Μας κάνουν τα χρήματα ευτυχισμένους; Η πλουσιότερη πόλη της Νότιας Κορέας αμφιβάλλει έχοντας υψηλά ποσοστά κατάθλιψης

Ημερομηνία: 20-04-2026



Η πόλη Ουλσάν έχει καταπράσινα πάρκα, αξιοσημείωτο δίκτυο ηλεκτρικών λεωφορείων, υπαίθρια γυμναστήρια αλλά και από τα υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης στη Νότια Κορέα.

Αυτό αποδεικνύει έρευνα της Κορεατικής Υπηρεσίας Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (KDCA) που διενεργήθηκε σε 230.000 ενήλικες στη Νότια Κορέα.

Σύμφωνα με τα ευρήματά της, σχεδόν το 5% των ερωτηθέντων στο Ουλσάν εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης, τα οποία ορίζονται ως αρκετά ώστε να διαταράσσουν την καθημερινότητά τους για τουλάχιστον δύο εβδομάδες τον χρόνο.

Το ποσοστό είναι υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο άλλων περιοχών στην επαρχία που είναι λιγότερο επιρρεπείς στην κατάθλιψη, Γκουανγκγού και Τζόνμπουκ.

Το εύρημα προκαλεί ωστόσο έκπληξη, δεδομένου ότι το Ουλσάν διαθέτει επίσης το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στη Νότια Κορέα. Αυτό αποτυπώνεται στις εντυπωσιακές γέφυρες που εκτείνονται κατά μήκος του ποταμού Taehwa, στα πάρκα της περιοχής που είναι γεμάτα πεύκα, καμέλιες και βερικοκιές, και στα ηλεκτρικά λεωφορεία που μεταφέρουν τους κατοίκους στα μεγάλα εμπορικά συγκροτήματα στην περιοχή Σαμσάν.

Κυρίως όμως αποτυπώνεται στα εργοστάσια που βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού και της ακτογραμμής. Η περιοχή διαθέτει τεράστια διυλιστήρια πετρελαίου και χημικά εργοστάσια, εργοστάσια μπαταριών ιόντων λιθίου, εγκαταστάσεις παραγωγής υδρογόνου και ένα νέο σταθμό παραγωγής ενέργειας από κυψέλες καυσίμου υδρογόνου. Υπάρχουν επίσης χιλιάδες αυτοκίνητα στην αποβάθρα που μόλις βγήκαν από το εργοστάσιο της Hyundai Motor στο Ουλσάν, το οποίο είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο αυτοκινήτων στον κόσμο.

Η επιρροή της Hyundai

Η αίγλη του Ουλσάν ξεκίνησε όταν ο ιδρυτής της Hyundai, Τσουνγκ Τζου-γιούνγκ, γιος μιας φτωχής αγροτικής οικογένειας, αποφάσισε να κατασκευάσει αυτοκίνητα στην περιοχή. Σήμερα, ο συντριπτικός αριθμός των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης είναι Hyundai. Η Hyundai είναι παντού, στα ταξί, στα λεωφορεία, στους ανελκυστήρες, στα πολυκαταστήματα αλλά και στα ξενοδοχεία ή τις πολυκατοικίες.

Στην περιοχή βρίσκεται και το ναυπηγείο της HD Hyundai Heavy Industries, το οποίο ίδρυσε ο Τσουνγκ το 1972 με την υποστήριξη της βρετανικής εταιρείας A&P Appledore. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ναυπηγείο στον κόσμο καταλαμβάνοντας 4 χιλιόμετρα ακτογραμμής και 1.780 στρέμματα.

Η εργασία στο ναυπηγείο είναι επικίνδυνη. Κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης στο ναυπηγείο αυτόν τον μήνα, ξέσπασε πυρκαγιά στο υποβρύχιο Hong Beom-do του νοτιοκορεατικού ναυτικού, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας εργάτης.

Οι κακές συνήθειες

Πάντως, οι συνήθειες των εργαζομένων στο εργοστάσιο, ειδικά το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, θα μπορούσαν να είναι ένας από τους λόγους που πολλοί Νοτιοκορεάτες στην περιοχή εκδηλώνουν συμπτώματα κατάθλιψης, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κορεατικής Υπηρεσίας Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ο οποίος δήλωσε ότι το Ούλσαν έχει επίσης υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ και καπνίσματος υψηλού κινδύνου από τον εθνικό μέσο όρο.

Οι καπνιστές έχουν 1,7 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης σε σύγκριση με τους μη καπνιστές, ενώ όσοι επιδίδονται σε «κατανάλωση αλκοόλ υψηλού κινδύνου» εμφανίζουν περίπου 1,3 φορές υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν καθόλου ή με όσους πίνουν με μέτρο.

«Αυτά τα ευρήματα δεν θα πρέπει να ερμηνευτούν ως ένδειξη ότι οι κάτοικοι του Ουλσάν είναι συνολικά πιο καταθλιπτικοί», τόνισε ο εκπρόσωπος της Κορεατικής Υπηρεσίας Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. «Αντίθετα, τα αποτελέσματα μπορεί να αντικατοπτρίζουν την κατανομή ομάδων υψηλότερου κινδύνου, όπως άτομα με επικίνδυνες συμπεριφορές κατανάλωσης αλκοόλ και καπνίσματος, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν επηρεάσει εν μέρει τους παρατηρούμενους δείκτες που σχετίζονται με την κατάθλιψη».

Με πληροφορίες από The Times

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος