Και τώρα τι γίνεται; Το βασικό ερώτημα μετά την αποτυχία των συνομιλιών ΗΠΑ

Ημερομηνία: 12-04-2026



Με τις αντιπροσωπείες ΗΠΑ και Ιράν να προσέρχονται στις συνομιλίες ισχυριζόμενες αμφότερες ότι είχαν κερδίσει τον πόλεμο, η επίτευξη συμφωνίας έμοιαζε εξ αρχής δύσκολη.

Στο τέλος, φάνηκε ότι ήταν και αδύνατη. Και οι δύο έφυγαν ουσιαστικά κατηγορώντας ο ένας τον άλλον για την αποτυχία τους.

Το βασικό ερώτημα είναι πλέον ένα: Τι θα συμβεί στη συνέχεια;

Η εκεχειρία που συμφωνήθηκε την Τετάρτη ξεκίνησε εν μέσω απειλών από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, περί εξαφάνισης του ιρανικού πολιτισμού.

Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία ανακοίνωση σχετικά με το εάν θα συνεχιστούν οι επιθέσεις κατά του Ιράν. Αλλά σίγουρα οι πιθανότητες έχουν αυξηθεί.

Όσο για το Στενό του Ορμούζ – την ζωτικής σημασίας πλωτή οδό που το Ιράν είχε επιλεκτικά, αλλά αποτελεσματικά, μπλοκάρει – η επανέναρξη της λειτουργίας μέσω διαπραγματεύσεων φαίνεται να είναι εκτός συζήτησης. Η άφιξη δύο αμερικανικών πολεμικών πλοίων στον Κόλπο υποδηλώνει ότι οι ΗΠΑ βλέπουν μια άλλη διαδρομή.

Οι ΗΠΑ ανέφεραν την αποτυχία του Ιράν να δεσμευτεί ότι δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα ως το βασικό εμπόδιο. Το Ιράν ανέκαθεν ηρνείτο ότι επιθυμούσε να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, ​​αλλά δύο πόλεμοι σε διάστημα ενός έτους θα έχουν μάλλον ενθαρρύνει όσους το ζητούν, εντός της χώρας.

Αυτές οι πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν ήταν ιστορικές. Αλλά μπορούν κάλλιστα να μείνουν στη μνήμη μας ως μια αποτυχία της διπλωματίας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος