Ιράν: Δεν είμαστε έτοιμοι για νέες απευθείας συνομιλίες
Το Ιράν ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι έτοιμο για νέο γύρο απευθείας διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ, ανεβάζοντας τους τόνους.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζάντεχ δήλωσε στο Associated Press ότι η Τεχεράνη απορρίπτει προς το παρόν τη διεξαγωγή νέων δια ζώσης επαφών, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι επιμένουν σε «μαξιμαλιστικές» απαιτήσεις σε κρίσιμα ζητήματα.
«Εκτός συζήτησης» το εμπλουτισμένο ουράνιο
Ιδιαίτερα κατηγορηματικός εμφανίστηκε για το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος, τονίζοντας ότι η παράδοση αποθεμάτων εμπλουτισμένου ουρανίου στις ΗΠΑ είναι «εκτός συζήτησης».
Η θέση αυτή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με όσα υποστήριξε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε δηλώσει ότι υπάρχει ήδη συμφωνία για το θέμα.
Ζητά πρώτα συμφωνία-πλαίσιο
Παρά το «πάγωμα» των απευθείας επαφών, ο Κατιμπζαντέχ επιβεβαίωσε ότι υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι το Ιράν επιθυμεί πρώτα την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας-πλαισίου πριν από οποιαδήποτε συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο.
Όπως είπε, οι ΗΠΑ θα πρέπει να «κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουν τις βασικές ανησυχίες» της Τεχεράνης, με αιχμή τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα.
Αντικρουόμενα μηνύματα
Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο Τραμπ έκανε λόγο για «πολύ καλές συνομιλίες» με το Ιράν, ενισχύοντας την εικόνα μιας εν εξελίξει διπλωματικής διαδικασίας.
Ωστόσο, οι δηλώσεις από την ιρανική πλευρά αποτυπώνουν το βάθος των διαφωνιών, δείχνοντας ότι η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει σημαντική, παρά τις επαφές στο παρασκήνιο.
Μείνετε συντονισμένοι για όλες τις εξελίξεις στο liveblog της Ναυτεμπορικής.


