Στρατηγικές οι σχέσεις μας με την Αίγυπτο, δεν στρέφονται κατά οιουδήποτε άλλου κράτους
Μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση ήταν η δήλωση Νίκου Δένδια, μετά το πέρας της τριμερούς Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου στο Κάιρο.
Ως έναν στρατηγικό και απαραίτητο σύμμαχο για την Ελλάδα και την Κύπρο, χαρακτήρισε την Αίγυπτο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στέλνοντας παράλληλα ένα σαφές μήνυμα ως προς τις σχέσεις Αθήνας – Καιρου οι οποίες όπως τόνισε εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.
Αρχικά ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι «είχα την χαρά να συνεργαστώ με τον Κύπριο υπουργό Άμυνας, Βασίλη Πάλμα και με τον Αιγύπτιο ομόλογό μου, ενώ σήμερα το πρωί, πριν από την τριμερή συνάντηση, έγινα δεκτός από τον πρόεδρο της Αιγύπτου, τον στρατηγό Φατάχ αλ-Σίσι», δηλώνοντας την ίδια στιγμή εξαιρετικά ικανοποιημένος από την τριμερή.
«Είναι ακόμα ένα βήμα στην εμβάθυνση των ελληνοαιγυπτιακοκυπριακών σχέσεων και έρχεται σε συνέχεια της πολύ επιτυχημένης επίσης τριμερούς συνάντησης σε επίπεδο κορυφής πριν από λίγες μέρες στο Ελ Αλαμέιν», τόνισε ο ΥΕΘΑ.
Όσον αφορά το περιεχόμενο της τριμερούς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παρέπεμψε «στο εξαιρετικά σαφές και εκτεταμένο κοινό ανακοινωθέν» καθώς όπως υπογράμμισε «τα λέει όλα».
Στέλνοντας το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση αλλά και στην Τουρκία, χωρίς ωστόσο να την κατονομάσει, ανέφερε ότι «η Αίγυπτος είναι ένας στρατηγικός και απαραίτητος σύμμαχος για την Ελλάδα και για την Κύπρο. «Εμείς οι Έλληνες τις καλές μας σχέσεις με την Αίγυπτο δεν τις συναρτάμε από τις σχέσεις με οποιοδήποτε άλλο κράτος, ούτε θεωρούμε τις σχέσεις μας με την Αίγυπτο ως στρεφόμενες κατά οιουδήποτε άλλου κράτους», ξεκαθάρισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας καθιστώντας σαφές ότι «είναι σχέσεις οι οποίες αναλύονται και εξετάζονται στο πλαίσιο της αμοιβαίας ειλικρίνειας, της μόνιμης και διαρκούς αντίληψης σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στη συμφωνία που έχει ήδη υπογραφεί, μεταξύ άλλων, μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου, «με κορυφαία τη συμφωνία για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, την οποία είχα την τιμή να υπογράψω με την προηγούμενη ιδιότητά μου ως Υπουργός Εξωτερικών, με τον Αιγύπτιο τότε Υπουργό Εξωτερικών, τον Σαμέχ Σούκρι».
«Μια πολύ επιτυχημένη συνάντηση λοιπόν, ένα ακόμα βήμα στις ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις», κατάληξε ο Νίκος Δένδιας.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας στο Χ, «του παρουσίασα την ελληνική οπτική για την Ανατολική Μεσόγειο, την ευρύτερη περιοχή μας». Παράλληλα, όπως σημείωσε, «είχα την ευκαιρία να του παρουσιάσω την προσπάθεια μεταρρύθμισης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και τις σκέψεις για την εμβάθυνση των αμυντικών σχέσεων των δύο χωρών». Τέλος, ο Νίκος Δένδιας συνεχάρη τον πρόεδρο της Αιγύπτου για το επίπεδο των αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως αυτό παρουσιάστηκε στην άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ».
Προτιμώμενη πηγή στην Google
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.


