Μητσοτάκης: «Όχι» σε 13η σύνταξη, 13ο μισθό

Ημερομηνία: 06-09-2026



Κατηγορηματικός ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν επιτρέπουν την επαναφορά 13ης σύνταξης και 13ου μισθού εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας κατά τη συνέντευξη Τύπου της 90ής ΔΕΘ στις προτάσεις της αντιπολίτευσης.

Ερωτηθείς ειδικότερα για τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση απορρίπτει μέτρα όπως η 13η σύνταξη, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός «απλά δεν αντέχει αυτές τις παροχές».

Η τοποθέτησή του εντάχθηκε στην ευρύτερη κριτική που άσκησε στις οικονομικές προτάσεις της αντιπολίτευσης, την οποία κατηγόρησε για «κρεσέντο παροχολογίας».

Τι είπε για το ιδιωτικό χρέος

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους, παραπέμποντας στα αποτελέσματα του εξωδικαστικού μηχανισμού ως βασικού εργαλείου για τη ρύθμιση των οφειλών.

Παράλληλα, απέκλεισε παρεμβάσεις που, κατά την κυβέρνηση, θα μπορούσαν να επιβραβεύσουν στρατηγικούς κακοπληρωτές.

«Η κυβέρνηση δεν πρόκειται ποτέ να δώσει κίνητρα σε μπαταχτσήδες, γιατί αυτό έκανε ο νόμος Κατσέλη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο «κουμπαράς» και η Φώφη Γεννηματά

Ενδιαφέρον είχε και η απάντηση του πρωθυπουργού όταν ρωτήθηκε εάν ο «Κουμπαράς για τη Νέα Γενιά», που ανακοίνωσε από τη ΔΕΘ, αποτελεί ιδέα που είχε διατυπωθεί παλαιότερα από τη Φώφη Γεννηματά.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν θυμάται εάν είχε κατατεθεί η συγκεκριμένη πρόταση, πρόσθεσε όμως ότι, εφόσον είχε συμβεί, δεν έχει κανένα πρόβλημα να το αναγνωρίσει.

«Δεν θυμάμαι αν το είχε πει, αλλά εάν συνέβη έτσι, καλώς το είχε πει και τώρα το κάνουμε. Αν το ΠΑΣΟΚ το είχε πει, πρώτος θα πω “ναι, καλή ιδέα, θα την εφαρμόσουμε”», σημείωσε.

Επίθεση σε Τσίπρα και ΠΑΣΟΚ

Στο πολιτικό σκέλος της απάντησής του, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στην αντιπολίτευση, καταλογίζοντάς της υπερβολικές και δημοσιονομικά μη βιώσιμες υποσχέσεις.

«Τον ξέρουμε τον κ. Τσίπρα», ανέφερε, ενώ στράφηκε και κατά του ΠΑΣΟΚ και του Νίκου Ανδρουλάκη.

Όπως είπε, «το ΠΑΣΟΚ του κυρίου Ανδρουλάκη προσπαθεί να γίνει ένας “ροζ ΣΥΡΙΖΑ” ή μία “ροζ ΕΛΑΣ”», ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης γύρω από τις οικονομικές προτάσεις της αντιπολίτευσης.

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος