Ο Τραμπ σταμάτησε την «Επιχείρηση Ορμούζ» στα Στενά του Ορμούζ αφού η Σαουδική Αραβία αρνήθηκε τη χρήση του εναέριου χώρου της
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έπαυσε την «Επιχείρηση Ελευθερία, δηλαδή την επιχείρηση συνοδείας πλοίων μέσω των Στενών του Ορμούζ αφού η Σαουδική Αραβία διεμήνυσε στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι δεν θα επιτρέψει στα αεροσκάφη που συμμετέχουν στην προσπάθεια να απογειωθούν ή να πετάξουν μέσω του εναέριου χώρου της, αναφέρει το NBC News.
Επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, το ειδησεογραφικό δίκτυο αναφέρει ότι η Σαουδική Αραβία, όπως και άλλες χώρες του Κόλπου, εξεπλάγησαν από την ανακοίνωση του Τραμπ για την έναρξη της «Επιχείρησης Ελευθερίας» την Κυριακή, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε αργότερα με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για το θέμα, αλλά δεν μπόρεσε να καταλήξει σε κάποια λύση.
Ερωτηθείσα από το NBC News αν η επιχείρηση αιφνιδίασε τους Σαουδάραβες ηγέτες, πηγή από το βασίλειο απάντησε ότι «το πρόβλημα με αυτή την υπόθεση είναι ότι τα πράγματα συμβαίνουν γρήγορα σε πραγματικό χρόνο».
Η ίδια πηγή δήλωσε επίσης ότι η Σαουδική Αραβία «υποστηρίζει έντονα τις διπλωματικές προσπάθειες» του Πακιστάν για τη μεσολάβηση μιας συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, «οι περιφερειακοί σύμμαχοι ειδοποιήθηκαν εκ των προτέρων», αν και ένας διπλωματική πηγή από τη Μέση Ανατολή, την οποία επικαλείται το NBC, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ δεν συντονίστηκαν με το Ομάν παρά μόνο μετά την ανακοίνωση του Τραμπ.
«Οι ΗΠΑ έκαναν μια ανακοίνωση και στη συνέχεια συντονίστηκαν μαζί μας», φέρεται να είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν υπήρξε αναστάτωση ή θυμός» λόγω της ανακοίνωσης.
Μείνετε συντονισμένοι για όλες τις εξελίξεις στο liveblog της Ναυτεμπορικής.
Προτιμώμενη πηγή στην Google
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.


