Συνδεδεμένη 5 λεπτά το λίτρο γάλακτος μέσω τιμολογίων αίτημα ΕΦΧΕ
Το σχετικό αίτημα τέθηκε υπόψη από τους εκπροσώπους της ΕΦΧΕ στον αρμόδιο υφυπουργό για την Κτηνοτροφία, Θανάση Καββαδά, στον οποίο τονίστηκε ότι η εγχώρια παραγωγή αγελαδινού γάλακτος έχει μειωθεί στους περίπου 650.000 τόνους ετησίως, ενώ οι ανάγκες της χώρας φτάνουν το 1,5 εκατ. τόνους. Αυτό σημαίνει ότι καλύπτεται μόλις το 43% της εγχώριας ζήτησης, γεγονός που αυξάνει την εξάρτηση της χώρας από εισαγωγές. Σημείωσαν ακόμη ότι η εγχώρια παραγωγή καλύπτει περίπου το 20% των αναγκών της χώρας σε βόειο κρέας.
Η ανακοίνωση της ΕΦΧΕ
Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπό τον αρμόδιο υφυπουργό για την Κτηνοτροφία, Θανάση Καββαδά, ο οποίος συναντήθηκε με τους αγελαδοτρόφους της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδος (ΕΦΧΕ) και υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΑΑΤ.
Η συνάντηση διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες και πραγματοποιήθηκε εκτενής συζήτηση για τα προβλήματα και τις προοπτικές του κλάδου της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας.
Την ΕΦΧΕ εκπροσώπησαν ο πρόεδρος Ηλίας Κοτόπουλος, ο επίτιμος πρόεδρος Θανάσης Βασιλέκας, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Χρήστος Βουλγαρίδης και το μέλος Θανάσης Παπαπαναγιώτου.
Οι εκπρόσωποι της ΕΦΧΕ, που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, εξήγησαν στον αρμόδιο υφυπουργό ότι η εγχώρια παραγωγή αγελαδινού γάλακτος έχει μειωθεί στους περίπου 650.000 τόνους ετησίως, ενώ οι ανάγκες της χώρας φτάνουν το 1,5 εκατ. τόνους. Αυτό σημαίνει ότι καλύπτεται μόλις το 43% της εγχώριας ζήτησης, γεγονός που αυξάνει την εξάρτηση της χώρας από εισαγωγές. Σημείωσαν ακόμη ότι η εγχώρια παραγωγή καλύπτει περίπου το 20% των αναγκών της χώρας σε βόειο κρέας.
Ζήτησαν να θεσπιστεί συνδεδεμένη ενίσχυση ύψους 5 λεπτών ανά λίτρο γάλακτος, ενώ πρότειναν με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική η επιδότηση να συνδέεται με την πραγματική παραγωγή και τα παραστατικά πώλησης του γάλακτος και όχι με τα βοσκοτοπικά δικαιώματα.
Οι Έλληνες αγελαδοτρόφοι τόνισαν ότι, προκειμένου να μην επαναληφθούν φαινόμενα όπως το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, η συνδεδεμένη ενίσχυση θα πρέπει να χορηγείται με βάση τα τιμολόγια και την πραγματική παραγωγή γάλακτος, αντί των βοσκοτοπικών δικαιωμάτων, τα οποία -όπως υποστήριξαν- οδήγησαν σε σειρά στρεβλώσεων.
Η ΕΦΧΕ ζήτησε ακόμη τη χάραξη εθνικής στρατηγικής για τη γαλακτοπαραγωγό αγελαδοτροφία, καθώς και μέτρα για την καλύτερη αντιμετώπιση των ζωονόσων που απειλούν το εισόδημα των κτηνοτρόφων. Παράλληλα, πρότεινε την αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε για νοσήματα όπως ο αφθώδης πυρετός και η οζώδης δερματίτιδα να αποζημιώνεται το ζωικό κεφάλαιο με βάση τις πραγματικές τιμές αγοράς.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε επίσης ο φάκελος του ελληνικού γιαουρτιού, η συνδεδεμένη ενίσχυση στο γάλα, οι προτεραιότητες της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μετά το 2028, καθώς και το ζήτημα των αποζημιώσεων για τις ζωονόσους.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Θανάσης Καββαδάς αντιμετώπισε θετικά την πρόταση για συνδεδεμένη ενίσχυση βάσει των παραστατικών γάλακτος. Παράλληλα, ενημέρωσε ότι στις αρχές Ιουλίου απέστειλε επιστολή προς τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλο Τοψίδη, ζητώντας τη δημιουργία τεσσάρων έως πέντε απολυμαντικών σταθμών (αψίδων) στις βασικές πύλες εισόδου της χώρας από τη Βουλγαρία και την Τουρκία, προκειμένου να ενισχυθεί η θωράκιση της χώρας απέναντι στις ζωονόσους. Δήλωσε επίσης ότι δεν έχει αντίρρηση στην εξέταση αλλαγών που θα βελτιώνουν το υφιστάμενο πλαίσιο για το γιαούρτι, το οποίο έχει σημαντική ζήτηση στις εξαγωγικές αγορές.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε θετικό κλίμα και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν νέα συνάντηση το προσεχές διάστημα, προκειμένου να συνεχιστεί ο διάλογος για τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο.


