Πυροβόλησαν «φάλαινα δολοφόνο» στο Στενό του Γιβραλτάρ

Ημερομηνία: 15-08-2026



Ισπανοί αξιωματούχοι ξεκίνησαν έρευνα αφότου η όρκα Τόνι, την οποία ο «ναυτικός μύθος» την θέλει να εμβολίζει σκάφη στα ανοικτά της Ιβηρικής Χερσονήσου, εντοπίστηκε με τραύματα που υποδηλώνουν ότι είχε πυροβοληθεί από όπλο με σφαιρίδια.

Την Παρασκευή, το υπουργείο Περιβάλλοντος της Ισπανίας δήλωσε ότι η Τόνι, το γηραιότερο εν ζωή μέλος της ομάδας, εθεάθη να κολυμπάει στο Στενό του Γιβραλτάρ με σημάδια στο ραχιαίο πτερύγιό της που «συνάδουν με βολές από πιστόλι».

Critically endangered Iberian orca, ‘Toñi’, known as “la Abuela” or “the Grandmother”, shot in the dorsal fin with what is believed to be a shotgun discharge, in the Strait of Gibraltar. Moron with a gun uses a very rare species as target practise. https://t.co/eO2Q19GISD pic.twitter.com/YdMnO3QAMs

— Heather Sharp (@HeatherSharp22) August 14, 2026

Μία πηγή δήλωσε στην El País ότι ορισμένα από τα βλήματα παρέμειναν σφηνωμένα στο πτερύγιό της, δημιουργώντας κίνδυνο μόλυνσης. Το υπουργείο ήταν σε επαφή με αξιωματούχους στην Πορτογαλία, πρόσθεσε η πηγή, καθώς τα σημάδια εντοπίστηκαν αφού οι όρκες είχαν ταξιδέψει από τα νερά ανοιχτά της πορτογαλικής πόλης Φάρο.

Οι όρκες ή φαίλαινες δολοφόνοι όπως ειναι η άλλη τους ονομασόα της Ιβηρικής Χερσονήσου έγιναν πρωτοσέλιδα το 2020, αφότου ναυτικοί μοιράστηκαν ιστορίες για πηδάλια που είχαν εμβολιστεί και βάρκες που είχαν περιστραφεί 180 μοίρες ή είχαν αναποδογυρίσει. Έκτοτε, μια μικρή ομάδα όρκες από την ομάδα έχει κατηγορηθεί για την πρόκληση ζημιών σε δεκάδες σκάφη και τη βύθιση τουλάχιστον τεσσάρων σκαφών, αφήνοντας τους επιστήμονες να προσπαθούν να εξηγήσουν αυτή την παράξενη συμπεριφορά.

Οι επιστήμονες έχουν εδώ και καιρό αντικρούσει τον ισχυρισμό ότι οι όρκες επιτίθενται σε σκάφη, υποστηρίζοντας αντ’ αυτού ότι η συμπεριφορά αυτή θα μπορούσε να είναι μια μορφή παιχνιδιού ή ένα μέσο εξάσκησης των κυνηγετικών τους δεξιοτήτων.

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος