Συνετρίβη drone «πιθανόν ουκρανικό» στην πόλη Ουτένα
Ένα ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, κατά τα φαινόμενα ουκρανικό, συνετρίβη στη Λιθουανία την Κυριακή, ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων της λιθουανικής κυβέρνησης.
To drone συνετρίβη κοντά στην πόλη Ουτένα, στο ανατολικό τμήμα της Λιθουανίας, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε στο χωριό Samane, το οποίο απέχει 40 χιλιόμετρα από τα λετονικά σύνορα και 55 χιλιόμετρα από τη Λευκορωσία.
«Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, πρόκειται πολύ πιθανόν για ένα ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Βιλμάντας Βιτκάουσκας, διευθυντής του εθνικού κέντρου διαχείρισης κρίσεων.
Κατά τον ίδιο, το drone δεν εντοπίστηκε όταν εισήλθε στη Λιθουανία και δεν έφερε εκρηκτικά.
Δεν έχουν αναφερθεί θύματα.
Συναγερμός στη Λετονία
Ξεχωριστά, ο λετονικός στρατός ανακοίνωσε ότι σήμανε συναγερμός για μη επανδρωμένο αεροσκάφος το πρωί της Κυριακής κατά μήκος των συνόρων του με τη Ρωσία και ότι μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ κλήθηκαν στην περιοχή.
Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος εισήλθε στη Λετονία για μικρό χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της συναγερμού, ανέφερε επίσης ο στρατός της χώρας.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία
Ρωσικά ή ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν συντριβεί στα εδάφη των τριών χωρών της Βαλτικής, της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας –όλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες– μετά την έναρξη της ευρείας κλίμακας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία το 2022.
Τον Μάρτιο, ένα ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εξετράπη της πορείας του κατά τη διάρκεια επιχείρησης επίθεσης εναντίον της Ρωσίας συνετρίβη σε μια λίμνη της περιοχής Βαρένα της Λιθουανίας, όπου οι κάτοικοι άκουσαν μια δυνατή έκρηξη.
Πριν από δέκα ημέρες, στις 7 Μαΐου, δύο ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη διέσχισαν τα ρωσικά σύνορα και συνετρίβησαν στη γειτονική Λετονία, πιθανόν μετά τις παρεμβολές ρωσικού συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου.
Το περιστατικό αυτό προκάλεσε την παραίτηση του Λετονού υπουργού Άμυνας, ο οποίος θεωρήθηκε υπεύθυνος ότι δεν ήταν σε θέση να το αποτρέψει, και επιτάχυνε την κατάρρευση της κυβέρνησης την περασμένη Πέμπτη.
Η Ουκρανία στοχεύει ρωσικές εγκαταστάσεις στον Κόλπο της Φινλανδίας, και κυρίως λιμάνια και διυλιστήρια, αλλά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορεί να παρουσιάσουν βλάβη ή να εκτραπούν από τη ρωσική αντιαεροπορική άμυνα και να συντριβούν στο έδαφος των χωρών αυτών, που είναι σύμμαχοι του Κιέβου.
Προτιμώμενη πηγή στην Google
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.


