Οι ΗΠΑ επιταχύνουν τις διαδικασίες για την ανάληψη της ευρωπαϊκής άμυνας από τους Ευρωπαίους
Σαφές μήνυμα προς την Ευρώπη ότι η Ουάσιγκτον θέλει να επιταχύνει τη μεταβίβαση της ευθύνης για τη συμβατική άμυνά της στους ίδιους τους Ευρωπαίους κομίζει ο υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα Πολιτικής, Έλμπριτζ Κόλμπι.
Ο υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα Πολιτικής, Έλμπριτζ Κόλμπι, έφτασε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να τους ενημερώσει για την πορεία της εξάμηνης επανεξέτασης. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους και εκτιμάται ότι θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ευρώπη.
Στο πλαίσιο της διαδικασίας, οι σύμμαχοι έλαβαν ένα αμερικανικό ερωτηματολόγιο, στο οποίο καλούνται να απαντήσουν έως αυτή την Παρασκευή και το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Bloomberg. Μεταξύ άλλων, οι χώρες ερωτώνται αν έχουν υποστηρίξει δημόσια την εξωτερική πολιτική του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αν επιβάλλουν περιορισμούς στη χρήση αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων και αν πραγματοποιούν αμυντικές δαπάνες σε αμερικανικές εταιρείες.
«Θέλαμε να ακούσουμε απευθείας από τους συμμάχους, και μάλιστα γραπτώς», δήλωσε ο Κόλμπι σε δημοσιογράφους, έχοντας στο πλευρό του τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, πριν από τη συνάντησή τους στην έδρα της Συμμαχίας.
Η επίσκεψη Κόλμπι συνδέεται με το ερωτηματολόγιο, το οποίο είχε προκαλέσει έκπληξη σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όταν εστάλη νωρίτερα το καλοκαίρι.
Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θέλουν να διαβεβαιώσουν τον Κόλμπι, ο οποίος είναι ο αρχιτέκτονας της αμερικανικής στρατηγικής εθνικής άμυνας, για τις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη με στόχο τον επανεξοπλισμό της Ευρώπης και την ανάληψη μεγαλύτερης ευθύνης για την άμυνά της. Παράλληλα, επιθυμούν να καταστήσουν σαφές ότι θέλουν τα αμερικανικά στρατεύματα να παραμείνουν στην Ευρώπη και η παρουσία τους στην ήπειρο να παραμένει αισθητή, όπως έχει μεταδώσει το Bloomberg.
Ο Κόλμπι ξεχώρισε την Πέμπτη την Πολωνία, τη Γερμανία και την Ολλανδία για τις «εξαιρετικές επενδύσεις» τους στην άμυνα, ενώ επανέλαβε τη στήριξη των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.
Στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν την κυβέρνηση Τραμπ από το να περιορίσει τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ευρώπη, οι χώρες της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ έχουν προσφερθεί να μειώσουν το κόστος παραμονής των αμερικανικών στρατευμάτων στο έδαφός τους.
Οι ανησυχίες τους έχουν ενταθεί καθώς η Ρωσία προετοιμάζεται να κλιμακώσει τις επιθέσεις της στην Ουκρανία, έχοντας καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι διαπραγματεύσεις για ειρηνευτική συμφωνία έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο, σύμφωνα με πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στο Κρεμλίνο. Την ίδια ώρα, στην Ευρώπη καταγράφεται κλιμάκωση των ενεργειών δολιοφθοράς που συνδέονται με τη Μόσχα.
Η συνάντηση στις Βρυξέλλες πραγματοποιείται μία ημέρα μετά την επίσκεψη του Κόλμπι στην Ευρωπαϊκή Διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων (USEUCOM), όπου έκανε λόγο για μια «εξαιρετική συνάντηση» με τον Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή Ευρώπης (SACEUR), Αλέξους Γκρίνκεβιτς, ο οποίος συμμετέχει στενά στην επανεξέταση της διάταξης των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.


