Οι ΗΠΑ σφυροκοπούν το Ιράν λίγο πριν τεθεί σε ισχύ ξανά ο ναυτικός αποκλεισμός
Συνεχίζεται για τέταρτη μέρα και με αμείωτη ένταση το σφυροκόπημα των ΗΠΑ κατά της Τεχεράνης, λίγο πριν τεθεί εκ νέου σε ισχύ ο ναυτικός αποκλεισμός των ιρανικών λιμανιών, όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός. Νωρίτερα ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τον φόρο 20% που είχε δηλώσει ότι θα επιβάλει στα διερχόμενα από τα Στενά του Ορμούζ πλοία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης (CENTCOM), οι νέες επιχειρήσεις έχουν ως στόχο τον περιορισμό των δυνατοτήτων του Ιράν που, όπως υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, χρησιμοποιούνται για επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων στα Στενά του Ορμούζ.
«Στις 15:00 ώρα Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ σήμερα, οι δυνάμεις της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ ξεκίνησαν έναν επιπλέον γύρο πληγμάτων κατά του Ιράν, προκειμένου να συνεχίσουν την αποδυνάμωση των ιρανικών δυνατοτήτων που χρησιμοποιούνται για επιθέσεις εναντίον εμπορικής ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ», ανέφερε η CENTCOM σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ.
At 3 p.m. ET today, U.S. Central Command forces began launching an additional round of strikes against Iran to continue degrading Iranian capabilities used to attack commercial shipping in the Strait of Hormuz. The strikes are taking place as American forces prepare to resume the…
— U.S. Central Command (@CENTCOM) July 14, 2026
Η αμερικανική διοίκηση πρόσθεσε ότι οι επιθέσεις πραγματοποιούνται παράλληλα με τις προετοιμασίες των αμερικανικών δυνάμεων για την επαναφορά του ναυτικού αποκλεισμού κατά ιρανικών λιμανιών και παράκτιων ζωνών. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες για την έκταση και την ένταση των νέων πληγμάτων.
Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν νέες επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών στόχων στο Ιράν με στόχο την εξουδετέρωση «αναδυόμενων απειλών», χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει περισσότερα στοιχεία για τις επιχειρήσεις.
Εκτεταμένα πλήγματα σε στρατιωτικές υποδομές
Οι νέες επιθέσεις ακολούθησαν τα μεγάλης κλίμακας αμερικανικά πλήγματα της Δευτέρας 13 Ιουλίου, τα οποία, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, επικεντρώθηκαν σε κρίσιμες στρατιωτικές υποδομές του Ιράν.
Στόχοι των επιθέσεων αποτέλεσαν συστήματα παράκτιας άμυνας, εγκαταστάσεις πυραύλων, υποδομές μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αλλά και ναυτικές δυνατότητες σε διάφορα σημεία της χώρας. Μεταξύ των περιοχών που αναφέρθηκαν ήταν οι Μπουσέρ, Τσαχ Μπαχάρ, Τζασκ, Κονάρακ, Αμπού Μούσα και Μπαντάρ Αμπάς.
Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι οι επιχειρήσεις αυτές αποσκοπούν στην προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας και στην αποτροπή επιθέσεων κατά εμπορικών πλοίων στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.
Αντίποινα από την Τεχεράνη σε Μπαχρέιν και Κουβέιτ
Λίγο μετά τις αμερικανικές επιθέσεις, το Ιράν ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε χτυπήματα εναντίον στόχων στο Μπαχρέιν και το Κουβέιτ, τα οποία χαρακτήρισε αντίδραση στις αμερικανικές επιχειρήσεις.
WATCH: Iran hit Bahrain with an intense attack tonight.
Multiple air defense missiles reportedly malfunctioned during interception. pic.twitter.com/6SDqaEFtLq
— Clash Report (@clashreport) July 14, 2026
Οι Φρουροί της Επανάστασης ανέφεραν ότι οι ενέργειες των ΗΠΑ στην περιοχή αποτελούν «εχθρικές ενέργειες» και προειδοποίησαν ότι θα έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω καθυστέρηση της επαναλειτουργίας των Στενών του Ορμούζ.
Παράλληλα, η ιρανική πλευρά υποστήριξε ότι λόγω των νέων επιθέσεων «ούτε μία σταγόνα πετρελαίου δεν θα εξέλθει από την περιοχή», εντείνοντας τις ανησυχίες για πιθανές επιπτώσεις στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά.
Στο επίκεντρο τα Στενά του Ορμούζ
Ο έλεγχος των Στενών του Ορμούζ και η πιθανότητα επιβολής τέλους στα διερχόμενα από το κρίσιμο πέρασμα πλοία βρίσκονται στο επίκεντρο της κλιμάκωσης.
«Τα Στενά του Ορμούζ αποτελούν μέρος της εθνικής ασφάλειας του Ιράν και η χώρα θα ασκήσει την κυριαρχία της σε αυτά, όποιο κι αν είναι το κόστος», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Τεχεράνη δεν θεωρεί πως δεσμεύεται επί του παρόντος από το Μνημόνιο Κατανόησης του Ισλαμαμπάντ που είχε υπογραφεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μετά από επικοινωνία με τους ηγέτες των κρατών της ευρύτερης περιοχής, ο Αμερικανός πρόεδρος, ανέφερε σε ανάρτησή του ότι αποσύρει τον φόρο 20% που είχε ανακοινώσει πως θα επιβάλλει στα διερχόμενα από το Ορμούζ πλοία, με αντάλλαγμα εμπορικές συμφωνίες και επενδύσεις-«μαμούθ» από τα Κράτη του Κόλπου.
Η χθεσινή ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ είχε προκαλέσει την αντίδραση του ΙΜΟ, ναυτιλιακής υπηρεσίας του ΟΗΕ, που ξεκαθάρισε την αντίθεσή της με την οποιαδήποτε καθιέρωση «διοδίων» στα Στενά, καθώς επίσης και την ειρωνική αντίδραση της Τεχεράνης.
POTUS is absolutely right. Whoever provides secure and safe passage of commercial vessels through the Strait of Hormuz should be compensated for this service.
Iran has always been the GUARDIAN of the Strait and will remain so FOREVER.
20% is of course too much. We will be fair
— Seyed Abbas Araghchi (@araghchi) July 13, 2026
Απότομη άνοδος στις τιμές πετρελαίου
Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν απότομη άνοδο τις τελευταίες ημέρες, καθώς η κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή ενίσχυσε τις ανησυχίες για την ασφάλεια της παγκόσμιας ενεργειακής εφοδιαστικής αλυσίδας. Η τιμή του Brent ξεπέρασε τα 84 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας αύξηση περίπου 12% μέσα σε τρεις ημέρες και φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Ιουνίου.
Η άνοδος ήρθε μετά την αναζωπύρωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν και τις εξελίξεις γύρω από τα Στενά του Ορμούζ, από τα οποία διέρχεται περίπου το ένα πέμπτο της παγκόσμιας πετρελαϊκής μεταφοράς. Παρά τη μερική αποκλιμάκωση μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει την απειλή επιβολής φόρου 20%, οι τιμές παρέμειναν αυξημένες.
Η αύξηση του κόστους του αργού αναμένεται να επηρεάσει άμεσα τις τιμές των καυσίμων. Αναλυτές προειδοποιούν ότι η μέση τιμή της βενζίνης στις ΗΠΑ θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 4 δολάρια ανά γαλόνι, εφόσον συνεχιστεί η ένταση στην περιοχή.
Η αποκλιμάκωση των τιμών πετρελαίου τον προηγούμενο μήνα είχε συμβάλει στη μείωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, ο οποίος υποχώρησε στο 3,5% τον Ιούνιο από 4,2% τον Μάιο. Ωστόσο, η νέα άνοδος στις ενεργειακές τιμές δημιουργεί νέες πιέσεις για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.
Προτιμώμενη πηγή στην Google
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.


