάρ τον Ιούνιο, μετά από αμερικανικά πλήγματα σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έχει απειλήσει επανειλημμένα με παρέμβαση σε περίπτωση αιματηρής καταστολής των διαδηλώσεων στο Ιράν, με τη  Wall Street Journal να μεταδίδει ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξετάζουν ιθανά πλήγματα κατά ιρανικών στρατιωτικών στόχων, χωρίς ωστόσο να γίνεται αναφορά σε άμεση στρατιωτική επιχείρηση.
 

Πηγή: skai.gr

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος