ΟΠΕΚΕΠΕ: Συνεδριάζει η Επιτροπή Δεοντολογίας για την άρση ασυλίας των 11

Ημερομηνία: 07-04-2026



Στις 10.00 το πρωί συνεδριάζει η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής προκειμένου να γνωμοδοτήσει επί του αιτήματος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας να αρθεί η ασυλία 11 εν ενεργεία βουλευτών της Ν.Δ. για εμπλοκή τους στη νέα δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Οι βουλευτές, καλούνται να δώσουν εξηγήσεις στα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής, με τους περισσότερους από αυτούς να έχουν ήδη προβεί σε σχετικές δηλώσεις το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Η σκυτάλη στην Ολομέλεια

Την τελική απόφαση θα λάβει με ονομαστική ψηφοφορία η Ολομέλεια της Βουλής, η οποία αναμένεται να συνεδριάσει μετά την Κυριακή του Θωμά.

9 για πλημμέλημα – 2 για κακούργημα

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ζήτησε από τη Βουλή των Ελλήνων άδεια άσκησης ποινικής δίωξης

  • για τις τιμωρούμενες σε βαθμό κακουργήματος πράξεις:

1) της ηθικής αυτουργίας σε απιστία εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ε.Ε., τελεσθείσας από κοινού και μη, κατ’ εξακολούθηση και μη (άρθρ. 26 εδ. α’, 27, 45, 46 παρ. 1, 98 και 390 παρ. 2-1 ΠΚ, σε συνδ. με άρθρ. 21 παρ. 2, 24 παρ. 4 και 26 παρ. 1 και 3 Ν. 4689/2020) εις βάρος των εν ενεργεία βουλευτών Αικατερίνης Παπακώστα του Δημητρίου και Κωνσταντίνου Καραμανλή του Αχιλλέα,

2) της ηθικής αυτουργίας σε απάτη με υπολογιστή (άρθρο 26 εδ. α, 27, 46 παρ. 1 και 386Α παρ. 1 και 3 ΠΚ, σε συνδ. με άρθρ. 26 παρ. 1 και 3 Ν. 4689/2020), εις βάρος της Αικατερίνης Παπακώστα του Δημητρίου και

3) της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή βεβαίωση (άρθρ. 26 εδ. α, 27, 46 παρ. 1 και 252 παρ. 1, 3 και 5 ΠΚ, σε συνδ. με άρθρ. 26 παρ. 3 Ν.4689/2020) εις βάρος της Αικατερίνης Παπακώστα του Δημητρίου,

  • καθώς και για τις τιμωρούμενες σε βαθμό πλημμελήματος πράξεις:

4) της ηθικής αυτουργίας σε απιστία σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ε.Ε., τελεσθείσας από κοινού και μη, κατ’ εξακολούθηση και μη (άρθρ. 26 εδ. α, 27, 45, 46 παρ. 1, 98 και 390 παρ. 1 α ΠΚ, σε συνδ. με άρθρ. 21 παρ. 2, 24 παρ. 4 και 26 παρ. 1 Ν. 4689/2020) εις βάρος των εν ενεργεία βουλευτών Παναγιώτη Μηταράκη του Αντωνίου, Κωνσταντίνου Τσιάρα του Αλεξάνδρου, Κωνσταντίνου Σκρέκα του Θεοδώρου, Ιωάννη Κεφαλογιάννη του Αχιλλέα, Δημητρίου Βαρτζόπουλου του Χρυσοστόμου, Βασιλείου Βασιλειάδη του Νικολάου, Μαξίμου Σενετάκη του Γεωργίου, Χρήστου Μπουκώρου του Γεωργίου και Θεόφιλου Λεονταρίδη του Χρήστου, ώστε να ενεργήσει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, εκτός των άλλων και ανακριτικές πράξεις που θίγουν τα πρόσωπα των ανωτέρω βουλευτών (π.χ. κλήτευση για παροχή εξηγήσεων).

Κ. Μητσοτάκης: «Τιμά τους βουλευτές μας η απόφασή τους να ζητήσουν την άρση της κοινοβουλευτικής τους προστασίας»

Στο χθεσινό τηλεοπτικό μήνυμά του ο πρωθυπουργός χαιρέτισε την στάση των βουλευτών της Ν.Δ. που ζήτησαν την άρση της ασυλίας τους, ενώ παράλληλα κάλεσε την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία «να αποφανθεί ταχύτατα αν και σε ποιους θα ασκήσει διώξεις».

«Τιμά τους βουλευτές μας η απόφαση τους να ζητήσουν την άρση της κοινοβουλευτικής τους προστασίας» ανέφερε συγκεκριμένα και υπενθύμισε πως «η Νέα Δημοκρατία που τροποποίησε το Σύνταγμα ώστε η άρση της ασυλίας των βουλευτών να γίνει ο κανόνας και όχι η εξαίρεση».

Κατερίνα Παπακώστα: «Ζητώ άρση της ασυλίας μου – Δεν θα κατέβω στις επόμενες εκλογές»

Σε δήλωσή της παράλληλα η κ. Παπακώστα, αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή ζητώντας την άρση ασυλίας της. «Δεν έχω καμία απολύτως εμπλοκή σε όσα αδίκως και αβασίμως μου αποδίδονται» ανέφερε η βουλευτής Τρικάλων του κυβερνώντος κόμματος, προσθέτοντας πως «για λόγους πολιτικής ευθιξίας, δεν πρόκειται να συμμετάσχω στις επόμενες εκλογές, εφόσον εξακολουθεί να υπάρχει σε βάρος της σκιά ποινικής απαξίας».

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος