Νέες πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων από χώρες της Μέσης Ανατολής
Με ανάμεικτα συναισθήματα ανακούφισης και συγκίνησης προσγειώθηκαν το απόγευμα στην Αθήνα Έλληνες πολίτες που επαναπατρίστηκαν από περιοχές της Μέσης Ανατολής, στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης του Υπουργείου Εξωτερικών για την επιστροφή πολιτών που βρίσκονταν σε επικίνδυνες ζώνες.
Λίγο μετά τις 18:00, δύο πτήσεις αφίχθησαν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», η μία προερχόμενη από το Ντουμπάι και η άλλη από τη Ντόχα. Στους επιβάτες ήταν εμφανής η ανακούφιση, ενώ συγκινητικές ήταν οι στιγμές των επανασυνδέσεων με συγγενείς και φίλους που τους περίμεναν στον χώρο αφίξεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να φτάσουν ακόμη τέσσερις πτήσεις από το Τελ Αβίβ εντός της ίδιας ημέρας, ενώ οι επιπτώσεις της κατάστασης στη Μέση Ανατολή έχουν ήδη προκαλέσει ακυρώσεις συνολικά 43 πτήσεων, εκ των οποίων 22 ήταν αφίξεις και 21 αναχωρήσεις.
Σοβαρά μέτρα ασφαλείας και εμπειρίες επιβατών
Οι επαναπατριζόμενοι περιέγραψαν την ένταση που επικρατεί στις περιοχές από τις οποίες προέρχονταν, με συνεχείς σειρήνες και ειδοποιήσεις από την πολιτική προστασία στα κινητά τους για να παραμένουν σε κλειστούς χώρους κατά τη διάρκεια των συναγερμών.
Πριν από την αναχώρηση των πτήσεων, πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένοι έλεγχοι ασφαλείας τόσο στα αεροδρόμια αναχώρησης όσο και στον εναέριο χώρο, ενώ οι επιβάτες μεταφέρθηκαν προσωρινά σε ασφαλή σημεία μέχρι να ολοκληρωθεί δεύτερος έλεγχος πριν την επιβίβασή τους.
Παράλληλα, αυξημένα μέτρα ασφαλείας εφαρμόζονται και στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», με τις αρμόδιες υπηρεσίες να βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση και να κινητοποιούνται άμεσα ακόμη και για μικρά περιστατικά στον χώρο του αεροδρομίου.
Πιθανή ειδική πτήση για κατοικίδια
Στο πλαίσιο της επιχείρησης επαναπατρισμού, εξετάζεται η πραγματοποίηση ειδικής πτήσης τις επόμενες ημέρες για τη μεταφορά κατοικίδιων ζώων ελληνικών οικογενειών, τα οποία δεν μπόρεσαν να μεταφερθούν με τις υπάρχουσες πτήσεις, καθώς ορισμένες αεροπορικές εταιρείες δεν επιτρέπουν ζώα σε πτήσεις επαναπατρισμού.
Η πρωτοβουλία αυτή εκτιμάται ότι θα υλοποιηθεί πιθανότατα προς το τέλος της εβδομάδας, δίνοντας λύση σε πολίτες που είχαν αφήσει τα κατοικίδιά τους πίσω λόγω των περιορισμών.


