Οι ΑΜΚ που άφησαν ιστορία στο Χρηματιστήριο
Μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στο Χρηματιστήριο Αθηνών προτίθεται να υλοποιήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία επιδιώκει να αντλήσει το ποσό-μαμούθ των 4 δισ. ευρώ.
Στην πρόσφατη οικονομική ιστορία, οι εισηγμένες έχουν επανειλημμένως προχωρήσει σε «γενναίες» εκδόσεις νέων μετοχών, με την περίοδο της οικονομικής κρίσης να συνιστά το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα. Είναι ενδεικτικό ότι την τριετία 2013 – 2015 αντλήθηκαν περισσότερα από 40 – 45 δισ. ευρώ, με το σύνολο των χρημάτων να κατευθύνεται στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.
Όπως σωστά θυμάστε, το μπαράζ των ΑΜΚ κρίθηκε ως το αναγκαίο βήμα, ώστε να επιτευχθεί η απαιτούμενη σταθεροποίηση του συστήματος, ως απόρροια των αρνητικών επιπτώσεων από το «κούρεμα» του δημόσιου χρέους, της βαθιάς και παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης, αλλά και της δυσάρεστης περιπέτειας των capital controls.
Σαφώς πιο αναπτυξιακό χαρακτήρα είχε η ΑΜΚ της Τρ. Πειραιώς το 2021, χάρη στην οποία άντλησε το ποσό του 1,3 δισ. ευρώ.
Την ίδια χρονιά έλαβε χώρα και η προηγούμενη μεγάλη ΑΜΚ της ΔΕΗ, η οποία αφενός έσπασε την τραπεζική «μονοτονία» –πρώτη μη χρηματοπιστωτική ΑΜΚ άνω του 1 δισ. ευρώ– αφετέρου κατάφερε να «σηκώσει» περισσότερα από 1,3 δισ. ευρώ, με στόχο τη χρηματοδότηση της επέκτασης στην πράσινη ενέργεια.
Σήμερα, πέντε χρόνια αργότερα, η διοίκηση του Γιώργου Στάσση καλείται να βγει εκ νέου στην αγορά σ’ ένα περιβάλλον, όμως, εντελώς διαφορετικό σε σύγκριση με το παρελθόν.
Η ειλημμένη επιστροφή της Λεωφόρου Αθηνών στην κατηγορία των Αναπτυγμένων Αγορών αλλά και η εμβληματική εξαγορά της (πρώην) ΕΧΑΕ από τη Euronext, δηλαδή τον μεγαλύτερο χρηματιστηριακό όμιλο της Γηραιάς Ηπείρου, συνηγορούν σε μια άρδην αλλαγή των συσχετισμών, οι οποίοι τείνουν να ευνοούν και να υποστηρίζουν τις παραπάνω πρωτοβουλίες των εισηγμένων.
Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι ένας από τους βασικότερους ρόλους των κεφαλαιαγορών είναι και η χρηματοδότηση των φιλόδοξων επενδυτικών προγραμμάτων.
Οι μεγαλύτερες ΑΜΚ των τελευταίων ετών από τις εισηγμένες
• 2013 – Εθνική Τράπεζα – ΑΜΚ 9,7 δισ. ευρώ
• 2013 – Τρ. Πειραιώς – ΑΜΚ 8,4 δισ. ευρώ
• 2013 – Εurobank – AMK 5,8 δισ. ευρώ
• 2015 – Τρ. Πειραιώς – ΑΜΚ 4,9 δισ. ευρώ
• 2013 – Alpha Bank – AMK 4,5 δισ. ευρώ
• 2026 – ΔΕΗ – ΑΜΚ 4,0 δισ. ευρώ*
• 2015 – Εθνική Τράπεζα – ΑΜΚ 4,4 δισ. ευρώ
• 2014 – Εurobank – ΑΜΚ 2,8 δισ. ευρώ
• 2015 – Alpha Bank – ΑΜΚ 2,5 δισ. ευρώ
• 2015 – Eurobank – ΑΜΚ 2,0 δισ. ευρώ
• 2014 – Τρ. Πειραιώς – ΑΜΚ 1,7 δισ. ευρώ
• 2021 – Τρ. Πειραιώς – ΑΜΚ 1,3 δισ. ευρώ
• 2021 – ΔΕΗ – ΑΜΚ 1,3 δισ. ευρώ
• 2014 – Alpha Bank – ΑΜΚ 1,2 δισ. ευρώ
*εκκρεμεί
Εισηγμένες: Τα ακίνητα «γεμίζουν» τα ταμεία – Οι χρυσές πωλήσεις του 2026


