Νέος πύραυλος Patriot με κόστος κάτω από το 50%
Σε μια κίνηση που αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά (αλλά και θετικά) την παγκόσμια αγορά αντιαεροπορικής άμυνας, η Lockheed Martin παρουσίασε τον νέο αναχαιτιστή (πύραυλο) τον PAC-3 Adapted Capability Effector (PAC-3 ACE), με κόστος κάτω από το 50% από τον σημερινό PAC-3 MSE.
Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, πρόκειται για έναν πύραυλο κομμένο και ραμμένο να αντιμετωπίζει drones, πυραύλους cruise και βαλλιστικές απειλές, με κόστος μικρότερο από το μισό σε σχέση με τον σημερινό κορυφαίο αναχαιτιστή του συστήματος Patriot.
Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο της αεροπορικής έκθεσης Farnborough Airshow, σε μια περίοδο όπου οι ένοπλες επιθέσεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, φέρνουν έντονα στο προσκήνιο συζητήσεις για αντιαεροπορικά συστήματα, με τις αμυντικές βιομηχανίες να αναζητούν πλέον οικονομικότερες λύσεις που μπορούν να παραχθούν μαζικά.
Το κόστος κάτω του 50%
Ο PAC-3 ACE θα κοστίζει λιγότερο από το μισό του σημερινού PAC-3 MSE, ο οποίος, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του αμερικανικού Στρατού, αγγίζει τα 4 εκατομμύρια δολάρια/πύραυλο.
Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι το κόστος του νέου πυραύλου θα βρίσκεται κάτω από τα 2 εκατομμύρια δολάρια ανά μονάδα, μειώνοντας δραστικά το κόστος αναχαίτισης εναέριων και πυραυλικών απειλών.
Η Lockheed Martin εκτιμά ότι η παραγωγή του νέου πυραύλου μπορεί να ξεκινήσει τους επόμενους 36 μήνες, ενώ η ανάπτυξη και η κατασκευή του θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες, με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης της Δύσης και τη δημιουργία ενός κοινού, διαλειτουργικού όπλου για τις συμμαχικές χώρες.
Ο νέος πύραυλος βασίζεται στο ήδη δοκιμασμένο σύστημα ελέγχου πυρός του PAC-3 και είναι πλήρως συμβατός τόσο με το σύστημα Patriot όσο και με το Integrated Battle Command System (IBCS) του αμερικανικού στρατού.
Χάρη σε αυτή τη συμβατότητα, δεν απαιτείται ανάπτυξη νέας αρχιτεκτονικής, γεγονός που επιτρέπει ταχύτερες δοκιμές, μικρότερο χρόνο πιστοποίησης και ταχύτερη ένταξη σε υπηρεσία.
Παράλληλα, ο PAC-3 ACE σχεδιάστηκε ώστε να αντιμετωπίζει ένα ευρύ φάσμα απειλών μέσα από μία ενιαία πλατφόρμα.
Θα μπορεί να αναχαιτίσει αεροσκάφη, drones, πυραύλους cruise, καθώς και βαλλιστικούς πυραύλους μικρού και μικρού-μεσαίου βεληνεκούς, αυξάνοντας σημαντικά το διαθέσιμο απόθεμα πυραύλων των χωρών που χρησιμοποιούν το σύστημα Patriot.
REUTERS/Radovan Stoklasa/File PhotoΤα διδάγματα της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής
Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξε το σύστημα Patriot ως ένα από τα αποτελεσματικότερα συστήματα αεράμυνας απέναντι στους ρωσικούς βαλλιστικούς πυραύλους, με το Κίεβο να ζητά διαρκώς περισσότερους εκτοξευτές και πυραύλους καθώς οι ρωσικές επιθέσεις εντείνονται.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέδειξε το θέμα στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα στις 7-8 Ιουλίου.
Την ίδια στιγμή, οι ανταλλαγές πυραυλικών επιθέσεων μεταξύ Ιράν, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και η γενικότερη αστάθεια στον Περσικό Κόλπο, έχουν αυξήσει κατακόρυφα τη ζήτηση για προηγμένα συστήματα αεράμυνας, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τα προβλήματα παραγωγής και τις ελλείψεις στις δυτικές αμυντικές βιομηχανίες.
«Οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοι στρατιώτες χρειάζονται μια λύση που να είναι δοκιμασμένη στο πεδίο της μάχης αλλά και οικονομικά βιώσιμη», δήλωσε ο πρόεδρος της Lockheed Martin Missiles and Fire Control, Τιμ Κέιχιλ, προσθέτοντας ότι ο PAC-3 ACE βασίζεται στις αποδεδειγμένες επιδόσεις του PAC-3 MSE και θα επιτρέψει στις συμμαχικές χώρες να ανταποκρίνονται ταχύτερα στις σύγχρονες και μελλοντικές απειλές.
Προτιμώμενη πηγή στην Google
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.


