Σε 24 ώρες θα ξέρουμε για τις συνομιλίες με Ιράν

Ημερομηνία: 10-04-2026



Σε ανοιχτή απειλή στρατιωτικής κλιμάκωσης προχώρησε ο Ντόναλντ Τραμπ, αποκαλύπτοντας ότι αμερικανικά πολεμικά πλοία επανεξοπλίζονται ενόψει πιθανής επανέναρξης επιθέσεων κατά του Ιράν, εάν καταρρεύσουν οι κρίσιμες συνομιλίες που ξεκινούν στο Πακιστάν.

Σύμφωνα με τη New York Post, ο Τραμπ δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο, αφήνοντας σαφές μήνυμα ότι η στρατιωτική επιλογή παραμένει στο τραπέζι.

«Θα μάθουμε σε περίπου 24 ώρες. Θα ξέρουμε σύντομα», είπε χαρακτηριστικά, όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν θα έχουν επιτυχία.

Στο όριο η εκεχειρία

Οι δηλώσεις έρχονται την ώρα που οι συνομιλίες ΗΠΑ–Ιράν στο Πακιστάν θεωρούνται καθοριστικές για τη διατήρηση της εύθραυστης εκεχειρίας, η οποία ήδη δοκιμάζεται από εξελίξεις στο μέτωπο του Λιβάνου και τις συνεχιζόμενες εντάσεις στην περιοχή.

Παράλληλα, η Ουάσιγκτον έχει ήδη αποστείλει υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία στις διαπραγματεύσεις, με στόχο μια συμφωνία που θα αποτρέψει νέα στρατιωτική κλιμάκωση.

«Διπλωματία με το δάχτυλο στη σκανδάλη»

Το μήνυμα του Τραμπ αποτυπώνει τη στρατηγική που ακολουθεί η αμερικανική πλευρά: διαπραγματεύσεις υπό τη σκιά στρατιωτικής πίεσης.

Από τη μία, εμφανίζεται «αισιόδοξος» για συμφωνία, από την άλλη όμως προετοιμάζει ανοιχτά το έδαφος για επανέναρξη επιθέσεων, σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών.

Το επόμενο 24ωρο αναμένεται καθοριστικό — όχι μόνο για την πορεία των συνομιλιών, αλλά και για το αν η εύθραυστη ισορροπία στη Μέση Ανατολή θα αντέξει ή θα οδηγηθεί σε νέο κύκλο πολέμου.

Μείνετε συντονισμένοι για όλες τις εξελίξεις στο liveblog της Ναυτεμπορικής 

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος