Νέο ρεκόρ για τον S&P 500 με «καύσιμο» τον πληθωρισμό
Ανοδικά κινήθηκαν την Πέμπτη οι αμερικανικές μετοχές, με τον S&P 500 να κλείνει σε νέο ιστορικό υψηλό, καθώς τα νεότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό ενίσχυσαν τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει άμεσα σε αυξήσεις επιτοκίων.
Ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) παρέμεινε αμετάβλητος τον Ιούλιο σε μηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 4,7%, έναντι αύξησης 5,5% τον Ιούνιο.
Τα στοιχεία ήρθαν μία ημέρα μετά τις ηπιότερες του αναμενομένου μετρήσεις για τον πληθωρισμό καταναλωτή, ενισχύοντας την εκτίμηση ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα δεν βρίσκεται υπό πίεση για γρήγορη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Ο οικονομολόγος της Capital Economics, Stephen Brown, εκτίμησε μάλιστα ότι μια αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο πλέον μοιάζει λιγότερο πιθανή.
Νέο ρεκόρ για τον S&P 500
Και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Νέας Υόρκης ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη. Ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,7%, στις 7.798,99 μονάδες, καταγράφοντας νέο ρεκόρ, ενώ οι επενδυτές συνέχισαν να αξιολογούν τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας και της νομισματικής πολιτικής.
Ωστόσο, αναλυτές προειδοποιούν ότι η εικόνα του πληθωρισμού δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως. Ενδεικτική ήταν και η δημοπρασία 30ετών αμερικανικών ομολόγων, όπου η απόδοση διαμορφώθηκε στο 5,216%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2001.
Ο Art Hogan της B. Riley Wealth Management σημείωσε ότι τα δύο τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό είναι θετικά, υπογραμμίζοντας όμως ότι η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα της εβδομάδας περιορίζει την αξιοπιστία των έντονων κινήσεων στις αγορές. Όπως ανέφερε, η αγορά κινείται σταδιακά υψηλότερα, χωρίς ωστόσο ιδιαίτερα ισχυρό επενδυτικό όγκο.
Ισχυρή άνοδος στην Ασία
Στην Ασία, ο Kospi της Νότιας Κορέας κατέγραψε άνοδο 3,6%, με τις μετοχές των Samsung και SK Hynix να πρωταγωνιστούν, καθώς οι επενδυτές επέστρεψαν στις εταιρείες που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη.
Ο δείκτης είχε υποχωρήσει περίπου 40% από το ιστορικό υψηλό του Ιουνίου έως τις αρχές Αυγούστου, αλλά έκτοτε έχει ανακτήσει περίπου το ένα πέμπτο των απωλειών του.
Στο Λονδίνο, αντίθετα, οι πιέσεις στις μετοχές μεγάλων μεταλλευτικών ομίλων επιβάρυναν την αγορά. Η υποχώρηση ήρθε μετά την απόφαση της Antofagasta να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την παραγωγή χαλκού.
Υποχώρησε το πετρέλαιο – Πιέσεις στη Cisco
Οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν χαμηλότερα, μετά τα πρόσφατα κέρδη, καθώς παραμένει η αβεβαιότητα γύρω από τη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ, στρατηγικής σημασίας για τις παγκόσμιες ενεργειακές μεταφορές. Τόσο ο Ντόναλντ Τραμπ όσο και το Ιράν έχουν διατυπώσει αντικρουόμενες θέσεις σχετικά με τον έλεγχο της κρίσιμης θαλάσσιας οδού.
Σε επίπεδο εταιρειών, η Cisco υποχώρησε 8,4%, παρά τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματά της, καθώς οι επενδυτές προβληματίστηκαν για την πορεία των περιθωρίων κέρδους. Η UBS, πάντως, χαρακτήρισε την πτώση πιθανή ευκαιρία αγοράς.
Στον αντίποδα, η Netflix ενισχύθηκε κατά 5,4%, μετά τη γνωστοποίηση ότι η επενδυτική εταιρεία Pershing Square του Μπιλ Άκμαν απέκτησε συμμετοχή στη δημοφιλή πλατφόρμα streaming.
Προτιμώμενη πηγή στην Google
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.


