Καρπουχτσής – ΕΛΑΣ: Η κυβέρνηση αρκείται σε ρόλο παρατηρητή και απαντά με κυνισμό στους πολίτες για την ακρίβεια
«Η κυβέρνηση παρακολουθεί την ακρίβεια και, αντί να παρεμβαίνει, ‘ρίχνει τη μπάλα’ στην Ευρώπη, ενώ μπορεί να πάρει μέτρα άμεσα και χωρίς δημοσιονομικό κόστος υιοθετώντας τις προτάσεις που κατέθεσε η ΕΛΑΣ και ο Αλέξης Τσίπρας», τόνισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Συμπαράταξης, Κώστας Καρπουχτσής.
Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για συστηματική απόσειση ευθυνών, κάνοντας λόγο για μια τακτική «ψυχολογικής χειραγώγησης και gaslighting» απέναντι στους πολίτες. Όπως σημείωσε, μιλώντας στο Open, επιχειρείται να επιβληθεί μια εικονική πραγματικότητα ευημερίας, την ώρα που τα νοικοκυριά έρχονται αντιμέτωπα με πρωτοφανή οικονομική πίεση.
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση περιορίζεται σε ρόλο «παρατηρητή»: «Ανακοινώνει τιμές-στόχους χωρίς μέτρα, ρίχνει την μπάλα στην Ευρώπη, ενώ ξέρει πάρα πολύ καλά ότι μπορεί να λάβει μέτρα σήμερα. Υπάρχουν εργαλεία και προτάσεις που κατέθεσε η ΕΛΑΣ και ο Αλέξης Τσίπρας, τα οποία δεν έχουν κανένα δημοσιονομικό κόστος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Κώστας Καρπουχτσής μετέφερε το κλίμα από την ελληνική περιφέρεια, φέρνοντας ως παράδειγμα τον νομό Σερρών: «Ξέρετε τι σημαίνει για τον κόσμο στην επαρχία να βάζει βενζίνη με 2,30 ευρώ και το πετρέλαιο θέρμανσης να ξεκινά φέτος από τα 2 ευρώ, όταν πέρσι άρχιζε από το 1,10; Αυτή είναι η απάντησή σας στην αδυναμία του κόσμου να ανταπεξέλθει;».
Και στηλίτευσε πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, όπως οι αναφορές για τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή η επίκληση της αυξημένης κίνησης στην Εθνική Οδό ως δείκτη ευημερίας. «Με έναν κυνικό τρόπο, η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και ότι αυτό που ζει ο πολίτης δεν είναι πραγματικό», σχολίασε.
Επικαλέστηκε τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία η μέση μηνιαία δαπάνη του οικογενειακού προϋπολογισμού αυξήθηκε κατά 15,5% και το κόστος στέγασης κατά 8,3%, κατατάσσοντας την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης ως προς την αγοραστική δύναμη.
Αναφερόμενος στον τομέα της δημόσιας Υγείας, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ τόνισε ότι αυτή τη στιγμή καταγράφονται πάνω από 20.000 οργανικά κενά υγειονομικών και νοσηλευτών στα νοσοκομεία της χώρας. Τέλος, κάλεσε την κυβέρνηση να απολογηθεί για την απόφασή της να καταργήσει το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας, τον Αύγουστο του 2019. «Η κυβέρνηση αυτή κυβερνά 7 χρόνια, δεν ανέλαβε χθες. Οφείλει να έχει απαντήσεις και όχι να επικαλείται διαρκώς δικαιολογίες. Η οικονομική αφαίμαξη του ελληνικού νοικοκυριού είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να αποκρυφτεί», υπογράμμισε.


