Το Ιράν εξετάζει πλήγματα κατά αμερικανικών στόχων στην Ευρώπη – Βουλγαρία και Κύπρος μέσα στη λίστα
Να φέρει τον πόλεμο στην Ευρώπη φέρεται να έχει εξετάσει το Ιράν σε περίπτωση που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κλιμακώσει τον πόλεμο.
Αυτό αναφέρουν οι Financial Times που επικαλούνται άτομα που πρόσκεινται στο καθεστώς.
Κατά τις πηγές των FT, το Ιράν έχει εξετάσει το ενδεχόμενο επίθεσης κατά αμερικανικών στρατιωτικών στόχων στην Ευρώπη σε περίπτωση που οι ΗΠΑ κλιμακώσουν την σύγκρουση.
Στη λίστα των Ιρανών φέρεται να είναι χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως η Βουλγαρία, η οποία ενέκρινε τον περασμένο μήνα τη χρήση της αεροπορικής βάσης της στο Μπέζμερ από τα αμερικανικά αεροσκάφη ανεφοδιασμού.
Ανάμεσα στους πιθανούς στόχους που εξετάζονται είναι και η Κύπρος. Υπενθυμίζεται ότι η βρετανική αεροπορική βάση στο Ακρωτήρι επλήγη από μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) τον Μάρτιο.
Παράλληλα, κατά τις πηγές των FT, το Ιράν έχει εξετάσει ξεχωριστά το ενδεχόμενο επίθεσης σε υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών στα Στενά του Ορμούζ.
Σε κάθε περίπτωση, η έκταση των αντιποίνων του Ιράν θα εξαρτηθεί από τις ενέργειες της Ουάσιγκτον. Μία από τις πηγές των FT ανέφερε ότι το καθεστώς προετοιμάζει σχέδιο για περαιτέρω διεύρυνση της σύγκρουσης, εάν ο Τραμπ υλοποιήσει προηγούμενες απειλές του για επιθέσεις εναντίον ιρανικών υποδομών. Άλλη πηγή ανέφερε ότι η Τεχεράνη δεν θα θέσει «κανένα όριο» στην απάντησή της σε περίπτωση αμερικανικής επίθεσης.
Οι απειλές πάντως αντικατοπτρίζουν το κλίμα που επικρατεί στην Τεχεράνη, όπου πολλά άτομα του καθεστώτος θεωρούν ότι η επανέναρξη του πολέμου είναι περισσότερο ζήτημα του «πότε» παρά του «εάν».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το δημοσίευμα των FT έρχεται μετά την αποκάλυψη της Wall Street Journal ότι η ηγεσία του Ιράν αξιοποίησε το δίμηνο που ακολούθησε την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης, τον Ιούνιο, με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να προετοιμαστεί για κλιμάκωση των εχθροπραξιών και παρατεταμένο πόλεμο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Τεχεράνη θεωρούσε ότι η συμφωνία ήταν πιθανότατα απλώς μια προσπάθεια των ΗΠΑ και του Ισραήλ να στηρίξουν την παγκόσμια οικονομία και να κερδίσουν χρόνο για να εξαπολύσουν μεγαλύτερη επίθεση εναντίον του Ιράν στο μέλλον.
Ως εκ τούτου, το Ιράν φρόντισε να προετοιμαστεί για αυτό το ενδεχόμενο εντείνοντας την παραγωγή πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) και τοποθετώντας σκληροπυρηνικά στελέχη σε καίριες θέσεις στις ένοπλες δυνάμεις του.
Μεταξύ αυτών βρίσκεται ο Μοχσέν Ρεζαΐ, πρώην διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, ο οποίος ανέλαβε την περασμένη εβδομάδα την κορυφαία θέση του μηχανισμού ασφαλείας του Ιράν.
«Το Ιράν στέλνει ένα σαφές μήνυμα: αν δεν καταλήξετε σε συμφωνία με τον διαπραγματευτής της Τεχεράνης Μοχαμάντ Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ, θα πρέπει να αντιμετωπίσετε τον Ρεζαΐ», ανέφερε μία εκ των πηγών των FT. Και συνόψισε το μήνυμα της Τεχεράνης ως εξής: «Μην τρελαίνεστε, γιατί εγώ είμαι πιο τρελός από εσάς».
«Υπαρκτή, αλλά περιορισμένη» απειλή
Μιλώντας στους FT, ο Sidharth Kaushal του Royal United Services Institute (RUSI) χαρακτήρισε την απειλή που συνιστούν οι ιρανικοί πύραυλοι για στόχους στην Ευρώπη ως «πραγματική, αλλά περιορισμένη».
Το Ιράν θα μπορούσε να αναπτύξει βαλλιστικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς —όπως της σειράς Shahab— εναντίον αμερικανικών στόχων στη νότια και νοτιοανατολική Ευρώπη, ωστόσο ο Kaushal επισήμανε ότι ήταν δύσκολο για αυτούς τους πυραύλους να προκαλέσουν ζημιές σε στόχους που βρίσκονται σε μεγαλύτερες αποστάσεις.
Πάντως, κατά τον Kaushal, οι ιρανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν πυραύλους μεγαλύτερης ισχύος, οι οποίοι όμως θα έπρεπε να φέρουν ελαφρύτερο φορτίο για να διανύσουν την απαιτούμενη απόσταση — πράγμα που σημαίνει ότι οι ζημιές θα ήταν ελάχιστες.
«Θα ήταν πιο αποδοτικό γι’ αυτούς να δρουν μέσω τρίτων», όπως οι σιιτικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ, η Χεζμπολάχ στον Λίβανο και οι Χούθι στην Υεμένη.
Οι επιθέσεις εναντίον μακρινών στόχων
Το Ιράν έχει ήδη δείξει ότι είναι διατεθειμένο να επιχειρήσει εναντίον στόχων σε πολύ μεγάλες αποστάσεις.
Τις εβδομάδες μετά την έναρξη του πολέμου από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ τον Φεβρουάριο, η Ουάσιγκτον κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι εκτόξευσε πυραύλους προς το Ντιέγκο Γκαρσία, την κοινή αμερικανοβρετανική στρατιωτική βάση στον Ινδικό Ωκεανό, περίπου 4.000 χιλιόμετρα μακριά. Κανένας από τους πυραύλους δεν έφθασε στον στόχο του.
Η επίθεση αποκτά μεγαλύτερη σημασία- και λογική- μετά την αποκάλυψη των New York Times ότι το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό αποφάσισε να αξιοποιήσει ως κόμβο ανεφοδιασμού των δυνάμεων της Μέσης Ανατολής τη βάση που βρίσκεται στο νησί Ντιέγκο Γκαρσία, αφότου η Τεχεράνη κατέστρεψε το κέντρο εφοδιασμού των ΗΠΑ στο Μπαχρέιν.
Αντίστοιχα, έχουμε δει και άλλες επιθέσεις εναντίον μακρινών στόχων στην Τουρκία, την Κύπρο και την Ιορδανία.
Η επίθεση στην αμερικανική βάση στην Ιορδανία ήταν ένα μήνυμα και προς την Ευρώπη, σύμφωνα με μία εκ των πηγών των FT. Ποιο είναι το μήνυμα; Ότι «μπορεί να δεχθεί πυραύλους, επομένως θα πρέπει να γνωρίζει ποια στάση θα κρατήσει σε αυτόν τον πόλεμο». «Ένα πολύ μεγάλο λάθος, όπως ένα πλήγμα στις υποδομές μας, θα μπορούσε να οδηγήσει τον πόλεμο πέρα από την περιοχή και μέχρι την Ευρώπη», όπως είπε.
Προτιμώμενη πηγή στην Google
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.


