Ομόλογα: Μετά τον εφιαλτικό Σεπτέμβριο, ο «σκοτεινός» Οκτώβριος

Ημερομηνία: 01-10-2026



Ο Σεπτέμβριος άφησε πίσω του μια αγορά ομολόγων βαθιά τραυματισμένη. Το πρόβλημα είναι ότι ο Οκτώβριος δεν υπόσχεται ανακούφιση.

Αντίθετα, η ιστορία δείχνει πως είναι ο χειρότερος μήνας για τα αμερικανικά ομόλογα – και αυτή τη φορά η εποχικότητα συναντά ένα πολύ πιο επικίνδυνο μείγμα: πληθωρισμό, πετρέλαιο, δημόσιο χρέος άνω των 40 τρισ. δολαρίων, τεράστιες ανάγκες χρηματοδότησης και, πλέον, έναν «φαύλο κύκλο» αναγκαστικών πωλήσεων που απειλεί να αυτοτροφοδοτήσει το sell-off.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς εκτινάχθηκε περισσότερο από μισή ποσοστιαία μονάδα μέσα στον Σεπτέμβριο, αγγίζοντας το 5,3%, σύμφωνα με τους Financial Times. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από το 2007, σε μια κίνηση εξαιρετικά βίαιη για μια αγορά 32 τρισ. δολαρίων που αποτελεί ουσιαστικά το σημείο αναφοράς για το κόστος του χρήματος σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Και το ερώτημα που κυριαρχεί πλέον στις αίθουσες συναλλαγών δεν είναι απλώς πόσο ψηλά μπορούν να φτάσουν οι αποδόσεις. Είναι τι μπορεί να «σπάσει» εάν συνεχίσουν να ανεβαίνουν.

Ο χειρότερος μήνας εδώ και τέσσερα χρόνια

Ο Bloomberg U.S. Aggregate Total Return Index, ο ευρύτερος δείκτης της αμερικανικής αγοράς ομολόγων, έχασε περισσότερο από 2,5% τον Σεπτέμβριο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση του από τον Απρίλιο.

Η ιστορία δεν προσφέρει ιδιαίτερη παρηγοριά.

Από το 2000 και μετά, ο Σεπτέμβριος είναι κατά μέσο όρο ο δεύτερος χειρότερος μήνας για τον δείκτη, με μέση απόδοση -0,04%. Ο χειρότερος είναι ακριβώς αυτός που μόλις ξεκίνησε: ο Οκτώβριος, με -0,11%.

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το μοτίβο των τελευταίων ετών. Αρνητικός Σεπτέμβριος ακολουθήθηκε από αρνητικό Οκτώβριο το 2016, το 2018, το 2020, το 2021, το 2022 και το 2023.

Ο Guy LeBas, στρατηγικός αναλυτής σταθερού εισοδήματος της Janney, προειδοποιεί βεβαίως ότι δεν υπάρχει κάτι «μαγικό» στους δύο αυτούς μήνες. Υπάρχει όμως κάτι σημαντικότερο: οι δυνάμεις που κινούν την αγορά ομολόγων είναι συνήθως μακροοικονομικές και βραδυκίνητες. Και όταν αποκτήσουν ορμή, μπορούν να διαρκέσουν μήνες.

Ο «φαύλος κύκλος» που τρομάζει τη Wall Street

Εδώ ακριβώς βρίσκεται και η μεγάλη διαφορά του σημερινού sell-off.

Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, η πτώση ξεκίνησε από θεμελιώδεις φόβους – πληθωρισμό, ενεργειακό κόστος και αμερικανικό δημόσιο χρέος. Τώρα όμως έχουν προστεθεί τεχνικοί μηχανισμοί που μετατρέπουν την άνοδο των αποδόσεων σε αιτία νέων πωλήσεων.

«Είναι αυτός ο φαύλος κύκλος. Και πρέπει να αναρωτηθείς τι θα τον σπάσει», λέει η Priya Misra της JPMorgan Asset Management.

Καθώς οι αποδόσεις ανεβαίνουν, ορισμένα funds υποχρεώνονται να μειώσουν τις θέσεις τους. Οι πωλήσεις πιέζουν ακόμη περισσότερο τις τιμές των ομολόγων, οι αποδόσεις ανεβαίνουν ξανά και αυτό ενεργοποιεί νέες πωλήσεις.

«Αυτό μπορεί να συνεχιστεί για κάποιο διάστημα», προειδοποιεί η Misra. «Κανείς δεν θέλει να σταθεί μπροστά στο τρένο».

Τα στεγαστικά δάνεια μπαίνουν στο παιχνίδι

Ένας από τους λιγότερο ορατούς μηχανισμούς του sell-off περνά από την αμερικανική αγορά στεγαστικών δανείων.

Καθώς το κόστος δανεισμού αυξάνεται, οι Αμερικανοί έχουν μικρότερο κίνητρο να αποπληρώσουν πρόωρα ή να αναχρηματοδοτήσουν τα στεγαστικά τους δάνεια. Αυτό αυξάνει τη διάρκεια των χαρτοφυλακίων χρεογράφων εξασφαλισμένων με υποθήκες.

Funds και επενδυτές που κατέχουν τέτοιους τίτλους αναγκάζονται τότε να πουλήσουν άλλα μακροπρόθεσμα στοιχεία ενεργητικού – μεταξύ αυτών αμερικανικά κρατικά ομόλογα – ώστε να αντισταθμίσουν την αύξηση της διάρκειας και του επιτοκιακού κινδύνου.

Παράλληλα, μοχλευμένα funds με μεγάλες θέσεις στα προθεσμιακά συμβόλαια των κρατικών ομολόγων αναπροσαρμόζουν τα χαρτοφυλάκιά τους, μεταφέροντας την πίεση από τη μία γωνιά της αγοράς στην άλλη.

Το κρίσιμο στοιχείο, σύμφωνα με τους FT, είναι ότι ο αγοραστής που συνήθως εμφανίζεται όταν οι τιμές έχουν πέσει αρκετά δεν έχει ακόμη κάνει αισθητή την παρουσία του.

«Ο οριακός αγοραστής δεν έχει εμφανιστεί ακόμη», σημειώνει ο Daniel Gottlander της Citi.

Πετρέλαιο, AI και χρέος 40 τρισ. δολαρίων

Πίσω από τις τεχνικές πιέσεις βρίσκεται όμως ένα θεμελιώδες πρόβλημα.

Το αμερικανικό δημόσιο χρέος έχει ξεπεράσει τα 40 τρισ. δολάρια και η αγορά καλείται να απορροφήσει τεράστιες ποσότητες νέων τίτλων. Ταυτόχρονα, η έκρηξη των επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί έναν νέο ανταγωνιστή για το παγκόσμιο κεφάλαιο: οι τεχνολογικοί όμιλοι δανείζονται μαζικά για data centers, chips, ενεργειακές υποδομές και δίκτυα.

Κεφάλαια που σε διαφορετικές συνθήκες θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στα Treasuries έχουν πλέον περισσότερες εναλλακτικές.

Στην εξίσωση προστίθεται το πετρέλαιο. Η άνοδος του ενεργειακού κόστους από την έναρξη του πολέμου με το Ιράν έχει επιδεινώσει τις πληθωριστικές πιέσεις – δηλητήριο για τίτλους που υπόσχονται σταθερές πληρωμές για χρόνια.

Ακόμη και η τελευταία ένδειξη από τον δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, με τον πληθωρισμό στο 3,4% τον Αύγουστο, χαμηλότερα από το 3,7% που ανέμενε η αγορά, δεν κατάφερε να ανακόψει το κύμα πωλήσεων.

Ούτε οι αυξημένες αγορές κρατικών ομολόγων από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών κατάφεραν μέχρι στιγμής να αλλάξουν την εικόνα.

Όταν το 5% αρχίζει να γίνεται ελκυστικό

Υπάρχει, ασφαλώς, και η άλλη πλευρά.

Όσο περισσότερο πέφτουν οι τιμές των ομολόγων, τόσο υψηλότερες γίνονται οι αποδόσεις τους – και τόσο πιο δύσκολο γίνεται για τους επενδυτές να τις αγνοήσουν.

Μετά από χρόνια μηδενικών ή εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων, αποδόσεις 5%, 6% ή ακόμη και 7% σε ορισμένες κατηγορίες τίτλων αρχίζουν να ανταγωνίζονται σοβαρά τις μετοχές για το επενδυτικό κεφάλαιο.

Ο Andrew Krei της Crescent Grove αναφέρει ότι οι διαχειριστές πλούτου δέχονται πλέον περισσότερα τηλεφωνήματα από πελάτες που αναζητούν ευκαιρίες στα ομόλογα.

Αυτό ακριβώς θα μπορούσε κάποια στιγμή να δημιουργήσει το αντίβαρο που χρειάζεται η αγορά.

Το πρόβλημα είναι η λέξη «κάποια στιγμή».

Προς το παρόν, η μεγαλύτερη αγορά κρατικού χρέους στον κόσμο μπαίνει στον ιστορικά δυσκολότερο μήνα της με το 10ετές στο 5,3%, το δημόσιο χρέος πάνω από τα 40 τρισ. δολάρια, τον πληθωρισμό επίμονα υψηλό και τους μηχανισμούς αναγκαστικών πωλήσεων ήδη ενεργοποιημένους.

Ο Σεπτέμβριος ήταν ο μήνας που οι επενδυτές άρχισαν να τρέχουν προς την έξοδο. Ο Οκτώβριος θα δείξει εάν στην άλλη πλευρά της πόρτας υπάρχει ακόμη κάποιος πρόθυμος να αγοράσει.

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος