Λίβιτ: Το Σάββατο στο Πακιστάν ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ
Ομάδα διαπραγματευτών, με επικεφαλής των Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζέι Ντι Βανς, θα σταλεί στο Πακιστάν για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με το Ιράν το Σάββατο, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Κάρολαϊν Λίβιτ, χαρακτηρίζοντας την εκεχειρία μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης, «νίκη» για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Επεσήμανε τα σημαντικά στρατιωτικά επιτεύγματα που πέτυχαν οι ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του πολέμου υπό την ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ.
Σύμφωνα με την ίδια:
- καταστράφηκε η αμυντική βιομηχανική βάση του Ιράν
- υπονομεύθηκε η ικανότητα του καθεστώτος να κατασκευάζει όπλα
- η δυνατότητα του Ιράν να αναπτύσσει και να αποθηκεύει βαλλιστικούς πυραύλους και drones μεγάλου βεληνεκούς «έχει καθυστερήσει χρόνια»
Απορρίπτει την πρόταση 10 σημείων και μιλά για νέα διαπραγματευτική βάση
Η Λίβιτ χαρακτήρισε την πρόταση 10 σημείων που δημοσίευσε το Ιράν ως «μη σοβαρή, απαράδεκτη και πλήρως απορριφθείσα», ενώ επανέλαβε ότι οι κόκκινες γραμμές του Ντόναλντ Τραμπτ στο Ιράν, παραμένουν αμετάβλητες.
Όπως ανέφερε, οι αξιωματούχοι των Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται τώρα για την προσαρμογή της πρότασης ώστε να ευθυγραμμιστεί με το σχέδιο 15 σημείων που είχαν παρουσιάσει πριν εβδομάδες, «εφόσον τα Στενά του Ορμούζ παραμείνουν ανοιχτά, χωρίς καθυστερήσεις».
Η εκπρόσωπος επέκρινε τα μέσα ενημέρωσης για φερόμενη «λανθασμένη αναφορά» ότι ο Ντόναλντ Τραμπ διαπραγματεύεται με βάση την αρχική 10-σημείων πρόταση του Ιράν. Όπως τόνισε, «πετάχτηκε κυριολεκτικά στα σκουπίδια από τον Ντόναλντ Τραμπ και την ομάδα διαπραγμάτευσης του».
Η Καρολάιν Λίβιτ υπογράμμισε ότι το Ιράν υπέβαλε στην πραγματικότητα «ένα πιο λογικό, εντελώς διαφορετικό και συνοπτικό σχέδιο» στον Ντόναλντ Τραμπ και επανέλαβε ότι οι κόκκινες γραμμές, όπως η διακοπή του εμπλουτισμού ουρανίου, «δεν έχουν αλλάξει».
«Η ιδέα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα δεχόταν ποτέ μια λίστα επιθυμιών του Ιράν ως συμφωνία είναι εντελώς παράλογη», δήλωσε χαρακτηριστικά.


