Καιρός να αρθεί κάθε απειλή στις μεταξύ μας σχέσεις

Ημερομηνία: 11-02-2026



Ακόμη και όταν διαφωνούμε, είναι σημαντικό να μην οδηγούμαστε σε κρίσεις και σε εντάσεις, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Ερντογάν για τη θερμή υποδοχή. «Η παρουσία μας σήμερα στην Άγκυρα επιβεβαιώνει την αξία του διαλόγου και των σχέσεων καλής γειτονίας σε ένα ρευστό διεθνές περιβάλλον» τόνισε.

Επεσήμανε ότι «κάναμε αναλυτικό απολογισμό των διμερών σχέσεων τα τελευταία δύο και κάτι χρόνια».

«Ως γειτονικές χώρες καλούμαστε να διαχειριζόμαστε τα προβλήματά μας με ψυχραιμία και υπευθυνότητα, μιλώντας με ειλικρίνεια και έχοντας πάντα σταθερή αναφορά το διεθνές δίκαιο» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Επεσήμανε, δε, ότι η Ελλάδα είναι ειρηνική χώρα, πάντα προσηλωμένη στον διάλογο, ο οποίος θα πρέπει να διεξάγεται με αμοιβαίο σεβασμό.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η προσπάθεια αυτή έχει ήδη αποδώσει, αποτρέποντας εντάσεις και αναφέρθηκε στις κοινές πρωτοβουλίες που συμφωνήθηκαν.

Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στη βίζα που χορηγείται σε Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν σε 12 νησιά του Αιγαίου. Όπως είπε, συμφωνήθηκε η Ελλάδα να ζητήσει από την Κομισιόν την ανανέωση του προγράμματος.

Για το μεταναστευτικό, είπε πως υπάρχει βελτιωμένος συντονισμός μεταξύ των δύο χωρών, με αποτέλεσμα τη μείωση των ροών. Επεσήμανε, δε, ότι έχει τεθεί στόχος για το διμερές εμπόριο να φτάσει τα 10 δισ.

Όπως τόνισε, τα βήματα προόδου δεν ήταν αυτονόητα, ούτε δεδομένα, αλλά προέκυψαν χάρη στην πολιτική βούληση και την προσπάθεια των δύο πλευρών, αναδεικνύοντας στην πράξη ότι μπορεί να υπάρχει ένα λειτουργικό πλαίσιο διμερούς συνεργασίας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη σταθερότητα της περιοχής.

«Καιρός να αρθεί πια κάθε απειλή στις μεταξύ μας σχέσεις»

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες, με την ελληνική θέση να παραμένει σταθερή ότι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί τη μόνη διαφορά που θα μπορούσε να οδηγηθεί ενώπιον ενός διεθνούς δικαιοδοτικού οργάνου, με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Εύχομαι ότι οι συνθήκες θα επιτρέψουν μια εξέλιξη προς αυτήν την κατεύθυνση. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι είναι καιρός να αρθεί πια κάθε απειλή, τυπική και ουσιαστική, στις μεταξύ μας σχέσεις. Αν όχι τώρα, πότε;» διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η ελληνική θέση παραμένει σαφής, με τις πρωτοβουλίες του γ.γ. του ΟΗΕ να δημιουργούν ένα παράθυρο ευκαιρίας για επανεκκίνηση ενός ουσιαστικού διαλόγου, σε μια διαδικασία που πρέπει να κινείται πάντα στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε απευθυνόμενος στον κ. Ερντογάν ότι το καθεστώς των μειονοτήτων προσδιορίζεται με απόλυτη σαφήνεια από τη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία προβλέπει ρητά ότι η μειονότητα στη Θράκη είναι θρησκευτική, αποκλείοντας κάθε άλλη παρερμηνεία.

«Θα ξαναπώ αυτό που είχα πει πριν από δύο χρόνια. Έλληνες μουσουλμάνοι της Θράκης ζούνε αρμονικά με χριστιανούς συμπολίτες μας, βάσει των αρχών της ισονομίας και της ισοπολιτείας, ενώ παράλληλα στην Τουρκία, στην Κωνσταντινούπολη πρωτίστως, η ελληνική μειονότητα παρά τη μεγάλη της συρρίκνωση εξακολουθεί να εμπλουτίζει την κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Τουρκίας. Ας εργαστούμε λοιπόν για το πώς αυτές οι δύο μειονότητες μπορούν πράγματι να γίνουν γέφυρες φιλίας και αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των λαών μας».

Το κείμενο ανανεώνεται…

Διαβάστε ακόμη:

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος