Σφοδρά πυρά ΕΛΑΣ για το Εθνικό Απολυτήριο: «Γιγάντωση της παραπαιδείας και ψυχολογική εξόντωση των μαθητών»
Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας για τους χειρισμούς τους γύρω από την αναβάθμιση του Λυκείου και τη θέσπιση του Εθνικού Απολυτηρίου, ασκεί με ανακοίνωσή του ο Τομέας Παιδείας του κόμματος ΕΛΑΣ.
Το κόμμα καταγγέλλει προχειρότητα και επικοινωνιακά τεχνάσματα, προειδοποιώντας για δραματικές συνέπειες στους μαθητές και τις οικογένειές τους εφόσον επιβεβαιωθούν οι διαρροές για το νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, πέντε μήνες μετά την ίδρυση της 106μελούς Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, το υπουργείο αναλώνεται σε μια «επικοινωνιακή καταιγίδα» προαναγγελιών που διαρκώς αναβάλλονται.
Το κόμμα στηλιτεύει το γεγονός ότι η δημιουργία μιας πλατφόρμας διαβούλευσης παρουσιάζεται στον Πρωθυπουργό ως δήθεν σπουδαίο επίτευγμα, επισημαίνοντας το παράδοξο της όλης διαδικασίας: καλούνται μαθητές και γονείς να καταθέσουν τις απόψεις τους για μια πρόταση την οποία, επί της ουσίας, ουδείς γνωρίζει.
Για την ΕΛΑΣ, αυτή η προχειρότητα αποδεικνύει περίτρανα τη μηδαμινή σημασία που προσδίδει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στη δημόσια εκπαίδευση.
Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζει ο Τομέας Παιδείας του κόμματος σχετικά με τις διαρροές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το νέο εξεταστικό σύστημα.
Όπως τονίζεται, το σενάριο που προβλέπει τον υπολογισμό της βαθμολογίας και των τριών τάξεων του Λυκείου μέσω εξετάσεων με Τράπεζα Θεμάτων, παράλληλα με τη διατήρηση των πανελλαδικών εξετάσεων, θα έχει ολέθριες συνέπειες.
Η ΕΛΑΣ προειδοποιεί ότι η αύξηση του όγκου των εξετάσεων και της πίεσης από μικρότερες ηλικίες θα οδηγήσει σε γιγάντωση της παραπαιδείας.
Κάτι τέτοιο, όπως υπογραμμίζεται, όχι μόνο θα επιφέρει τεράστια οικονομική αιμορραγία στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, αλλά θα εκτινάξει τη συναισθηματική ένταση των εφήβων, επιβαρύνοντας καθοριστικά την ψυχική υγεία των νέων.
Απέναντι στον κυβερνητικό σχεδιασμό, η ΕΛΑΣ προαναγγέλλει ότι θα αναλάβει άμεσα θεσμική πρωτοβουλία.
Με αίσθημα ευθύνης, όπως αναφέρει, θα παρουσιάσει το επόμενο διάστημα τη δική της, ολοκληρωμένη πρόταση για την αναβάθμιση του Λυκείου και τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Ξεκαθαρίζει μάλιστα ότι η συγκεκριμένη πρόταση θα τεθεί σε ανοιχτή διαβούλευση και θα συνδιαμορφωθεί μέσα από ουσιαστική συνεργασία τόσο με τους εκπαιδευτικούς φορείς, όσο και με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα.
Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ:
«Τον Φεβρουάριο (12.02.2026), ιδρύθηκε με απόφαση της Υπουργού Παιδείας η Επιτροπή Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, αποτελούμενη από 106 άτομα, με αντικείμενο την αναβάθμιση του Λυκείου και τη θέσπιση Εθνικού Απολυτηρίου. Έκτοτε, παρακολουθούμε μια επικοινωνιακή καταιγίδα ανακοινώσεων που προαναγγέλλουν την ανακοίνωση των προτάσεων η οποία συνεχώς αναβάλλεται.
Σήμερα, πέντε μήνες μετά, προβάλλεται ως επίτευγμα και σημαντικό βήμα, που έπρεπε να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός γι’αυτό, η διαμόρφωση πλατφόρμας μέσω της οποίας θα διεξαχθεί διαβούλευση στην οποία θα κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις τους γονείς και μαθητές/τριες για μια πρόταση την οποία ουδείς γνωρίζει.
Η προχειρότητα με την οποία χειρίζεται η ΝΔ ένα τόσο κρίσιμο θέμα είναι χαρακτηριστική της σημασίας που προσδίδει στη δημόσια εκπαίδευση. Αν μάλιστα αληθεύουν οι διαρροές, οι οποίες εμφανίζουν ως πρόταση για εισαγωγή στα πανεπιστήμια, τον υπολογισμό της βαθμολογίας των τριών τάξεων του Λυκείου μέσα από εξετάσεις με τράπεζα θεμάτων και ταυτόχρονα τη διατήρηση των πανελλαδικών εξετάσεων, καταλαβαίνουμε όλοι και όλες τις συνέπειες μιας τέτοιας αλλαγής. Η αύξηση των εξετάσεων και της πίεσης από μικρότερες ηλικίες, αλλά και η γιγάντωση της παραπαιδείας δεν θα επιφέρουν απλώς μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση στις οικογένειες αλλά θα διογκώσουν την ήδη υψηλή συναισθηματική ένταση των εφήβων, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ψυχική υγεία των νέων.
Η ΕΛ.Α.Σ. με αίσθημα ευθύνης για την κρισιμότητα του θέματος, θα παρουσιάσει σύντομα την πρότασή της για τον τρόπο εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση και την αναβάθμιση του Λυκείου, ενώ παράλληλα, θα θέσει σε διαβούλευση την πρόταση, και θα συνεργαστεί για την τελική διαμόρφωσή της, με τους φορείς των εκπαιδευτικών αλλά και με άλλους φορείς, καθώς και με τα κόμματα».


