Μόνοι σε ειδικά κελιά οι δύο γιατροί – Καταθέτει τη Δευτέρα ο υπνοθεραπευτής, τι και ποιοι μπαίνουν στο κάδρο

Ημερομηνία: 17-09-2026



Πίσω από τις πύλες του Κορυδαλλού βρίσκονται πλέον οι δύο γιατροί που κατηγορούνται για τον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη. Η μεταγωγή τους νωρίς το πρωί της Πέμπτης κλείνει ένα πρώτο κεφάλαιο της υπόθεσης, αλλά όχι και την έρευνα.

Αντίθετα, το βάρος μεταφέρεται τώρα σε μία εξαιρετικά πυκνή χρονική ακολουθία: την πρώτη ένδειξη κινδύνου στις 15:22, όσα συνέβησαν πάνω στο μηχάνημα της πλασμαφαίρεσης, τη φωτογραφία του τραγουδιστή που φέρεται να εστάλη μετά τις 15:43 και, τελικά, την κλήση προς το ΕΚΑΒ περίπου μία ώρα μετά το πρώτο «αλάρμ».

Μέσα σε αυτό το διάστημα αναζητούνται πλέον κρίσιμες απαντήσεις.

Μόνοι σε ειδικούς χώρους στον Κορυδαλλό

Η Ιωάννα Γάκα και ο Ηλίας Θεοδωρόπουλος μεταφέρθηκαν λίγο πριν από τις 7 το πρωί στις φυλακές Κορυδαλλού, μετά την απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα να κριθούν προσωρινά κρατούμενοι.

Για λόγους ασφαλείας δεν θα βρίσκονται μαζί με τον γενικό πληθυσμό των φυλακών. Η γιατρός θα κρατείται μόνη σε κελί της γυναικείας πτέρυγας, ενώ ο σύζυγός της σε αντίστοιχο απομονωμένο χώρο των ανδρικών φυλακών, με περιορισμένη πρόσβαση άλλων κρατουμένων.

Η υπεράσπισή τους έχει ήδη προαναγγείλει προσφυγή κατά των ενταλμάτων προσωρινής κράτησης, υποστηρίζοντας ότι έχουν παραβιαστεί σοβαρά δικονομικά δικαιώματά τους.

Τα 3 σημεία που βάρυναν

Πίσω από την απόφαση της προφυλάκισης διακρίνονται τρία διαφορετικά επίπεδα της υπόθεσης.

  • Το πρώτο αφορά όσα προηγήθηκαν της ίδιας της ιατρικής πράξης: τον χώρο, τον εξοπλισμό και το αν υπήρχαν οι απαιτούμενες άδειες για τη χρήση του μηχανήματος πλασμαφαίρεσης.
  • Το δεύτερο –και πλέον κρισιμότερο– αφορά όσα συνέβησαν όταν η κατάσταση του Μαζωνάκη άρχισε να επιδεινώνεται.
  • Το τρίτο αφορά τις ενέργειες που φέρεται να ακολούθησαν και οι οποίες, σύμφωνα με την κατηγορία, ενδέχεται να δυσχέραναν τη διερεύνηση όσων είχαν προηγηθεί.

Η κατηγορία έχει πλέον αναβαθμιστεί σε ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, τελεσθείσα διά παραλείψεως.

Το 15:22 και η επανεκκίνηση του μηχανήματος

Κομβικό σημείο στη δικογραφία αποτελεί η καταγραφή του λογισμικού της συσκευής πλασμαφαίρεσης.

Στις 15:22, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, εμφανίζεται η πρώτη σοβαρή προειδοποίηση για την κατάσταση του ασθενούς.

Οι δικαστικές αρχές εξετάζουν εάν εκείνη τη στιγμή άρχισε η αποσταθεροποίηση των ζωτικών λειτουργιών του τραγουδιστή – ακόμη και αν η ανακοπή μπορεί να τοποθετείται χρονικά ήδη σε εκείνο το σημείο.

Και εδώ βρίσκεται μία από τις πιο βαριές παραμέτρους της έρευνας: παρά το «αλάρμ», η διαδικασία φέρεται να συνεχίστηκε. Μάλιστα, σύμφωνα με τα δεδομένα του μηχανήματος, πραγματοποιήθηκε και επανεκκίνησή του.

Το ΕΚΑΒ κλήθηκε περίπου μία ώρα αργότερα.

Αυτό το χρονικό κενό επιχειρούν πλέον να φωτίσουν οι αρχές: ποια ήταν η εικόνα του ασθενούς, ποιοι αντιλήφθηκαν την επιδείνωση, πότε θεωρήθηκε ότι επρόκειτο για πραγματικό επείγον και γιατί δεν ζητήθηκε νωρίτερα εξωτερική βοήθεια.

Η φωτογραφία μετά τις 15:43

Στο ίδιο χρονικό παράθυρο τοποθετείται και ένα στοιχείο που αποκτά ολοένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον: η φωτογραφία του Γιώργου Μαζωνάκη που η γιατρός φέρεται να έστειλε σε υπνοθεραπευτή με τον οποίο συνεργαζόταν.

Η επικοινωνία φαίνεται να έγινε μετά τις 15:43. Στη φωτογραφία, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο τραγουδιστής εμφανίζεται ξαπλωμένος στο ιατρικό κρεβάτι, συνδεδεμένος με το μηχάνημα και με κλειστά μάτια.

Η εικόνα δεν αποτελεί από μόνη της ιατρική απόδειξη για την κατάσταση στην οποία βρισκόταν. Η ώρα αποστολής της, όμως, την εντάσσει αναπόφευκτα στη χρονική ακολουθία που προσπαθεί να ανασυνθέσει η ανάκριση.

Και δημιουργεί ένα προφανές ερώτημα: ποια ήταν η κατάσταση του Μαζωνάκη τη στιγμή που τραβήχτηκε και εστάλη;

Ο υπνοθεραπευτής

Ο υπνοθεραπευτής αναμένεται να καταθέσει τη Δευτέρα και θεωρείται πλέον πρόσωπο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την έρευνα.

Ο ίδιος έχει εμφανιστεί αυτοβούλως στις αρχές και υποστηρίζει ότι η φωτογραφία δεν του εστάλη προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση της υγείας του τραγουδιστή.

Υπήρχε όμως προγραμματισμένη συνέχεια εκείνης της ημέρας. Μετά την πλασμαφαίρεση, ο Μαζωνάκης επρόκειτο να μεταβεί στην Κηφισιά προκειμένου να συζητήσει μαζί του το ενδεχόμενο συνεδριών υπνοθεραπείας.

Το επιβεβαιώνει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, και η κατάθεση του οδηγού ταξί που είχε μεταφέρει τον τραγουδιστή και γνώριζε ότι μετά το Κολωνάκι θα ακολουθούσε η Κηφισιά.

Η κατάθεση της Δευτέρας αναμένεται επομένως να φωτίσει όχι μόνο γιατί εστάλη η φωτογραφία, αλλά και τι ακριβώς γνώριζε ο παραλήπτης για την κατάσταση του Μαζωνάκη και τι επικοινωνία είχε εκείνες τις κρίσιμες ώρες με τη γιατρό.

Το ΕΚΑΒ απαντά: «Η κλήση δόθηκε ως ανακοπή»

Παράλληλα εξελίσσεται έντονη αντιπαράθεση για όσα συνέβησαν όταν τελικά έφτασε το ΕΚΑΒ.

Από την πλευρά των εργαζομένων του Κέντρου τονίζεται ότι η κλήση είχε καταγραφεί εξαρχής ως περιστατικό ανακοπής – στοιχείο που, κατά τους ίδιους, σημαίνει ότι στο ιατρείο γνώριζαν ήδη τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Οι διασώστες φέρονται να βρήκαν τον Μαζωνάκη σε ημικαθιστή θέση, ενώ γινόταν προσπάθεια θωρακικών συμπιέσεων με το ένα χέρι. Το πλήρωμα τον τοποθέτησε κατάλληλα, χρησιμοποίησε δικό του απινιδωτή, χορήγησε οξυγόνο και προχώρησε στο πρωτόκολλο καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης.

Η πλευρά των εργαζομένων απορρίπτει επίσης τις αιτιάσεις για τη χρήση καρέκλας αντί φορείου, εξηγώντας ότι η επιλογή επιβλήθηκε από τη στενότητα των χώρων και του ανελκυστήρα.

Ως προς το γιατί ο τραγουδιστής οδηγήθηκε στο «Ελπίς» και όχι στον «Ευαγγελισμό», η απάντηση είναι ότι το πρώτο νοσοκομείο εφημέρευε και είχε ήδη τεθεί σε ετοιμότητα για την υποδοχή του.

Στο μικροσκόπιο πλέον και οι έλεγχοι

Το πεδίο της έρευνας έχει ξεπεράσει τα στενά όρια της μοιραίας ημέρας. Η Εισαγγελία εξετάζει πλέον και αν οι έλεγχοι που είχαν προηγηθεί στο ιατρείο ήταν επαρκείς, μετά την αποκάλυψη ότι στον χώρο βρέθηκαν δύο μηχανήματα πλασμαφαίρεσης, τα οποία, σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, δεν είχαν αδειοδοτηθεί για λειτουργία εκεί.

Ο πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΙΣΑ Ανδρέας Φουστάνος επισημαίνει ότι ένας αρχικός έλεγχος αφορά όσα έχουν δηλωθεί κατά την αδειοδότηση και ότι το πρόβλημα προκύπτει εάν στη συνέχεια προστεθεί εξοπλισμός ή αρχίσουν να πραγματοποιούνται πράξεις που δεν είχαν γνωστοποιηθεί.

Αυτό ακριβώς καλείται πλέον να διαπιστώσει η εισαγγελική έρευνα: τι είχε ελεγχθεί, τι είχε δηλωθεί και αν υπήρξαν παραλείψεις που επέτρεψαν τη λειτουργία μηχανημάτων ή πρακτικών έξω από το εγκεκριμένο πλαίσιο.

Οι δύο γιατροί βρίσκονται πλέον στον Κορυδαλλό. Η ουσία της υπόθεσης, όμως, παραμένει έξω από τα κελιά τους: σε ένα μηχάνημα, σε μία σειρά ηλεκτρονικών καταγραφών, σε μία φωτογραφία που εστάλη μέσα στο κρίσιμο χρονικό παράθυρο και σε μία ώρα για την οποία η ανάκριση εξακολουθεί να ζητά απαντήσεις.

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος