Iστορικό sell off ανεβάζει το κόστος δανεισμού σε υψηλό 24 ετών

Ημερομηνία: 29-09-2026



Στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα, ανήλθε το κόστος μακροπρόθεσμου δανεισμού των ΗΠΑ την Τρίτη, καθώς το «ξεφόρτωμα» -βλέπε πωλήσεις- στην αγορά αμερικανικών κρατικών ομολόγων, βαίνει ογκούμενο.

Η απόδοση του 30ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου αυξήθηκε κατά 0,05 ποσοστιαίες μονάδες στις πρωινές συναλλαγές στη Νέα Υόρκη, φτάνοντας το 5,61% — το υψηλότερο επίπεδό της από τον Ιούνιο του 2002.

Σημειωτέον ότι χθες το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού των ΗΠΑ, είχε βυθιστεί στο 2004, στον καιρό δηλαδή του Τζορτζ Μπους Jr.

Σήμερα υπεχώρησε άλλα δύο χρόνια στο βάθος του χρόνου.

Αλλά  και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου -του πλέον συνήθους τρόπου κρατικού δανεισμού- αυξήθηκε κατά 0,04 ποσοστιαίες μονάδες, στο 5,28%, οδηγώντας το βασικό κόστος δανεισμού των ΗΠΑ σε νέο υψηλό μετά το 2007.

Το κύμα πωλήσεων στις αγορές ομολόγων έχουν επιταχυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η άνοδος των τιμών του πετρελαίου τροφοδοτεί τον πληθωρισμό και τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ ενισχύουν τις εκτιμήσεις για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed.

Ανησυχία δημοσιονομικής βιωσιμότητας

Αναλυτές (Κριστίνα Χούπερ/Μan Group) εκτιμούν στους FT, η άνοδος των αποδόσεων των μακροπρόθεσμων ομολόγων αντανακλά «την αυξανόμενη ανησυχία για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα», καθώς και ανησυχίες για τον υψηλότερο πληθωρισμό που προκαλεί η ενεργειακή κρίση μετά τον πόλεμο ΗΠΑ–Ιράν.

Το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ ξεπέρασε τον περασμένο μήνα τα 40 τρισ. δολάρια, ενώ ο κρατικός δανεισμός συνεχίζει να αυξάνεται με ιστορικά ταχύτατο ρυθμό, εντείνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών για την πορεία των δημόσιων οικονομικών της χώρας.

Και αυτό που υποψιάζονται όλοι, η κυρία Χούπερ το λέει ευθέως: Η «η ελκυστικότητα των αμερικανικών κρατικών ομολόγων για τους επενδυτές, ιδίως τους ξένους αγοραστές, θα μειωθεί», λόγω της δημοσιονομικής πορείας των ΗΠΑ και του «απρόβλεπτου χαρακτήρα» της εξωτερικής πολιτικής της Ουάσιγκτον.

Η τιμή του Brent παρέμεινε πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι για μεγάλο τμήμα του Σεπτεμβρίου, υποχωρώντας πάντως ελαφρώς την Τρίτη στα 104 δολάρια.

Ωστόσο, παρά το κύμα πωλήσεων ομολόγων που προκαλεί το εκρηκτικό κοκτέιλ ενεργειακής κρίσης, περιουσιακά στοιχεία που παραδοσιακά θεωρούνται πιο ριψοκίνδυνα, όπως οι μετοχές και τα εταιρικά ομόλογα, έχουν μέχρι στιγμής επιδείξει σχετική ανθεκτικότητα.

Ετσι, ο δείκτης S&P 500 υποχωρούσε (μόνο) κατά 0,3% την Τρίτη και παρέμενε μόλις 2% κάτω από το ιστορικό υψηλό που σημείωσε τον Αύγουστο. Ο δε Nasdaq 100 ενισχυόταν κατά 0,2% .

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος