Marfin: Ακόμη δύο πρόσωπα στο μικροσκόπιο των Αρχών
Η έρευνα για την εμπρηστική επίθεση στη Marfin, δεκαέξι χρόνια μετά την τραγωδία που κόστισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους, δεν θεωρείται ακόμη ολοκληρωμένη.
Παρά τις πρόσφατες συλλήψεις και την ταυτοποίηση τριών προσώπων, οι Αρχές εξακολουθούν να αναζητούν ακόμη δύο άτομα, τα οποία εκτιμάται ότι συμμετείχαν ενεργά στη δολοφονική επίθεση της 5ης Μαΐου 2010.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., η ομάδα που κινήθηκε εκείνη την ημέρα στο κέντρο της Αθήνας αποτελούνταν συνολικά από 12 κουκουλοφόρους. Επτά συμμετείχαν στην εμπρηστική επίθεση στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» και πέντε στην επίθεση στη Marfin. Από τους τελευταίους έχουν πλέον ταυτοποιηθεί οι τρεις, ενώ δύο παραμένουν άγνωστοι στις διωκτικές αρχές.
Στο μικροσκόπιο ο άνθρωπος που πέταξε τη μολότοφ
Οι έρευνες επικεντρώνονται πλέον σε δύο πρόσωπα που δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί επισήμως.
Το πρώτο φέρεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αστυνομικών, να είναι το άτομο που πέταξε τη βόμβα μολότοφ στο εσωτερικό του υποκαταστήματος της Marfin, προκαλώντας τη φονική πυρκαγιά.
Πρόκειται για πρόσωπο γνωστό στον αντιεξουσιαστικό χώρο, το οποίο είχε βρεθεί στον κύκλο των υπόπτων ήδη από τους πρώτους μήνες μετά την τραγωδία. Τότε, ωστόσο, δεν είχαν προκύψει επαρκή αποδεικτικά στοιχεία που να δικαιολογούν περαιτέρω ποινική εμπλοκή του.
Το δεύτερο πρόσωπο που εξετάζεται είναι επίσης γνωστό στις Αρχές. Συνελήφθη τα επόμενα χρόνια για συμμετοχή σε υπόθεση ένοπλης οργάνωσης και βομβιστικών επιθέσεων στο κέντρο της Αθήνας, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, διατηρούσε στενή προσωπική σχέση με έναν από τους δύο συλληφθέντες της υπόθεσης Marfin.
Το αδημοσίευτο υλικό που άλλαξε την έρευνα
Η επανεκκίνηση της έρευνας βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην αξιοποίηση στοιχείων που για χρόνια παρέμεναν αναξιοποίητα.
Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε νέα ανάλυση εκτεταμένου οπτικού υλικού, μεταξύ του οποίου και καταγραφές από το σύστημα ασφαλείας της ίδιας της τράπεζας, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είχαν αξιοποιηθεί πλήρως κατά την αρχική διερεύνηση της υπόθεσης.
Η σύγκριση των εικόνων με σύγχρονες μεθόδους ανάλυσης επέτρεψε στους ερευνητές να εντοπίσουν νέα στοιχεία και να επαναξιολογήσουν πρόσωπα που είχαν εξεταστεί στο παρελθόν χωρίς να προκύψουν τότε επαρκείς ενδείξεις.
Τα σακίδια, τα καπέλα και ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης
Καθοριστική αποδείχθηκε και η επανεξέταση ψηφιακού υλικού που είχε κατασχεθεί το 2020 από αντιεξουσιαστή.
Ανάμεσα στις φωτογραφίες περιλαμβάνονταν στιγμιότυπα από διακοπές, στα οποία εμφανίζονταν σακίδια και καπέλα με χαρακτηριστικά που, σύμφωνα με τις αστυνομικές εκτιμήσεις, ταυτίζονται με εκείνα που χρησιμοποιούσαν οι δράστες της επίθεσης στη Marfin.
Τα συγκεκριμένα ευρήματα αξιολογήθηκαν σε συνδυασμό με το υπόλοιπο αποδεικτικό υλικό, ενώ σημαντική ήταν και η συμβολή εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης στην ανάλυση των εικόνων και στην αντιπαραβολή χαρακτηριστικών αντικειμένων και προσώπων.
Οι ρόλοι των τριών που έχουν ταυτοποιηθεί
Από την ανάλυση των ψηφιακών πειστηρίων, οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ο ένας από τους δύο συλληφθέντες είχε οργανωτικό ρόλο και ήταν εκείνος που έδινε τις οδηγίες στην ομάδα.
Ο δεύτερος φέρεται να είναι το άτομο που έσπασε την τζαμαρία της τράπεζας, επιτρέποντας την εκδήλωση της επίθεσης, ενώ η 46χρονη, η οποία βρίσκεται στη Βρετανία και έχει γνωστοποιήσει ότι προτίθεται να επιστρέψει στην Ελλάδα, φέρεται να είχε υποστηρικτικό ρόλο στην επιχείρηση. Η ίδια αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή.
Οι δύο συλληφθέντες αναμένεται να απολογηθούν την Τρίτη, ενώ η έρευνα συνεχίζεται με στόχο να ταυτοποιηθούν και τα δύο πρόσωπα που εξακολουθούν να αναζητούνται, ώστε να κλείσει οριστικά ένας από τους πιο σκοτεινούς φακέλους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.
Προτιμώμενη πηγή στην Google
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.


