Οι πολίτες δεν θερμαίνονται με εξαγγελίες εξαγγελιών

Ημερομηνία: 17-09-2026



Έντονη κριτική στις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους ασκεί η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν παρουσίασε συγκεκριμένα μέτρα, αλλά προανήγγειλε παρεμβάσεις που αναμένεται να εξειδικευτούν τις επόμενες ημέρες.

Σε ανακοίνωσή της, η παράταξη του Αλέξη Τσίπρα επικεντρώνεται στις αναφορές του πρωθυπουργού για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, υποστηρίζοντας ότι αρχικά παρουσιάστηκε ένα υποθετικό σενάριο για τιμή στα 2 ευρώ το λίτρο και στη συνέχεια ως θετική εξέλιξη η διαμόρφωση της τιμής κάτω από το 1,75 ευρώ.

Υποστηρίζει ότι δεν διευκρινίστηκε ο τρόπος με τον οποίο θα επιτευχθεί η συγκεκριμένη τιμή, ούτε το ύψος και η μορφή της κρατικής παρέμβασης.

Ερωτήματα για το επίδομα θέρμανσης

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην εξαγγελία για «οριζόντια αύξηση» του επιδόματος θέρμανσης. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, δεν παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα στοιχεία για το ύψος της αύξησης, τα κριτήρια των δικαιούχων ή τη χρονική διάρκεια της παρέμβασης.

Παράλληλα, στην ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζει ασαφή την αναφορά σε ενδεχόμενη συμμετοχή των διυλιστηρίων, καθώς, όπως σημειώνει, δεν συνοδεύτηκε από συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσει και την πιθανότητα επαναφοράς πλαφόν στα περιθώρια κέρδους, επισημαίνοντας ότι οι σχετικές λεπτομέρειες παραπέμφθηκαν για την επόμενη εβδομάδα.

Η παράταξη θέτει επίσης ζήτημα σχετικά με τον χαρακτηρισμό της αύξησης του επιδόματος ως «οριζόντιας», καθώς, όπως αναφέρει, στις κυβερνητικές αναφορές περιλαμβάνονται ταυτόχρονα γεωγραφικά και κλιματικά κριτήρια.

«Δεν αρκούν οι εξαγγελίες»

Το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζει ότι οι κυβερνητικές ανακοινώσεις δεν συνιστούν ολοκληρωμένη ενεργειακή πολιτική και κατηγορεί την κυβέρνηση για επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος της ακρίβειας.

Η παράταξη εκτιμά ότι η πίεση από το ενεργειακό κόστος θα παραμείνει έντονη κατά τη διάρκεια του χειμώνα και ζητά συγκεκριμένες παρεμβάσεις, αντί για ανακοινώσεις που, όπως υποστηρίζει, παραπέμπουν τις κρίσιμες λεπτομέρειες σε μεταγενέστερο χρόνο.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, έχει παρουσιάσει τις παρεμβάσεις για το πετρέλαιο θέρμανσης και το επίδομα θέρμανσης ως μέτρα στήριξης των νοικοκυριών απέναντι στις αυξημένες ενεργειακές δαπάνες.

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος