Οκτώ συλλήψεις «λογιστών, υπαλλήλων ΔΕΔΔΗΕ, εταιρειών τηλεφωνίας-ενέργειας»

Ημερομηνία: 26-09-2026



Τέλος στη δράση εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε διακεκριμένες κλοπές και απάτες με το πρόσχημα «υπαλλήλου ΔΕΔΔΗΕ, λογιστή και εταιρειών τηλεφωνίας ή ενέργειας» έβαλε η Υποδιεύθυνση Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων, της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν, στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, σε περιοχή της Αττικής, 8 άτομα, μεταξύ των οποίων τα δύο διευθυντικά μέλη της οργάνωσης.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., προηγήθηκε κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, από την περαιτέρω ανάλυση των οποίων διαπιστώθηκε ότι οι κατηγορούμενοι σύστησαν και εντάχθηκαν σε εγκληματική οργάνωση, με διακριτούς ρόλους, με σκοπό την πραγματοποίηση πλήθους τηλεφωνικών κλήσεων καθημερινά σε υποψήφια θύματά τους και την παράσταση ψευδών γεγονότων ως αληθινά, για την αποκόμιση παράνομου οικονομικού οφέλους.

Πώς δρούσαν

Ειδικότερα, ως προς τον τρόπο δράσης (modus operandi), προέκυψε ότι τα μέλη:

  • αναζητούσαν τυχαία ονοματεπώνυμα πολιτών από έντυπο τηλεφωνικό κατάλογο και από ιστοσελίδα με όμοιο περιεχόμενο
  • καλούσαν τηλεφωνικά τα υποψήφια θύματά τους και παρουσιάζονταν ψευδώς ως υπάλληλοι της ΔΕΔΔΗΕ ή υπάλληλοι εταιρειών τηλεφωνίας ή υπάλληλοι εταιρειών ενέργειας ή λογιστές
  • επικαλούνταν κατά την επικοινωνία τους ψευδή γεγονότα (δήλωση στην εφορία, διαρροή ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνικές βλάβες δικτύου τηλεπικοινωνιών ή ενέργειας)
  • έπειθαν τα θύματα να συγκεντρώσουν χρήματα και τιμαλφή και να τα τοποθετήσουν σε σημείο εντός ή εκτός της οικίας τους, στα οποία είχαν πρόσβαση
  • μέλη της οργάνωσης μετέβαιναν στο σημείο, απ’ όπου αφαιρούσαν τα χρήματα ή τα τιμαλφή και αποχωρούσαν
  • σε ορισμένες περιπτώσεις, μετά την τέλεση της παράνομης πράξης τους, ξανακαλούσαν τα θύματα, παρουσιαζόμενοι ψευδώς ως αστυνομικοί, προκειμένου να διαπιστώσουν την αξία των αφαιρεθέντων τιμαλφών.

Για την επίτευξη του παράνομου σκοπού τους, προκειμένου να πείσουν τα θύματά τους, είχαν στην κατοχή τους και χρησιμοποιούσαν ηχογραφημένο αυτοματοποιημένο μήνυμα του ΔΕΔΔΗΕ, που προσομοίαζε σε πραγματικές συνθήκες επικοινωνίας, καθώς και ηχητικό σήμα έκτακτης ανάγκης.

Επιπλέον, στις περιπτώσεις που παρουσιάζονταν ως αστυνομικοί, χρησιμοποιούσαν ηχητικά εφέ που προσομοίαζαν σε σειρήνα περιπολικού οχήματος, επιδιώκοντας να καταστήσουν ακόμα πιο πειστική την επικοινωνία τους.

Όπως προέκυψε, τα μέλη χρησιμοποιούσαν χώρους που λειτουργούσαν ως «τηλεφωνικό κέντρο», τους οποίους άλλαζαν ανά τακτά διαστήματα, ενώ άλλαζαν συνεχώς τις τηλεφωνικές συνδέσεις τους, προκειμένου να αποφύγουν τον εντοπισμό τους. Παράλληλα, στους χώρους που χρησιμοποιούσαν είχαν εγκαταστήσει ρολά ασφαλείας και κυκλώματα παρακολούθησης προς τον ίδιο σκοπό.

Οι ρόλοι

Η οργάνωση αποτελούνταν από τα δύο διευθυντικά στελέχη, έναν «ανιχνευτή» και πέντε «τηλεφωνητές» με συγκεκριμένους ρόλους:

  • οι διευθυντές επόπτευαν το τηλεφωνικό κέντρο και συντόνιζαν την επιχειρησιακή δράση της οργάνωσης
  • ο ανιχνευτής είχε αναλάβει τη συλλογή και ενεργοποίηση των τηλεφωνικών συνδέσεων και την ανεύρεση υποψήφιων θυμάτων
  • οι «τηλεφωνητές» ήταν επιφορτισμένοι με την πραγματοποίηση των τηλεφωνικών επικοινωνιών με τα θύματα, αποτελώντας τον ισχυρό πυρήνα της δράσης της οργάνωσης.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 10 κινητά τηλέφωνα, έντυπος τηλεφωνικός κατάλογος και αποκόμματά του, χειρόγραφες σημειώσεις και 960 ευρώ.

ΕΛ.ΑΣ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή και παραπέμφθηκαν σε ανακριτή.

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος