ΠΑΣΟΚ για φωτιές: Οι δύσκολες συνθήκες αποκάλυψαν ξανά τις αδυναμίες του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας

Ημερομηνία: 30-07-2026


Την ανάγκη να δοθεί βάρος στον τομέα της πρόληψης για την καταπολέμηση των καταστροφικών πυρκαγιών επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ, με κοινή ανακοίνωση του υπεύθυνου του Κοινοβουλευτικού Τομέα Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ανδρέα Πουλά και του τομεάρχη Κλιματικής Κρίσης και Ανθεκτικότητας, Μιχάλη Χάλαρη.

Όπως σημειώνεται, η χώρα δοκιμάζεται για ακόμη μία φορά από μεγάλες πυρκαγιές, με το σοβαρότερο μέτωπο να βρίσκεται στο νότιο Ρέθυμνο, όπου κάτοικοι και επισκέπτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις περιοχές τους και οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν ολονύχτια μάχη κάτω από εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες. Παράλληλα, πυρκαγιές και επικίνδυνες αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στη Σητεία, στη Λέσβο και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη και ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες, στους οικείους και στους συναδέλφους των τριών πυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος – των δύο πυροσβεστών που έπεσαν κατά την επιχείρηση κατάσβεσης στο Ρέθυμνο και του συναδέλφου τους που έχασε τη ζωή του ενώ βρισκόταν σε υπηρεσία στην πυρκαγιά στον Αγερανό Γυθείου.

«Η σκέψη μας βρίσκεται στους ανθρώπους που δοκιμάζονται, στους τραυματίες και σε όλους όσοι συνεχίζουν να επιχειρούν στα πύρινα μέτωπα, στους πυροσβέστες, στους χειριστές των εναέριων μέσων, στους εθελοντές, στο ΕΚΑΒ, στην Ελληνική Αστυνομία, στις Ένοπλες Δυνάμεις, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στους κατοίκους που δίνουν τη δική τους μάχη για να προστατεύσουν τον τόπο τους», προσθέτουν.

Αυτή την ώρα, σημειώνουν απόλυτη προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, η κατάσβεση των πυρκαγιών, η ασφάλεια των επιχειρούντων και η άμεση στήριξη των πληγέντων», για να υπογραμμίσουν, ωστόσο, πως «με σεβασμό στη στιγμή και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, οφείλουμε να πούμε καθαρά ότι οι δύσκολες συνθήκες δεν αρκούν ως εξήγηση για όλα».

«Όταν οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες έγιναν δυσκολότερες, με ισχυρούς ανέμους, υψηλές θερμοκρασίες, χαμηλή υγρασία και γρήγορη μεταβολή των μετώπων, ο μηχανισμός βρέθηκε ξανά να δίνει μάχη υπό πίεση, πολλές φορές ακολουθώντας την εξέλιξη της πυρκαγιάς αντί να την προλαμβάνει με επαρκή προετοιμασία, κοινή επιχειρησιακή εικόνα και προληπτική διάταξη δυνάμεων», τονίζει χαρακτηριστικά το ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας πως η κλιματική κρίση δεν είναι πλέον «ένα μελλοντικό σενάριο. Είναι η νέα καθημερινότητα της χώρας».

Οι ακραίες συνθήκες, οι ταυτόχρονες πυρκαγιές, οι αναζωπυρώσεις, οι μεταβολές του ανέμου, η απειλή σε οικισμούς, υποδομές και φυσικό περιβάλλον «δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως έκτακτες εξαιρέσεις», επισημαίνουν, σημειώνοντας πως «είναι ο νέος κανόνας, για τον οποίο η Πολιτεία οφείλει να είναι οργανωμένη πριν από την κρίση και όχι μόνο παρούσα μετά την εκδήλωσή της».

Το ΠΑΣΟΚ τονίζει χαρακτηριστικά πως «η Πολιτική Προστασία δεν αξιολογείται από το ύψος των δαπανών, τις ανακοινώσεις για μέσα ή τις εικόνες κινητοποίησης την ώρα της φωτιάς. Αξιολογείται από το αν μειώνεται πραγματικά ο κίνδυνος, αν περιορίζονται έγκαιρα τα μέτωπα, αν προστατεύονται οι οικισμοί και οι κρίσιμες υποδομές, αν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες έχουν μέσα και σχέδια, αν οι εθελοντές είναι εκπαιδευμένοι και ασφαλισμένοι και, πάνω από όλα, αν οι γυναίκες και οι άνδρες της πρώτης γραμμής επιχειρούν με τη μέγιστη δυνατή προστασία».

Παράλληλα, υπενθυμίζει πως έχει καταθέσει «ένα συνεκτικό πλαίσιο για μια σύγχρονη Πολιτική Προστασία, με κέντρο τον άνθρωπο, την πρόληψη, την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και τη λογοδοσία».

Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ:

– Προτείνουμε ουσιαστική αλλαγή παραδείγματος, με ισόρροπη επένδυση στην πρόληψη και στην καταστολή, ώστε οι πόροι να κατευθύνονται εγκαίρως στη μείωση της διακινδύνευσης, στη διαχείριση της καύσιμης ύλης, στους καθαρισμούς, στις αντιπυρικές ζώνες, στη συντήρηση δασικών δρόμων, στις υδροληψίες, στην προστασία της ζώνης μίξης δάσους και οικισμού και στην προετοιμασία των τοπικών κοινωνιών.

– Προτείνουμε θεσμοθέτηση Ενιαίου Συστήματος Διοίκησης Κρίσεων, του ICS-GR, με κοινό επιχειρησιακό δόγμα, σαφείς ρόλους, ενιαία ορολογία, διοικητή συμβάντος, κοινά πρωτόκολλα ενεργοποίησης και πλήρη διαλειτουργικότητα όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

– Προτείνουμε ψηφιακό Crisis Dashboard για πραγματική επιχειρησιακή εικόνα σε πραγματικό χρόνο, με παρακολούθηση δυνάμεων, μέσων, μετώπων, κρίσιμων υποδομών, καιρικών δεδομένων και αποφάσεων, ώστε το κράτος να γνωρίζει, να συντονίζει και να ενεργεί εγκαίρως.

– Προτείνουμε επανασχεδιασμό και υλοποίηση των Περιφερειακών Κέντρων Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, ώστε η διαχείριση κρίσεων να μη μένει εγκλωβισμένη σε ένα υπερσυγκεντρωτικό μοντέλο, αλλά να αποκτήσει ισχυρή περιφερειακή επιχειρησιακή βάση κοντά στο πεδίο.

– Προτείνουμε ουσιαστική ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος, με μόνιμο προσωπικό, ομογενοποίηση του προσωπικού, σύγχρονο βαθμολόγιο και μισθολόγιο, αντικειμενική αξιολόγηση, αναβάθμιση της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, διαρκή εκπαίδευση, σύγχρονα μέσα, ανανέωση στόλου, αναβάθμιση τηλεπικοινωνιών, ψυχολογική υποστήριξη και κατοχύρωση της υγείας και ασφάλειας στην εργασία.

– Προτείνουμε ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Πολιτική Προστασία, με επαρκή χρηματοδότηση, τεχνική υποστήριξη, μόνιμη στελέχωση, σαφείς αρμοδιότητες, εφαρμόσιμα τοπικά σχέδια, ασκήσεις ετοιμότητας και δείκτες ανθεκτικότητας σε επίπεδο Δήμου και Περιφέρειας.

– Προτείνουμε σύγχρονο θεσμό εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας, με Εθνικό Μητρώο Εθελοντών, κοινή εκπαίδευση και πιστοποίηση, μέσα ατομικής προστασίας, ασφαλιστική κάλυψη, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, λειτουργική χρηματοδότηση και οργανική ένταξη των πιστοποιημένων εθελοντών στον επιχειρησιακό σχεδιασμό.

– Προτείνουμε θεσμοθετημένο μηχανισμό άντλησης διδαγμάτων μετά από κάθε μεγάλη καταστροφή, με After Action Reviews, δημόσιες εκθέσεις, μετρήσιμες συστάσεις, παρακολούθηση εφαρμογής και πραγματική λογοδοσία. Γιατί ένα κράτος που δεν μαθαίνει από τις κρίσεις του είναι καταδικασμένο να επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη.

«Χρειαζόμαστε ένα κράτος που προλαμβάνει, προστατεύει και λογοδοτεί»

Τα αρμόδια στελέχη του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζουν, επίσης, πως δεν αρκεί να κινητοποιείται το κράτος «όταν οι φλόγες έχουν ήδη φτάσει στους οικισμούς. Χρειαζόμαστε ένα κράτος που προλαμβάνει, προετοιμάζεται, συντονίζει, προστατεύει και λογοδοτεί».

«Οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής δίνουν καθημερινά ό,τι έχουν, πολλές φορές με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής. Η Πολιτεία οφείλει να τους δώσει όλα όσα χρειάζονται, ώστε η αυταπάρνησή τους να μη χρησιμοποιείται διαρκώς για να καλύπτει τα κενά του συστήματος», τονίζουν, σημειώνοντας χαρακτηρισιτκά πως «για τους πολίτες, Πολιτική Προστασία σημαίνει ασφάλεια, εμπιστοσύνη και προστασία της ζωής και της περιουσίας τους. Για τους επαγγελματίες της πρώτης γραμμής, σημαίνει σεβασμός, μέσα, εκπαίδευση, προστασία και αναγνώριση. Για τη χώρα, σημαίνει μετάβαση από το κράτος που τρέχει πίσω από την καταστροφή στο κράτος που μειώνει τον κίνδυνο πριν αυτός γίνει τραγωδία».

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος