Ο «πρασινοσκούφης» που διχάζει τους MAGA οπαδούς

Ημερομηνία: 17-03-2026



Ο Τζο Κεντ δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστό όνομα στην κυβέρνηση Τραμπ, αλλά κατείχε ανώτερο ρόλο στις πληροφορίες για την αντιτρομοκρατία και η επιστολή με την οποία συνόδευσε την παραίτησή του είναι καταπέλτης, σχολιάζει το BBC.

O Κεντ χαρακτηρίζει ψευδές το κεντρικό επιχείρημα της αμερικανικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε πόλεμο με το επιχείρημα ότι το Ιράν αποτελούσε άμεση απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, δεν κατηγορεί τον Τραμπ ως υπεύθυνο. Κατηγορεί «υψηλόβαθμους Ισραηλινούς αξιωματούχους και «μέλη των αμερικανικών ΜΜΕ» με ιδιαίτερη απήχηση ότι «παραπλάνησαν» τον Τραμπ ώστε να εγκαταλείψει τη γραμμή «Πρώτα η Αμερική» και να του καλλιεργήσουν «φιλοπολεμικά αισθήματα» χωρίς σαφή τελικό στόχο.

Πρασινοσκούφης

Ο Κεντ είναι πρώην μέλος των Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού των ΗΠΑ (Green Berets) και δεν ήταν καριερίστας δημόσιος υπάλληλος. Ωστόσο η παραίτησή του από τη θέση του θα θεωρηθεί από ορισμένους στην κυβέρνηση ως έντονα πολιτκή.

Ο Κεντ προτάθηκε από τον Τραμπ πέρυσι για τη θέση του διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Αντιτρομοκρατίας και εγκρίθηκε (οριακά) από τη Γερουσία.

Οι Δημοκρατικοί άσκησαν έντονη κριτική στον διορισμό του, επισημαίνοντας ότι είχε υιοθετήσει θεωρίες συνωμοσίας: Είχε υποστηρίξει ότι οι ταραξίες της 6ης Ιανουαρίου ήταν «πολιτικοί κρατούμενοι» και συντήρησε τον (ψευδή) ισχυρισμό ότι οι εκλογές του 2020 «εκλάπησαν» από τον Τραμπ.

Υποστήριξαν επίσης οι Δημοκρατικοί ότι ήταν ακατάλληλος να υπηρετήσει λόγω «παλαιότερων συνδέσεων με ομάδες «λευκής υπεροχής» και ακροδεξιούς εξτρεμιστές».

Η κριτική του Κεντ, σχολιάζει το BBC αντικατοπτρίζει τη σημερινή ρήξη μέσα στο κίνημα MAGA του Τραμπ, ένα σημαντικό τμήμα του οποίου αντιτίθεται ανοιχτά στον πόλεμο με το Ιράν, υποστηρίζοντας ότι ο Τραμπ σύρθηκε σε αυτόν από το Ισραήλ εις βάρος των ίδιων των αμερικανικών συμφερόντων.

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος