Πάνω από 200 άμαχοι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις με drones στο Σουδάν από τις 4 Μαρτίου

Ημερομηνία: 12-03-2026



Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Βόλκερ Τουρκ, εμφανίστηκε «σοκαρισμένος» από τις αναφορές ότι περισσότεροι από 200 άμαχοι έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Σουδάν από τις 4 Μαρτίου.

«Είναι βαθιά ανησυχητικό το γεγονός ότι, παρά τις πολλαπλές υπενθυμίσεις, προειδοποιήσεις και εκκλήσεις, τα εμπλεκόμενα μέρη στη σύγκρουση στο Σουδάν συνεχίζουν να χρησιμοποιούν ολοένα και πιο ισχυρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για την ανάπτυξη εκρηκτικών όπλων με ευρεία εμβέλεια σε κατοικημένες περιοχές», δήλωσε ο Τουρκ.

Ο Τουρκ ανέφερε ότι στη Δυτική Κορντοφάν, τουλάχιστον 152 άμαχοι φέρεται να σκοτώθηκαν από επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη των SAF, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 50 όταν μια αγορά και ένα νοσοκομείο χτυπήθηκαν στις 4 Μαρτίου. Οι επιθέσεις σε δύο ξεχωριστές αγορές που ελέγχονται από τους RSF στις 7 Μαρτίου, άφησαν τουλάχιστον 40 νεκρούς αμάχους, συμπλήρωσε ο Ύπατος Αρμοστής.

Ένα φορτηγό που μετέφερε αμάχους φέρεται να χτυπήθηκε από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος των SAF στις 10 Μαρτίου, σκοτώνοντας τουλάχιστον 50 ανθρώπους, είπε.

Από την έναρξη τον Απρίλιο του 2023, η σύγκρουση μεταξύ των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων (SAF) και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες και έχει αναγκάσει 11 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος