Συνελήφθη 53χρονος για πυρκαγιά από καύση απορριμμάτων

Ημερομηνία: 06-09-2026



Στη σύλληψη ενός 53χρονου για εμπρησμό από αμέλεια προχώρησαν οι ανακριτικοί υπάλληλοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρυών Αγίου Όρους, μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο σε περιοχή του Αγίου Όρους.

Το περιστατικό σημειώθηκε περίπου στις 14:15 της 5ης Σεπτεμβρίου 2026, κοντά στο Ιερό Κάθισμα Αγίου Συμεών της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της προανάκρισης, ο 53χρονος φέρεται να προχώρησε σε καύση απορριμμάτων μέσα σε μεταλλικό βαρέλι. Η φωτιά, ωστόσο, διέφυγε από το σημείο καύσης και επεκτάθηκε στην παρακείμενη βλάστηση.

Οι φλόγες έκαψαν καλαμιές, ξερά χόρτα και χαμηλή βλάστηση, σε έκταση περίπου 40 τετραγωνικών μέτρων.

Η πυρκαγιά αντιμετωπίστηκε και κατασβέστηκε από την ομάδα πυρασφάλειας της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου, προτού λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Ο 53χρονος συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, ενώ σε βάρος του επιβλήθηκε και διοικητικό πρόστιμο ύψους 2.625 ευρώ.

767 πρόστιμα και 339 συλλήψεις από την αρχή του έτους

Τα στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος αποτυπώνουν την έκταση των ελέγχων και των παρεμβάσεων για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών.

Από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 6 Σεπτεμβρίου 2026 έχουν επιβληθεί συνολικά 767 διοικητικά πρόστιμα, συνολικού ύψους 1.288.487,72 ευρώ.

Παράλληλα, έχουν πραγματοποιηθεί 339 συλλήψεις στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας. Από αυτές, οι 302, ποσοστό 89,09%, αφορούν περιστατικά που αποδίδονται σε αμέλεια, ενώ 37 συλλήψεις, ποσοστό 10,91%, αφορούν περιπτώσεις που αποδίδονται σε πρόθεση.

Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και οι ανακριτικές υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος συνεχίζουν τους ελέγχους και τις έρευνες, με στόχο την άμεση διερεύνηση των περιστατικών και την απόδοση ευθυνών όπου διαπιστώνονται παραβάσεις.

Το Πυροσβεστικό Σώμα υπενθυμίζει, τέλος, ότι η ανθρώπινη αμέλεια παραμένει μία από τις βασικές αιτίες εκδήλωσης πυρκαγιών. Η αυστηρή τήρηση των κανόνων πυρασφάλειας και η αποφυγή ενεργειών που μπορούν να προκαλέσουν ανάφλεξη ή μετάδοση της φωτιάς θεωρούνται κρίσιμες για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, του φυσικού περιβάλλοντος και των περιουσιών.

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος