Ο Τζόκοβιτς και η ελίτ του τένις στην Αθήνα

Ημερομηνία: 27-10-2025


Στο προσκήνιο του παγκόσμιου τένις θα βρεθεί από την 1η έως τις 8 Νοεμβρίου η Αθήνα. Το μπασκετικό Τ-Center (ΟΑΚΑ) μετετράπη, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, σε ένα πανέμορφο τενιστικό συγκρότημα και θα υποδεχθεί το τουρνουά της ΑΤΡ που, μαζί με την οικογένειά του, έφερε στην Ελλάδα ο Νόβακ Τζόκοβιτς. Ο Σέρβος σούπερ σταρ, ύστερα από την αντιπαράθεσή του με τη σερβική κυβέρνηση, επέλεξε ως πόλη διαμονής του την ελληνική πρωτεύουσα και φέρεται να μεσολάβησε ώστε το Serbian Open να «ντυθεί» στα γαλανόλευκα και να μετονομαστεί σε Hellenic Championship. Πρόκειται για το πρώτο τουρνουά της ΑΤΡ που θα διεξαχθεί στη χώρα μας ύστερα από 30 χρόνια.

Μεγάλα ονόματα των κορτ Κάρεν Κατσάνοφ, Γιακούμπ Μένσικ, Γίρι Λεχέτσκα, Στέφανος Τσιτσιπάς και Σταν Βαβρίνκα θα είναι κάποιοι από τους τενίστες που αναμένεται να αγωνιστούν στο Vanda Pharmaceuticals Hellenic Championship ATP 250.

Νόβακ Τζόκοβιτς, Κάρεν Κατσάνοφ, Γιακούμπ Μένσικ, Γίρι Λεχέτσκα, Στέφανος Τσιτσιπάς και Σταν Βαβρίνκα θα είναι κάποιοι από τους τενίστες που αναμένεται να αγωνιστούν στο Vanda Pharmaceuticals Hellenic Championship ATP 250. Αθλητές που τους βλέπουμε στην τηλεόραση να αγωνίζονται στα γκραν σλαμ θα βρεθούν στη χώρα μας και θα την τοποθετήσουν και πάλι στον παγκόσμιο τενιστικό χάρτη, αφήνοντας μια σπουδαία παρακαταθήκη για τη νέα γενιά.

Η απόφαση του Νόβακ Τζόκοβιτς να επιλέξει ως τόπο κατοικίας της οικογενείας του την Αθήνα έδωσε τενιστική αίγλη στην πρωτεύουσα και η κίνησή του να φέρει «προίκα» ένα σπουδαίο τουρνουά αποτέλεσε τον καμβά σε μια νέα αθλητική πραγματικότητα. Και δεν είναι μόνο αυτά. Ο Τζόρτζε Τζόκοβιτς, αδελφός του Νόβακ και διευθυντής του τουρνουά, αποκάλυψε στην «Κ» ότι στόχος δικός του και της οικογενείας του είναι η διοργάνωση να μείνει στην Αθήνα και να καθιερωθεί ανάμεσα στις κορυφαίες του κόσμου, ενώ στα πλάνα τους είναι να φέρουν στη χώρα μας και μία γυναικεία διοργάνωση.

«Το όραμά μου είναι να κάνω το Hellenic Championship ένα από τα πιο σεβαστά τουρνουά στον κόσμο, όχι μόνο για το επίπεδο του ανταγωνισμού, αλλά και για τη συνολική εμπειρία που παρέχει στους παίκτες, τους οπαδούς και τους συνεργάτες. Θέλω να αντικατοπτρίζει την ουσία της Ελλάδας: φιλοξενία, πάθος και αριστεία. Με την πάροδο του χρόνου, ελπίζω ότι αυτή η εκδήλωση θα γίνει ακρογωνιαίος λίθος για την ανάπτυξη του τένις εδώ, εμπνέοντας νέους αθλητές και φέρνοντας τη διεθνή κοινότητα του τένις πιο κοντά στην Ελλάδα. Πρόκειται για τη δημιουργία κάτι διαρκούς, επαγγελματικού και πραγματικά ξεχωριστού».

Από τη Σερβία στην Αθήνα

Πριν από μερικούς μήνες, η είδηση ότι ο Νόβακ Τζόκοβιτς θα ερχόταν να μείνει στη χώρα μας έμοιαζε με πρωταπριλιάτικο αστείο. Η ρήξη του με τον πρόεδρο της Σερβίας Βούτσιτς και η αγάπη του για την Ελλάδα αποτέλεσαν εφαλτήριο για να πάρει αυτή την απόφαση. Μαζί με τη σύζυγό του Γελένα βρήκαν σχολείο για τα παιδιά τους και, πλέον, όταν το επιτρέπουν οι τενιστικές υποχρεώσεις του, ο Νόβακ παρακολουθεί αγώνες, και παίζει τένις με τον Στέφανο Τσιτσιπά και την Αρίνα Σαμπαλένκα. Μάλιστα, η Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης κοντεύει να… πολιτογραφηθεί Ελληνίδα, καθώς διατηρεί δεσμό με Ελληνα επιχειρηματία.

«Η παρουσία του Νόβακ στη χώρα μάς έχει δώσει τενιστική αίγλη, ενθουσιασμό και φέρνει το άθλημά μας στο προσκήνιο. Το τουρνουά αποτελεί την κορωνίδα των επαγγελματικών αγώνων που διεξάγονται στην Ελλάδα και θα βοηθήσει νέους αθλητές μας να λαμβάνουν μέρος σε έναν αγώνα υψηλού επιπέδου χωρίς να χρειάζεται να ταξιδεύουν», λέει στην «Κ» ο Θεόδωρος Γκλαβάς, πρόεδρος της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης.

Φιλοξενία, πάθος και αριστεία – «Θέλω το τουρνουά να αντικατοπτρίζει την ουσία της Ελλάδας: φιλοξενία, πάθος και αριστεία», λέει στην «Κ» ο Τζόρτζε Τζόκοβιτς, διευθυντής της διοργάνωσης και αδελφός του Σέρβου σούπερ σταρ.

Η Ελλάδα, όπως μας τονίζει ο Τζόρτζε Τζόκοβιτς, κατέχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά της οικογενείας του: «Τρέφουμε πολύ σεβασμό και αγάπη για την Ελλάδα. Πρόκειται για μια χώρα που πάντα θαύμαζα, για τον πολιτισμό της, τους ανθρώπους της και την αίσθηση ισορροπίας μεταξύ παράδοσης και σύγχρονης ζωής. Αν και εμένα δεν είναι ο τόπος διαμονής μου, τελευταία περνάω πολύ χρόνο εδώ, τόσο για τη διοργάνωση όσο και επειδή εδώ μένουν μέλη της οικογενείας μου. Η ζεστασιά και η φιλοξενία του ελληνικού λαού μας έχουν εντυπωσιάσει. Οσο περισσότερο χρόνο περνάω εδώ, τόσο περισσότερο καταλαβαίνω γιατί τόσο πολλοί θεωρούν την Ελλάδα ένα από τα πιο ξεχωριστά μέρη στον κόσμο».

Προετοιμασία-εξπρές

Διαχρονικά η Ελλάδα έχει άριστη σχέση με τη Σερβία. Πολλοί λένε ότι οι δύο λαοί μοιάζουν και ο Τζόρτζε Τζόκοβιτς, στη συνέντευξή του στην «Κ», μας αποκάλεσε «αδελφό λαό». Το σίγουρο είναι ότι και οι δύο λαοί μπορούμε να ολοκληρώσουμε έργα ακόμη και την τελευταία στιγμή και η ελληνοσερβική… συμμαχία για την προετοιμασία του τουρνουά το αποδεικνύει.

«Υστερα από έρευνα στα Βαλκάνια, επιλέξαμε την Αθήνα. Είχαμε εξαιρετική υποστήριξη από το γραφείο του πρωθυπουργού και τον Παναθηναϊκό και, μετά τον έλεγχο της ATP, υπήρχαν μόνο δύο εβδομάδες για να προετοιμαστούμε. Τελικά τα καταφέραμε. Οι προκλήσεις ήταν πολλές. Μετατρέψαμε με τέντες ένα πάρκινγκ σε προπονητικό χώρο, ενώ για τη διοργάνωση δουλεύουν 1.000 άτομα. Το ΟΑΚΑ είναι ένας ιστορικός χώρος, έχει φιλοξενήσει Ολυμπιακούς Αγώνες και διαθέτει υψηλές προδιαγραφές», υπογράμμισε ο κ. Τζόκοβιτς.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς, εξαιτίας ενός τραυματισμού, ακύρωσε το τελευταίο χρονικό διάστημα τη συμμετοχή του σε διεθνή τουρνουά και αναρρώνει προκειμένου να βρεθεί στην Αθήνα στην καλύτερη αγωνιστική κατάσταση. «Ο Νόβακ είναι πολύ καλός στο να αναρρώνει γρήγορα», μας είπε γελώντας ο μικρός αδελφός του. Ο 30χρονος, πρώην τενίστας, Τζόρτζε, έχει κάνει «σπίτι» του το ΟΑΚΑ. «Η δική μου εστίαση αυτή τη στιγμή είναι αποκλειστικά στη διοργάνωση του Vanda Pharmaceuticals Hellenic Championship και στην οικοδόμηση κάτι ουσιαστικού για το ελληνικό τένις. Η χώρα διαθέτει μεγάλο δυναμικό από ταλαντούχους νέους παίκτες, παθιασμένους οπαδούς και ιδανικό κλίμα για τένις. Εάν αυτό το τουρνουά ενισχύσει με οποιονδήποτε τρόπο τα προαναφερόμενα, θα είναι ένα φανταστικό αποτέλεσμα», υπογράμμισε, ενώ όταν τον ρωτήσαμε να σχολιάσει τη νέα γενιά του παγκόσμιου τένις, τόνισε: «Η νέα γενιά είναι εξαιρετική. Παίκτες όπως ο Σίνερ και ο Αλκαράθ έχουν φέρει απίστευτη ενέργεια, ένταση και επαγγελματισμό στο άθλημα. Η εποχή των “Big 3” θα παραμείνει πάντα μοναδική για τις επιτυχίες και τη διάρκειά της και, ίσως, να μην επαναληφθεί ποτέ. Υπάρχουν όμως και αρκετά ανερχόμενα ταλέντα και θα υπάρχει ενδιαφέρον στο άθλημα και τα επόμενα χρόνια».

Τα εισιτήρια

Το τουρνουά της Αθήνας θα αρχίσει την 1η Νοεμβρίου. Εκείνη την ημέρα, με ηλεκτρονική κράτηση εισιτηρίου, η είσοδος είναι δωρεάν. Τις υπόλοιπες ημέρες οι τιμές των εισιτηρίων αρχίζουν από 20 ευρώ, ενώ για τους τελικούς στη VIP ζώνη αγγίζουν τα 720. Τα παιδιά από 2 έως 7 ετών θα μπορούν να δουν τους «θρύλους» του τένις δωρεάν από την 1η μέχρι και τις 3/11.

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος