Τα κυριότερα κόμματα της τσεχικής αντιπολίτευσης συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές για τη Γερουσία το Σάββατο, ενώ το κόμμα του πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις απέτυχε να κερδίσει έστω και μία από τις έδρες που διεκδικούσε, σε μία από τις πρώτες μεγάλες εκλογικές δοκιμασίες του από τότε που ανέλαβε την εξουσία πέρυσι.
Το κόμμα ANO του Μπάμπις ήλπιζε να ενισχύσει τη θέση του στην άνω βουλή των 81 εδρών —όπου το ένα τρίτο των εδρών τέθηκε σε ψηφοφορία και όπου η αντιπολίτευση διαθέτει την πλειοψηφία.
Ο Μπάμπις χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «καταστροφικό», ωστόσο είναι απίθανο η έκβαση αυτή να αποσταθεροποιήσει τον ευρωσκεπτικιστικό κυβερνητικό συνασπισμό του, στον οποίο συμμετέχουν δεξιά και ακροδεξιά κόμματα.
Κατά της στήριξης της Ουκρανίας ο Μπάμπις
Από την ανάληψη των καθηκόντων της, η κυβέρνηση έχει τερματίσει την άμεση κρατική στρατιωτική στήριξη προς την Ουκρανία στον πόλεμό της με τη Ρωσία και έχει αμφισβητήσει τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα.
Η κάτω βουλή παραμένει το κύριο νομοθετικό σώμα της χώρας και έχει τη δυνατότητα να παρακάμπτει τα βέτο της Γερουσίας, περιορίζοντας έτσι τη δυνατότητα του άνω σώματος να εμποδίζει την κυβερνητική νομοθεσία.
Ωστόσο, η Γερουσία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην έγκριση συνταγματικών αλλαγών, στην επικύρωση των προεδρικών διορισμών για το Συνταγματικό Δικαστήριο, καθώς και στην εκλογή του Προέδρου της – του δεύτερου υψηλότερου κρατικού αξιωματούχου στη χώρα, μετά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Προβάδισμα ΑΝΟ στις δημοσκοπήσεις
Παρά την οπισθοδρόμηση, το κόμμα ANO εξακολουθεί να προηγείται στις εθνικές δημοσκοπήσεις.
Η κυβέρνηση χαλάρωσε τη δημοσιονομική πολιτική με στόχο την ενίσχυση των μισθών, των συντάξεων και των επενδύσεων στις μεταφορές, προκαλώντας επικρίσεις στη χώρα αυτή των 10,9 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία παραδοσιακά φημίζεται για τη δημοσιονομική της σύνεση.
Η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη μελών της Γερουσίας, την Παρασκευή και το Σάββατο, ήταν χαμηλή, έπειτα από τον πρώτο γύρο που διεξήχθη το περασμένο Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα, οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι περνούν στον δεύτερο γύρο, εκτός εάν κάποιος εξασφαλίσει ποσοστό άνω του 50% των ψήφων ήδη από τον πρώτο γύρο.
Πρώτη δύναμη οι «Δήμαρχοι και Ανεξάρτητοι»
Το φιλοευρωπαϊκό κόμμα «Δήμαρχοι και Ανεξάρτητοι» αναδείχθηκε η ισχυρότερη δύναμη, κερδίζοντας 10 από τις 14 έδρες που διεκδίκησε —συμπεριλαμβανομένων δύο εδρών που εξασφάλισε απευθείας στον πρώτο γύρο. Το κόμμα των Πολιτικών Δημοκρατών κέρδισε επτά έδρες.
Η ψηφοφορία αυτή ακολούθησε τις δημοτικές εκλογές του περασμένου Σαββατοκύριακου, κατά τις οποίες το κόμμα ANO κέρδισε σε έξι από τις 13 περιφερειακές πρωτεύουσες της χώρας —αριθμός μειωμένος σε σχέση με τις οκτώ που είχε κερδίσει πριν από τέσσερα χρόνια.
Πηγή: Reuters
Προτιμώμενη πηγή στην Google
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.





