Κικίλιας: Το ΠΑΣΟΚ διαστρεβλώνει την αλήθεια για τα ακτοπλοϊκά για μικροπολιτικούς λόγους

Ημερομηνία: 03-08-2026


Με αιχμές απάντησε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας στις επικρίσεις του ΠΑΣΟΚ για τον νέο μηχανισμό κάλυψης των κοινωνικών εκπτώσεων στην ακτοπλοΐα. Όπως τόνισε, η παρέμβαση της κυβέρνησης στοχεύει στην προστασία των επιβατών και στη συγκράτηση των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Ο Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι «το ΠΑΣΟΚ, στην προσπάθειά του να ασκήσει αντιπολίτευση, επιλέγει να διαστρεβλώσει μια κυβερνητική παρέμβαση που είχε έναν και μόνο στόχο: να προστατεύσει τους πολίτες και να αναλάβει το κόστος μιας κοινωνικής πολιτικής που η ίδια η κυβέρνηση επιβάλλει στις ακτοπλοϊκές εταιρείες».

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι κοινωνικές εκπτώσεις σε φοιτητές, άτομα με αναπηρία, πολύτεκνες οικογένειες και άλλες κατηγορίες δικαιούχων δεν αποτελούν εταιρική κοινωνική ευθύνη, αλλά κοινωνική πολιτική του Ελληνικού Κράτους, υποχρεωτική από τη νομοθεσία.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι όταν το κράτος επιβάλλει υποχρεώσεις δημόσιας υπηρεσίας, οφείλει να προβλέπει και τον τρόπο κάλυψης του κόστους εφαρμογής. Αυτό ισχύει σε όλες τις μεταφορές – από τις αστικές συγκοινωνίες και τα ΚΤΕΛ, έως τον σιδηρόδρομο – και η ακτοπλοΐα δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση.

Ο νέος μηχανισμός χαρακτηρίζεται ως απολύτως διαφανής, καθώς καλύπτει αποκλειστικά το πραγματικό κόστος των υποχρεωτικών κοινωνικών εκπτώσεων, βάσει πραγματικών εισιτηρίων, δικαιολογητικών και αυστηρών ελέγχων, χωρίς να αποζημιώνει κέρδη ή να επιδοτεί τις ακτοπλοϊκές εταιρείες.

Μάλιστα ο υπουργός Ναυτιλίας έδωσε και αναλυτικές διευκρινίσεις (σε μορφή Q&A) σχετικά με τις κοινωνικές εκπτώσεις στην ακτοπλοΐα.

1.Γιατί η κυβέρνηση αποζημιώνει τις ακτοπλοϊκές εταιρείες;

Απάντηση:

Δεν αποζημιώνουμε τις εταιρείες επειδή το επιθυμούν. Αποζημιώνουμε το κόστος μιας κοινωνικής πολιτικής που το ίδιο το κράτος επιβάλλει.
Οι κοινωνικές εκπτώσεις για πολύτεκνους, φοιτητές, άτομα με αναπηρία και άλλες κατηγορίες δεν είναι προαιρετική εμπορική επιλογή των εταιρειών. Είναι υποχρεωτικές εκπτώσεις που προβλέπονται από την ελληνική νομοθεσία.
Η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει ότι αυτές οι εκπτώσεις θα συνεχίσουν να παρέχονται με σταθερό και διαφανή τρόπο.

2. Το ΠΑΣΟΚ λέει ότι πρόκειται για επιδότηση των υπερκερδών των εταιρειών.

Απάντηση:

Αυτό δεν ανταποκρίνεται στο περιεχόμενο της ΚΥΑ.
Η αποζημίωση δεν υπολογίζεται με βάση τα κέρδη μιας εταιρείας.
Υπολογίζεται αποκλειστικά με βάση: τον αριθμό των εισιτηρίων κοινωνικής έκπτωσης, την πραγματική αξία των εκπτώσεων, τα δικαιολογητικά που υποβάλλονται και την τελική διοικητική εκκαθάριση.

3. Πώς διασφαλίζεται ότι όλες οι εταιρείες εφαρμόζουν τις ίδιες εκπτώσεις;

Απάντηση:

Οι εκπτώσεις δεν καθορίζονται από κάθε εταιρεία.
Καθορίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία και αποτελούν υποχρέωση δημόσιας υπηρεσίας.
Η αποζημίωση χορηγείται μόνο εφόσον αποδεικνύεται ότι εφαρμόστηκαν οι προβλεπόμενες εκπτώσεις.

4. Γιατί χρειάζεται αποζημίωση αφού οι εταιρείες έχουν κέρδη;

Απάντηση:

Η Πολιτεία δεν αποζημιώνει επειδή εξετάζει την κερδοφορία μιας επιχείρησης.
Αποζημιώνει επειδή επιβάλλει μια συγκεκριμένη κοινωνική υποχρέωση.
Η συζήτηση αφορά τη χρηματοδότηση μιας δημόσιας πολιτικής και όχι την οικονομική κατάσταση μιας συγκεκριμένης εταιρείας.

5. Γιατί δεν μειώνετε απλώς τον ΦΠΑ στα εισιτήρια;

Απάντηση:

Πρόκειται για δύο διαφορετικά εργαλεία πολιτικής.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά την εφαρμογή των υποχρεωτικών κοινωνικών εκπτώσεων.
Το ζήτημα του ΦΠΑ αποτελεί διαφορετική δημοσιονομική επιλογή, η οποία δεν συνδέεται με τον μηχανισμό εφαρμογής του άρθρου 253.

6. Ποιο είναι το όφελος για τον πολίτη;

Απάντηση:

Τo όφελος είναι διπλό.

Πρώτον, διασφαλίζεται ότι οι κοινωνικές εκπτώσεις συνεχίζουν να παρέχονται χωρίς αβεβαιότητα.

Δεύτερον, για πρώτη φορά δημιουργείται ένας πλήρως ελεγχόμενος μηχανισμός καταγραφής, ελέγχου και εκκαθάρισης του πραγματικού κόστους των κοινωνικών εκπτώσεων, ώστε κάθε ευρώ του Δημοσίου να συνδέεται με πραγματικά εκδοθέντα εισιτήρια και πραγματικούς δικαιούχους.

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος