Κικίλιας: «44 νέα οχήματα για το Λιμενικό – Η ενίσχυση του Λ.Σ. και η ασφάλεια του πολίτη είναι στον πυρήνα της πολιτικής μας»

Ημερομηνία: 15-07-2026


Παραδόθηκαν σήμερα στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή 44 νέα οχήματα τα οποία κατανέμονται άμεσα σε Λιμενικές Αρχές ανά την επικράτεια, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της επιχειρησιακής ικανότητας του Λιμενικού Σώματος σε όλη τη χώρα. Η προμήθεια χρηματοδοτήθηκε από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και υλοποιήθηκε μέσω διαγωνισμών που ωρίμασε η Μονάδα Στρατηγικών Συμβάσεων του Εθνικού Αναπτυξιακού Ταμείου, στο πλαίσιο του εξοπλιστικού προγράμματος «ΑΙΓΙΣ».

Στην ομιλία του ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, αναφερόμενος στο γεγονός ότι το σύνολο των οχημάτων που παραλαμβάνει σήμερα το Λιμενικό Σώμα αποτελεί κομμάτι του “ΑΙΓΙΣ”, του οποίου ο ίδιος εκκίνησε τις προκηρύξεις και τις συμβασιοποιήσεις των έργων ως Υπουργός Πολιτικής Προστασίας, τόνισε: «Η ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος και η ασφάλεια του πολίτη, έχουν κεντρική θέση στην πολιτική μας. Αυτή η προτεραιότητα αποδεικνύει στην πράξη ότι σύγχρονα μέσα, κατάλληλα εκπαιδευμένα στελέχη και ουσιαστική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων μπορεί να οδηγήσουν σε αναβάθμιση του ρόλου και της αποτελεσματικότητας του Λιμενικού Σώματος. Δεσμεύτηκα στον Πρωθυπουργό και στον ελληνικό λαό ότι το τεράστιο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ που αφορά την Πολιτική Προστασία, το Λιμενικό Σώμα, την Προστασία του Πολίτη, το ΕΚΑΒ κλπ θα υλοποιηθεί και υλοποιήθηκε, όπως βλέπετε, στο ακέραιο, με διαδικασίες οι οποίες ήταν διαυγείς, επιτυχημένες και τώρα παραδίδονται σε όλα τα Σώματα Ασφαλείας, στις Ένοπλες Δυνάμεις και στο ΕΚΑΒ, όλα αυτά τα οποία σχεδιάσαμε από κοινού και υλοποιήσαμε».

Όπως επισήμανε, στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής γίνεται τώρα μία αντίστοιχη προσπάθεια με το ΑΙΓΙΣ 2: «Προχωράμε στο ΑΙΓΙΣ 2, ώστε το Λιμενικό Σώμα να προμηθευτεί πλοία ανοιχτής θαλάσσης, καταδιωκτικά σκάφη, μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας και υποβρύχια, εναέρια drones, συστήματα επιτήρησης, το VTMIS και το ΕΣΟΘΕ» δήλωσε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι το Λιμενικό Σώμα και το Υπουργείο «έχουν την ανάγκη ενός σύγχρονου θαλάμου επιχειρήσεων -και ο σχετικός διαγωνισμός είναι ήδη στον αέρα- που με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και όλων των νέων μέσων που απαιτούνται, θα μπορούμε να ανταποκρινόμαστε ακόμα καλύτερα στις σύγχρονες επιχειρησιακές ανάγκες και με τις νέες τεχνολογίες να ελέγχουμε τα λιμάνια μας, να αστυνομεύουμε την ΑΟΖ και αύριο τα θαλάσσια πάρκα και τα υποθαλάσσια καλώδια, καθώς και να αντιμετωπίζουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά την παράνομη αλιεία, να προστατεύουμε τις θάλασσές μας από περιβαλλοντικές μολύνσεις κ.οκ.».

«Όλα αυτά θα προχωρήσουν» δήλωσε ο κ. Κικίλιας, έτσι ώστε «παράλληλα με τις προσλήψεις αντρών και γυναικών του Λιμενικού Σώματος που κάνουμε, να ξέρουν οι νησιώτες μας, να ξέρουν οι Έλληνες, να ξέρει όλος ο κόσμος ότι είμαστε δίπλα τους και θα είμαστε εκεί για να τους στηρίξουμε και να τους βοηθήσουμε με όλα τα μέσα τα οποία απαιτούνται. Θα κάνουμε ξανά τη δουλειά με αποτελεσματικότητα, σοβαρότητα, διαυγείς διαδικασίες και στο τέλος, θα έχει το Υπουργείο Ναυτιλίας και το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, όλα αυτά τα μέσα για την υπεράσπιση της πατρίδας μας».

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος