Σε Βουκουρέστι, Μόναχο και Θεσσαλονίκη ταξίδεψε το Wine & Wisdom της ΕΘΕΑΣ
Οι εκδηλώσεις έλαβαν χώρα:
- Παρασκευή 29 Αυγούστου 2025 στη Θεσσαλονίκη, στο εστιατόριο «Ο Στάβλος»,
- Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2025 στη Βουκουρέστι της Ρουμανίας, στο εστιατόριο «D&L Cuisine» (Șos. București Nord nr. 10.
- Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2025 στο Μόναχο της Γερμανίας, στο εστιατόριο «NOSTOS» (Schleißheimer Str. 303.
Την εκδήλωση της Θεσσαλονίκης τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό ο αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ κος Γιαννακάκης Χρήστος, ο βραβευμένος sommelier Μπουζίκας Αλέξανδρος ο οποίος παρουσίασε τους στόχους του προγράμματος και ενημέρωσε το κοινό για τα χαρακτηριστικά των ΠΓΕ οίνων των Κυκλάδων και της Ηπείρου και η κα Κική Εμμανουηλίδου γευσιγνώστρια ,συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής και μέλος της Ένωσης επαγγελματιών Ελλάδας.
Την εκδήλωση στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, τίμησαν με τη παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό ο κος Δίκαρος Κωνσταντίνος επικεφαλής του γραφείου οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων της Ελληνικής πρεσβείας στη Ρουμανία, και ο κος Άγγελος Φράγκος γενικός διευθυντής του Ελληνορουμανικού επιμελητηρίου. Ο δημοσιογράφος οίνου κος Ted Leleka παρουσίασε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κρασιού και μίλησε για τους στόχους του προγράμματος.
Επίσης την εκδήλωση του Μονάχου τίμησε με τη παρουσία της η επικεφαλής του γραφείου οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων του Ελληνικού προξενίου στο Μόναχο κα Τσιτσάνη Ρέα, η κα Μαρία Δημήτραινα εκπρόσωπος της ΕΘΕΑΣ ,και ο δημοσιογράφος οίνου κος Ted Leleka.
Κεντρικό θέμα των εκδηλώσεων αποτέλεσε η «Υπεύθυνη Κατανάλωση Οίνων», αναδεικνύοντας τη σημασία της ισορροπίας, της γνώσης και του σεβασμού κατά την κατανάλωση κρασιού. Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τις βασικές αρχές – όπως η αποφυγή υπερβολής, η κατανάλωση πάντα με φαγητό, η ενυδάτωση με νερό και η αποχή από το αλκοόλ πριν την οδήγηση – αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για μια υγιή σχέση με το κρασί.
Παράλληλα, παρουσιάστηκαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των οίνων ΠΓΕ Κυκλάδων και Ηπείρου. Οι Κυκλάδες ξεχωρίζουν για το ηφαιστειογενές και πετρώδες έδαφος, τη ξηρασία και τα μελτέμια που χαρίζουν στα κρασιά ορυκτότητα, καθαρότητα και κομψότητα. Ποικιλίες όπως το Ασύρτικο, το Αθήρι και το Μαυροτράγανο εκφράζουν αυθεντικά τη νησιώτικη γη και τον πολιτισμό της φιλοξενίας.
Στην Ήπειρο, οι αμπελώνες αναπτύσσονται σε ορεινές και ημιορεινές πλαγιές με ψυχρό και υγρό μικροκλίμα, προσδίδοντας δομή και πολυπλοκότητα στους οίνους. Κύριες ποικιλίες όπως η Ντεμπίνα, το Βλάχικο και το Μπεκάρι, αλλά και διεθνείς όπως το Cabernet Sauvignon, δημιουργούν κρασιά με έντονα αρώματα, ισορροπία και δυνατότητα παλαίωσης.
Η πιστοποίηση ΠΓΕ της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσφέρει εγγύηση αυθεντικότητας και ποιότητας, ενισχύοντας ταυτόχρονα την εμπορική αξία των προϊόντων. Οι εκδηλώσεις ανέδειξαν το πώς η προέλευση, το terroir και η τοπική παράδοση αποτυπώνονται σε κάθε ποτήρι κρασί, συνδέοντας τον πολιτισμό με τη γεύση και την υπεύθυνη απόλαυση.
Με το σύνθημα «Ταξίδι στην υπεύθυνη απόλαυση», το πρόγραμμα Wine & Wisdom συνεχίζει να προάγει το κρασί ως πολιτιστικό αγαθό, καλλιεργώντας την κουλτούρα της μέτριας και συνειδητής κατανάλωσης, ενώ ταυτόχρονα προβάλλει τη μοναδικότητα των ΠΓΕ οίνων των Κυκλάδων και της Ηπείρου σε Ελλάδα και εξωτερικό.