Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2026
ENQUIRE / NEWSROOM
Η ουσία της ημέρας.Χωρίς τον θόρυβο.
ΤώραΗ Anthropic θα διαθέσει ποσοστό 5% σε νέο ταμείο κοινωφελούς σκοπού
Κόσμος

Ο Τραμπ θα χρειαστεί έως και 60 ημέρες για να εξετάσει το θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Κόσμος18.10.20261 λεπτό
Ο Πούτιν θέλει να κάνει συμφωνία για τον πόλεμο στην Ουκρανία



Την επομένη της αναστολής κυρώσεων και δασμών που σχετίζονται με τις ρωσικές εξαγωγές, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το Σάββατο ότι δεν έχει ακόμη λάβει οριστική απόφαση επί του θέματος, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο ανέφερε ότι οι αρμόδιοι αξιωματούχοι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αξιολογήσουν την κατάσταση.

Ο Ρούμπιο δήλωσε το Σάββατο ότι ο Πρόεδρος θα αξιοποιήσει ένα διάστημα έως και 60 ημερών προκειμένου να εκτιμήσει τις οικονομικές επιπτώσεις των κυρώσεων και των δασμών που αφορούν τη Ρωσία —μέτρα τα οποία ο ίδιος είχε αναστείλει μία ημέρα νωρίτερα.

«Πολλοί από εσάς δεν γνωρίζετε ακόμη ποια είναι η απόφασή μου, αλλά θα το βρούμε, και θα το μάθετε κι εσείς», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στο κλαμπ του, Mar-a-Lago, στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα.

Την Παρασκευή, ο Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο αναστέλλονται βασικές κυρώσεις και δασμοί, βάσει του νόμου που είναι γνωστός ως «Νόμος Γκράχαμ» — έναν νόμο τον οποίο ο ίδιος είχε υπογράψει τον περασμένο μήνα, κατόπιν παρότρυνσης νομοθετών που επιθυμούν να ασκήσουν πίεση στη Μόσχα αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τα μέτρα αυτά, τα οποία περιλαμβάνουν δασμούς σε ρωσικά προϊόντα καθώς και κυρώσεις κατά χωρών που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ την επόμενη εβδομάδα. Το διάταγμα της Παρασκευής δεν διευκρίνιζε τη διάρκεια της αναστολής, ωστόσο ο Ρούμπιο ανέφερε ότι ο Τραμπ επέλεξε να προβεί σε μια επανεξέταση εντός 60 ημερών.

«Πιστεύω ότι ο πρόεδρος θέλει να αξιοποιήσει το χρονικό διάστημα των 60 ημερών για να αναλύσει, κατά κάποιον τρόπο, τι θα σημάνει για την παγκόσμια οικονομία —αλλά και για την οικονομία των ΗΠΑ— η επιβολή τόσο κυρώσεων όσο και δασμών», δήλωσε ο Ρούμπιο σε δημοσιογράφους, προτού επιβιβαστεί σε αεροσκάφος με προορισμό το Ουζμπεκιστάν.

Το εκτελεστικό διάταγμα της Παρασκευής προκάλεσε επικρίσεις από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος προειδοποίησε ότι η κίνηση αυτή θα ενθαρρύνει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και θα παρατείνει τον πόλεμο.

Προμήθειες ντίζελ

Το Σάββατο, ο Ρούμπιο υπερασπίστηκε επίσης μια ξεχωριστή συμφωνία των ΗΠΑ με τη Ρωσία για την αύξηση των προμηθειών ντίζελ στις παγκόσμιες αγορές, με στόχο την αποκλιμάκωση των τιμών των καυσίμων, οι οποίες έχουν αυξηθεί εν μέσω του πολέμου με το Ιράν και των διαταραχών στον ενεργειακό εφοδιασμό.

«Αυτό το ντίζελ θα πωληθεί, είτε έτσι είτε αλλιώς», δήλωσε ο Ρούμπιο. «Η μόνη διαφορά είναι το πόσο από αυτό θα κατέληγε στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Σύμφωνα με τη συμφωνία, όπως ανέφερε ο Τραμπ, η Ρωσία θα προμηθεύσει αρχικά τις Ηνωμένες Πολιτείες με περισσότερους από 300.000 μετρικούς τόνους ντίζελ, ενώ θα ακολουθήσουν περαιτέρω αποστολές τον Νοέμβριο και στη συνέχεια.

Η συμφωνία για το ντίζελ αποτελεί «ένα κίνητρο για την προσπάθεια τερματισμού του πολέμου, και όχι μια οικονομική σανίδα σωτηρίας» για τη Ρωσία, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας, Κρις Ράιτ, σε συνέντευξή του την Κυριακή στην εκπομπή «This Week» του δικτύου ABC.

Ωστόσο, «ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσουν επιπλέον ποσότητες ντίζελ προς εξαγωγή είναι να αποκλιμακώσουν τη σύγκρουση με την Ουκρανία», ανέφερε ο Ράιτ την Κυριακή στην εκπομπή «State of the Union» του CNN.

«Αν η Ρωσία καταφέρει να διαθέσει επιπλέον ντίζελ στην αγορά και να το εξάγει, αυτό θα ωφελήσει τους Αμερικανούς καταναλωτές», δήλωσε στο CNN. «Ασκεί πίεση που θα ωφελήσει τους Αμερικανούς καταναλωτές και, ταυτόχρονα, θα αποτελέσει ένα βήμα προς την ειρήνη στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο».

Ο Ρούμπιο επισήμανε ότι η συμφωνία για το ντίζελ και η εξαίρεση από τις κυρώσεις αντικατοπτρίζουν τη δυσκολία διαχείρισης των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, οι οποίες έχουν προκαλέσει διαταραχές στον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό.

«Αυτές οι συγκρούσεις ανά τον κόσμο αρχίζουν να συγκλίνουν και να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Reuters 

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.