Όμιλος Fourlis: «Δημιουργούμε ένα νέο μοντέλο retail group»

Ημερομηνία: 10-09-2026



Σε ένα νέο μοντέλο retail group μετεξελίσσεται ο Όμιλος Fourlis, με τη διοίκηση να επιταχύνει το μετασχηματισμό του και να ακολουθεί διττή στρατηγική όσον αφορά την εμπορική του δραστηριότητα, ακολουθώντας τακτική εξορθολογισμού, και ισορροπίας της ανάπτυξης με πειθαρχημένη βελτιστοποίηση δικτύου για την υποστήριξη της μακροπρόθεσμης κερδοφορίας.

Ο πρόεδρος του ομώνυμου Ομίλου Βασίλης Φουρλής, κατά την ενημέρωση των αναλυτών στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του Α’ εξαμήνου της τρέχουσας χρήσης, εστίασε  στην αρχιτεκτονική του μετασχηματισμού του, μιλώντας για μια τεχνολογικά σύγχρονη, ευέλικτη, state of the art retail πλατφόρμα που θα μπορεί να μετατρέπει την παραγωγική δυναμική του Ομίλου Fourlis μέσω της διαχείρισης των εμπορικών του επωνυμιών σε κερδοφορία σε όλο το εύρος της γεωγραφικής του δραστηριότητας.

Έμφαση στο ΙΚΕΑ Ελληνικού και στα νέας γενιάς μικρά ΙΚΕΑ – Προβάδισμα στη Foot Locker

Όσον αφορά την αμιγώς εμπορική δραστηριότητα του Ομίλου ο κ. Φουρλής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο τρέχον δύσκολο και αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, τις δυσκολίες των καταναλωτών, εξήρε όμως την ανθεκτικότητα που δείχνουν τα brands που διαχειρίζεται η Fourlis και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών σε αυτά. Όπως είπε, ο Όμιλος επενδύει στο νέο μεγάλο IKEA στο Ελληνικό που έχει δρομολογηθεί για το 2029 και θα αποτελέσει το επόμενο flagship κατάστημα της αλυσίδας ΙΚΕΑ. Ταυτόχρονα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην επέκταση της νέας γενιάς μικρότερων καταστημάτων ΙΚΕΑ στην ελληνική περιφέρεια, σε μικρές πόλεις. Επίσης ιδιαίτερη θέση στη στρατηγική ανάπτυξης έχει ο τομέας των αθλητικών ειδών που παρουσιάζει ισχυρές επιδόσεις  με αιχμή του δόρατος την επέκταση του δικτύου της Foot Locker.

Από την άλλη πλευρά ο Όμιλος προχωρά στο κλείσιμο καταστημάτων που δεν αποδίδουν, κυρίως στην αγορά της Ρουμανίας που δέχεται ισχυρές οικονομικές πιέσεις. Όσον αφορά την κατηγορία των προϊόντων ευεξίας Holland and Barrett η διοίκηση ανέφερε την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την DrP, οι τελικές υπογραφές μπήκαν προχθές, γεγονός που βάζει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα σε ένα νέο εμπορικό δρόμο με την αξιοποίηση και του δικτύου των φαρμακείων. Να σημειωθεί ότι σε λειτουργία έχει τεθεί το νέο Κέντρο Διανομής της InterIKEA το οποίο ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο 2026 και η δραστηριότητά του αυξάνεται σταδιακά κατά το Β’ Εξάμηνο.

Eπιτάχυνση και στόχευση

Εξειδικεύοντας τη στρατηγική της Fourlis ο CEO του ομίλου Γιάννης Βασιλάκος, ανέφερε την ισχυρή εμπορική δυναμική με παράλληλη επιτάχυνση των διαρθρωτικών δράσεων για την ενίσχυση της κερδοφορίας και της λειτουργικής μόχλευσης. Σημείωσε πως το μεγαλύτερο μέρος του κόστους μετασχηματισμού και αναδιοργάνωσης του οικονομικού έτους 2026 αναμένεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2026, με ισχυρά επαναλαμβανόμενα οφέλη άνω των 9 εκατ. ευρώ από το 2027 και μετά. Όπως είπε ο κ. Βασιλάκος «κάνουμε αυτό που είχαμε υποσχεθεί στις προηγούμενες ενημερώσεις μας και μάλιστα έχουμε επιταχύνει το ρυθμό, όσον αφορά το μετασχηματισμό του ομίλου, ολοκληρώνοντας σημαντικά στάδια νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό γεγονός που προσμετράται στα επιδιωκόμενα οφέλη.  Οι συνολικές κεφαλαιουχικές δαπάνες για το Α’ Εξάμηνο 2026 ανήλθαν σε 12 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων 4,4 εκατ.ευρώ αφορούν επέκταση δικτύου, 2,5 εκατ.ευρώ επενδύθηκαν σε πρωτοβουλίες ψηφιακού μετασχηματισμού και 2,8 εκατ.ευρώ σε επενδύσεις για το Κέντρο Διανομής της InterIKEA.

Πρόβλεψη έτους

Aναφορικά με τις επιδόσεις του Ομίλου Fourlis στο σύνολο του 2026 η διοίκηση τόνισε πως «επιβεβαιώνουμε τις εκτιμήσεις μας για την τρέχουσα χρονιά και παραμένουμε προσηλωμένοι στην αποτελεσματική εκτέλεση του σχεδιασμού μας, στον έλεγχο του κόστους και στη διατήρηση της εμπορικής δυναμικής των δραστηριοτήτων μας. Στόχος είναι έσοδα 645 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 8,6% και περιθώριο κερδοφορίας στο 46,5%. Η εκτίμηση για το EBIT περιλαμβάνει μη-επαναλαμβανόμενες δαπάνες μετασχηματισμού και αναδιοργάνωσης ύψους 10,7 εκατ.ευρώ».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 8μήνου 2026 η εμπορική δυναμική του Ομίλου παραμένει θετική. Ειδικότερα, έως τις 05 Σεπτεμβρίου 2026, οι πωλήσεις του Ομίλου παρουσιάζουν αύξηση κατά περίπου 6%, με τις πωλήσεις του κλάδου Οικιακού Εξοπλισμού & Επίπλων να αυξάνονται κατά περίπου 2% και του κλάδου Αθλητικών Ειδών κατά περίπου 12%. Επίσης η πώληση της συμμετοχής του Ομίλου στο Sofia South Ring Mall θα ενισχύσει περαιτέρω τη καθαρή δανειακή θέση του Ομίλου και θα αποφέρει καθαρό κέρδος 9,3 εκατ.ευρώ, συμβάλλοντας θετικά στα Κέρδη προ Φόρων του Ομίλου για το σύνολο του 2026. H αγορά της Ρουμανίας εξακολουθεί να αποτελεί τον βασικό παράγοντα πίεσης για τα αποτελέσματα του Ομίλου, με την εκτιμώμενη επίδραση για το σύνολο του 2026 να ανέρχεται σε περίπου 5 εκατ.ευρώ, όπως είχε αναφερθεί και κατά την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Ιουνίου 2026.

Τομείς δραστηριότητας

Στο Α’ εξάμηνο ο κλάδος Οικιακού Εξοπλισμού και Επίπλων (καταστήματα IKEA) κατέγραψε πωλήσεις €172,9 εκ., σημειώνοντας αύξηση 3,7%. Ο κλάδος εξακολουθεί να συγκαταλέγεται μεταξύ των περιοχών με τις υψηλότερες επιδόσεις στο διεθνές δίκτυο της IKEA. Το μικτό περιθώριο διαμορφώθηκε σε 46,7%, ενώ η λειτουργική κερδοφορία επηρεάστηκε από την εξομάλυνση στο περιθώριο μικτού κέρδους, τις πληθωριστικές πιέσεις στο κόστος προσωπικού, μισθωμάτων, μεταφορών και αποθήκευσης, καθώς και από το ενεργειακό κόστος.

Ο κλάδος Αθλητικών Ειδών (INTERSPORT και Foot Locker) κατέγραψε πωλήσεις €109,5 εκ., σημειώνοντας αύξηση 14,2%. Η ανάπτυξη υποστηρίχθηκε από την επέκταση του δικτύου Foot Locker, και ανθεκτική ζήτηση στις περισσότερες αγορές. Εξαιρουμένης της Ρουμανίας, ο κλάδος κατέγραψε θετική like-for-like ανάπτυξη και ενίσχυση των μεριδίων αγοράς. Η Foot Locker πρόσθεσε επτά νέα καταστήματα, ενώ το κατάστημα στην Ερμού μεταφέρθηκε σε νέο κατάστημα με το “Reimagined” concept στην ίδια οδό. Παράλληλα, προστέθηκε ένα νέο κατάστημα INTERSPORT στην Ελλάδα, ενώ στη Ρουμανία δύο καταστήματα INTERSPORT έκλεισαν στο πλαίσιο της βελτιστοποίησης του δικτύου.

Η υπογραφή της συμφωνίας με τους μετόχους της DrP Group στοχεύει στην επέκταση του brand holland and Barrett μέσω ευέλικτων μοντέλων παρουσίας εντός των φαρμακείων, όπως shop-in-shop σημεία και ειδικά διαμορφωμένοι χώροι προβολής και πώλησης προϊόντων. Οι πωλήσεις του συγκεκριμένου κλάδου Υγείας & Ευεξίας  ανήλθαν στο Α’ εξάμηνο σε 1,8 εκατ.ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 16,3%. Η ανάπτυξη υποστηρίχθηκε από τη θετική like-for-like πορεία, την πιστότητα των πελατών και το αυξανόμενο ενδιαφέρον των καταναλωτών για την υγεία, την πρόληψη και την ευεξία. Η κερδοφορία συνεχίζει να επηρεάζεται από το σημερινό μέγεθος του δικτύου και τη μετάβαση σε ένα περισσότερο επεκτάσιμο και αποδοτικό μοντέλο ανάπτυξης μέσω του φαρμακευτικού καναλιού.

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος