Συγγνώμη για την «αποικία μεταναστών» ζήτησε ο Τζιμ Ράτκλιφ

Ημερομηνία: 12-02-2026



Σε δημόσια απολογία οδηγήθηκε ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Τζιμ Ράτκλιφ, ζητώντας συγγνώμη για τη δήλωσή του ότι η χώρα είχε «αποικιστεί από μετανάστες».

«Λυπάμαι που η διατύπωσή μου προσέβαλε ορισμένους ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη και προκάλεσε ανησυχία, αλλά είναι σημαντικό να θέσουμε το ζήτημα της ελεγχόμενης και καλά διαχειριζόμενης μετανάστευσης που στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο Ράτκλιφ.

Ο ιδρυτής του κολοσσού της χημικής βιομηχναίας INEOS και ιδιοκτήτης του 1/3 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, είχε δηλώσει στο Sky News ότι οι υψηλοί ρυθμοί μετανάστευσης και οι άνθρωποι που ζουν με επιδόματα βλάπτουν την οικονομία.

«Δεν μπορείς να έχεις μια οικονομία με εννέα εκατομμύρια ανθρώπους να λαμβάνουν επιδόματα και τεράστιους αριθμούς εισερχόμενων μεταναστών. Θέλω να πω ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αποικιοποιηθεί», ήταν η επίμαχη δήλωση του Ράτκλιφ σε συνέντευξη που προβλήθηκε την περασμένη Τετάρτη.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πραγματικά αποικιστεί από μετανάστες, έτσι δεν είναι;» πρόσθεσε.

Θύελλα

Ο Στάρμερ χαρτακτήρισε τα σχόλια του Ράτκλιφ «λανθασμένα» και ότι εξυπηρετούν μόνο όσους θέλουν να διχάσουν τη χώρα. Από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς έκανε λόγο για «απαράδεκτα» και «αηδιαστικά» σχόλια.

Αλά και οπαδοί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατήγγειλαν τη χρήση της διατύπωσης «αποικίστηκε».

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος