Το «φεγγάρι του Οξύρρυγχου» φωτίζει απόψε την Ελλάδα

Ημερομηνία: 28-08-2026



Ένα ξεχωριστό αστρονομικό φαινόμενο αναμένεται να φωτίσει τον ουρανό απόψε, Παρασκευή 28 Αυγούστου. Η πανσέληνος του μήνα, γνωστή παραδοσιακά ως «φεγγάρι του Οξύρρυγχου», θα συμπέσει με μερική έκλειψη Σελήνης, δημιουργώντας έναν ιδιαίτερο συνδυασμό φαινομένων.

Η Σελήνη θα περάσει στην πλήρη φάση της, καθώς θα βρεθεί απέναντι από τον Ήλιο σε σχέση με τη Γη. Την ίδια ημέρα, σχεδόν ολόκληρος ο σεληνιακός δίσκος αναμένεται να περάσει μέσα από τη σκιά του πλανήτη μας, προσφέροντας εντυπωσιακές εικόνες.

Η μερική έκλειψη αναμένεται να ξεκινήσει περίπου στις 04:30 τα ξημερώματα της Παρασκευής. Το φαινόμενο θα εξελιχθεί σταδιακά κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, με την ολοκλήρωσή του να υπολογίζεται στις 07:19, κλείνοντας ένα ιδιαίτερο αστρονομικό πρωινό.

Η αυγουστιάτικη πανσέληνος είναι γνωστή ως «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου», ονομασία που συνδέεται με τις παραδόσεις των ιθαγενών Αμερικανών. Το Old Farmer’s Almanac άρχισε να καταγράφει και να δημοσιεύει τις συγκεκριμένες ονομασίες των πανσελήνων κατά τη δεκαετία του 1930.

Το όνομα προέρχεται από τον οξύρρυγχο, ψάρι γλυκού νερού που συναντάται στις Μεγάλες Λίμνες και τη λίμνη Champlain. Στα τέλη του καλοκαιριού αλιευόταν εύκολα και αποτελούσε σημαντική τροφή για τους αυτόχθονες πληθυσμούς, αν και σήμερα η παρουσία του είναι αισθητά περιορισμένη.

Οι οξύρρυγχοι εμφανίστηκαν πριν από περίπου 136 εκατομμύρια χρόνια, γεγονός που τους χάρισε τον χαρακτηρισμό «ζωντανά απολιθώματα». Τα θηλυκά χρειάζονται περίπου 20 χρόνια μέχρι να αναπαραχθούν, γεννούν κάθε τέσσερα χρόνια, ενώ το προσδόκιμο ζωής τους μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 150 χρόνια.

Σήμερα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 29 είδη παγκοσμίως, μεταξύ αυτών ο οξύρρυγχος των Μεγάλων Λιμνών. Με την εξέλιξη, το μέγεθός τους έχει περιοριστεί σημαντικά σε σχέση με τους τεράστιους προγόνους τους. Η λέξη «οξύρρυγχος» σημαίνει «αυτός που αναδεύει», παραπέμποντας στον τρόπο αναζήτησης τροφής.

Η Πανσέληνος στα μνημεία της Ελλάδας
Το αυγουστιάτικο φεγγάρι αποκτά ιδιαίτερο χαρακτήρα στην Ελλάδα, καθώς για 27η συνεχόμενη χρονιά το υπουργείο Πολιτισμού διοργανώνει εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία σε ολόκληρη τη χώρα.

Συνολικά, τη νύχτα της Πανσελήνου 126 αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μνημεία και μουσεία θα υποδεχθούν το κοινό με ελεύθερη είσοδο.

Σε 61 από αυτούς θα πραγματοποιηθούν ειδικές εκδηλώσεις, ενώ ακόμη 65 χώροι θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό χωρίς εισιτήριο, προσφέροντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να περιηγηθούν στα μνημεία υπό το φως της Πανσελήνου.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις, ξεναγήσεις και άλλες πολιτιστικές δράσεις. Οι εκδηλώσεις δεν περιορίζονται αποκλειστικά στη σημερινή βραδιά, καθώς δράσεις θα πραγματοποιηθούν έως και τις 30 Αυγούστου.

Επιμέλεια: Γιώργος Κουλουβάρης
[email protected]

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος