Στο Άμπου Ντάμπι ο Φιντάν (και) για τους S-400 μετά το μυστικό ταξίδι Νετανιάχου

Ημερομηνία: 28-09-2026



Η Άγκυρα κινείται ταυτόχρονα για F-16 και Eurofighter, ενώ προσπαθεί να ξεμπλοκάρει την υπόθεση των ρωσικών S-400 και να ανοίξει ξανά τον δρόμο προς το αμερικανικό μαχητικό 5ης γενιάς F-35, με τον Χακάν Φιντάν να βρίσκεται, ήδη, στον δρόμο για τα ΗΑΕ. Μία ημέρα μετά από το μυστικό ταξίδι Μπένιαμιν Νετανιάχου.

Όπως φαίνεται, η Άγκυρα, κινείται σε όλα τα «μέτωπα», προκειμένου να κερδίσει έστω και κάτι. Ίσως γι αυτό τον λόγο επαναφέρει από το συρτάρι και άλλους τύπους αεροσκαφών προκειμένου να μη μείνει «κενή» από… αέρος.

Σε αυτό το δύσκολο παζλ, όμως, το πιο μεγάλο κομμάτι προκειμένου να κλείσει κάθε εκκρεμότητα είναι τα ρωσικά S-400.

Για την Άγκυρα τα F-35 παραμένουν ο μεγάλος στόχος, τα F-16 η άμεση ανάγκη, τα Eurofighter η ενδιάμεση λύση και οι S-400 το πρόβλημα που εξακολουθεί να βρίσκεται στη μέση του δρόμου.

Και όλα αυτά εξελίσσονται παράλληλα. Η Άγκυρα πιέζει την Ουάσινγκτον, πλέον, και για τα F-16, προσπαθεί να βρει κάποιο «παραθυράκι» στο ζήτημα των S-400, κοιτάζει προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ταυτόχρονα προχωρά με το Ηνωμένο Βασίλειο για τα Eurofighter Typhoon.

Την ίδια ώρα, το θέμα των F-35 παραμένει ανοιχτό, αλλά κάθε άλλο παρά λυμένο.

REUTERS/Umit BektasΟ Φιντάν στο Άμπου Ντάμπι μία ημέρα μετά τον Ντανιάχου

Μέσα σε αυτό το σκηνικό ιδιαίτερη σημασία αποκτά η σημερινή επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Επισήμως, η ατζέντα περιλαμβάνει τις εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα, διμερείς σχέσεις, τη Γάζα, την Υεμένη και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ και στο Μπαμπ ελ-Μαντέμπ όμως, πίσω από τη διπλωματική ατζέντα βρίσκονται οι S-400.

Άλλωστε, το σενάριο που συζητείται παντού και έντονα είναι το ενδεχόμενο πώλησής τους στα ΗΑΕ.

Την ίδια στιγμή, όπως ανέδειξε προ ημερών η Ναυτεμπορική, τουρκικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για πιέσεις του Ισραήλ στο Άμπου Ντάμπι προκειμένου να μην το δεχτεί.

Σίγουρα το τοπίο θα «ξεθολώσει» μόνο εάν το που οι ίδιοι στον Φιντάν ενόσω θα βρίσκεται επί του εδάφους των ΗΑΕ, είτε δημοσιευθεί είτε όχι.

Άν σκεφτεί κανείς ότι η επίσκεψη Φιντάν στα ΗΑΕ έρχεται μετά από το μυστικό ταξίδι του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Άμπου Ντάμπι, (όπου συναντήθηκε την Κυριακή με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζάιντ Αλ Ναχιάν, σύμφωνα με ανώτερο Ισραηλινό αξιωματούχο), τα πράγματα -αν και μη επιβεβαιωμένα ως προς τους S-400- περιπλέκονται ακόμη περισσότερο.

Πηγή από τα ΗΑΕ είχε δηλώσει, πάντως, στο Reuters ότι το Άμπου Ντάμπι συζητά ζητήματα ασφαλείας με άλλες χώρες μέσω των «αρμόδιων φορέων» και όχι «σε επίπεδο ηγετών».


ShutterstockΗ Ρωσία δεν λέει «όχι»

Στο σημείο που αγγίζουν τη Μόσχα οι εξελίξεις, η απάντηση δόθηκε από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ οοποίος ήταν σαφής ως προς ένα σημείο.

Η Ρωσία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι S-400 να μεταφερθούν από την Τουρκία σε άλλη χώρα αλλά φιλική προς τη Μόσχα. Και εδώ πρέπει να μετρηθούν οι «φίλοι» της Μόσχας.

Ο Λαβρόφ υποστήριξε, παράλληλα, ότι απαιτείται η ρητή έγκριση της Ρωσίας, ενώ η χώρα που θα παραλάβει τα συστήματα θα πρέπει να παρέχει εγγυήσεις ότι δεν θα τα μεταβιβάσει εκ νέου σε τρίτη χώρα. Με αυτή να είναι η Ουκρανία καθώς οι Ρώσοι επιμένουν σε κάθε τόνο ότι πολλά οπλικά συστήματα καταλήγουν, εν τέλει, στο Κίεβο.

Έτσι, το ρωσικό μήνυμα αφήνει ένα παράθυρο ανοιχτό, αλλά ταυτόχρονα τοποθετεί τη Μόσχα μέσα στη διαδικασία.

Τρέχει να… προλάβει

Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να περιμένει επ’ αόριστον να λυθεί το ζήτημα των F-35. Ούτε μπορεί να αφήσει τον χρόνο να λειτουργεί εις βάρος του στόλου της.

Γι’ αυτό και τα F-16 επιστρέφουν δυναμικά στο προσκήνιο.

Οι συνομιλίες Άγκυρας–Ουάσινγκτον για τα F-16 έχουν επανέλθει στην ατζέντα.

Η Τουρκία ζητά συγκεκριμένες κινήσεις από την αμερικανική πλευρά και τουρκική κυβερνητική πηγή υποστηρίζει ότι έχει ήδη καταβληθεί ποσό, χωρίς όμως να έχουν ολοκληρωθεί οι παραδόσεις. Οι σχετικές συζητήσεις αφορούν την προμήθεια 40 νέων F-16 Block 70 και την ευρύτερη ανανέωση του στόλου.

Η δεύτερη διαδρομή περνά από το Λονδίνο. Και επειδή η Άγκυρα δεν θέλει να εξαρτάται ο σχεδιασμός της από μία και μόνο αμερικανική απόφαση, φέρνει στο προσκήνιο και τα Eurofighter Typhoon.

Η «κωλοτούμπα» της Άγκυρας για τα F-35 – Φέρνει στην πρώτη γραμμή τα Eurofighter

Η Άγκυρα προσπαθεί ουσιαστικά να κερδίσει χρόνο για να κερδίσει ένα από τα πιο κρίσιμα στοιχήματά της.

Πώς θα κρατήσει ισχυρή την Πολεμική της Αεροπορία, πώς θα καλύψει το μεταβατικό διάστημα με F-16 και Eurofighter και πώς θα φτάσει τελικά σε μια εποχή όπου δεν θα εξαρτάται στον ίδιο βαθμό από τις αποφάσεις άλλων χωρών. Βλέπε, τουρκικό μαχητικό ΚΑΑΝ.

Έτσι ίσως αναμένονται πολλά… από το Άμπου Ντάμπι!

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος