«Θα είναι μεγάλο πρόβλημα τα F35 στην Τουρκία» – «Δεν πρόκειται να συμβεί», η απάντηση του Αμερικανού βουλευτή
Μια σύντομη αλλά με έντονο πολιτικό συμβολισμό συνομιλία είχαν ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, και ο ομογενής βουλευτής του αμερικανικού Κογκρέσου Γκας Μπιλιράκης, στο περιθώριο των εγκαινίων των νέων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στο Γενικό Νοσοκομείο Καλύμνου.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης ο υπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Κικίλιας, καθώς και αντιπροσωπεία οκτώ μελών του Κογκρέσου των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Γκας Μπιλιράκη.
Η αναφορά στα F-35
Όπως αποκάλυψε ο κ. Γεωργιάδης με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είχε την ευκαιρία να θέσει στον Αμερικανό βουλευτή το ζήτημα της πιθανής προμήθειας μαχητικών αεροσκαφών F-35 από την Τουρκία.
«Εκεί μου δόθηκε η ευκαιρία να του ζητήσω να βοηθήσει να μην πάρει η Τουρκία τα F-35. Στο βίντεο θα δείτε την απάντησή του. Ήταν μία πολύ ωραία στιγμή της σημερινής ημέρας», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.
Στο βίντεο που δημοσιοποίησε, ο κ. Γεωργιάδης επισημαίνει προς τον κ. Μπιλιράκη ότι θα αποτελούσε «πολύ μεγάλο πρόβλημα» για την Ελλάδα το ενδεχόμενο να αποκτήσει η Τουρκία τα μαχητικά πέμπτης γενιάς.
Πριν λίγο κάναμε τα εγκαίνια των νέων ΤΕΠ στο Γ.Νοσοκομείο Καλύμνου με τον Υπουργό Ναυτιλίας @Vkikilias και το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων (Κονγκρέσο) των ΗΠΑ @RepGusBilirakis ο κ. Μπιλιράκης συνοδευόταν από άλλους 7 βουλευτές των ΗΠΑ από διάφορες Πολιτείες. Εκεί μου δόθηκε… pic.twitter.com/bcf9uHFnep
— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) July 11, 2026
«Δεν πρόκειται να συμβεί»
Απαντώντας, ο Γκας Μπιλιράκης εμφανίζεται καθησυχαστικός, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν πρόκειται να συμβεί».
Όπως αναφέρει, έχει ήδη συζητήσει το θέμα τόσο με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, τον οποίο χαρακτηρίζει προσωπικό του φίλο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τού έχει μεταφέρει ότι δεν επιθυμεί να δει την Τουρκία να αποκτά F-35, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι τελικά η πώληση μπορεί να αποτραπεί.
«Φαίνεται ότι θα το αποτρέψουμε», καταλήγει ο ομογενής βουλευτής στο σχετικό απόσπασμα που δημοσιοποίησε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Η συζήτηση για τα F-35 παραμένει ανοιχτή
Το ενδεχόμενο επανένταξης της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 παραμένει αντικείμενο έντονων διεργασιών στην Ουάσιγκτον, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει ληφθεί επίσημη απόφαση από την αμερικανική κυβέρνηση.
Η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, καθώς θεωρεί ότι η πιθανή απόκτηση των μαχητικών πέμπτης γενιάς από την Άγκυρα θα επηρέαζε τις ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή.
Προτιμώμενη πηγή στην Google
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.


