Το Ισραήλ ομολογεί ότι άνοιξε πυρ στο όχημα της πεντάχρονης Χιντ Ρατζάμπ
Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε για πρώτη φορά ότι άνοιξε πυρ εναντίον του οχήματος που μετέφερε την πεντάχρονη Χιντ Ρατζάμπ και έξι μέλη της οικογένειάς της στην πόλη της Γάζας, κατά τη διάρκεια του πολέμου, το Ιανουάριο του 2024.
Η Χιντ και η οικογένειά της προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν τη γειτονιά τους στη Γάζα, όταν το όχημά τους δέχθηκε ισραηλινά πυρά.
Το κορίτσι επέζησε αρχικά της επίθεσης. Ακολούθησε μια τηλεφωνική κλήση με διασώστες της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, η οποία διήρκεσε ώρες.
Αλλά το ασθενοφόρο που εστάλη για να τη διασώσει δέχθηκε πυρά, με αποτέλεσμα οι δύο διασώστες να χάσουν τη ζωή τους.
Κάποια στιγμή, οι αγωνιώδεις εκκλήσεις της μικρής Χιντ διεκόπησαν βίαια. Η φωνή της σίγησε, εν μέσω ήχων από πυροβολισμούς.
Ο θάνατός της πυροδότησε κύμα διεθνούς καταδίκης και η υπόθεση έλαβε μεγάλες διαστάσεις όταν η ηχογραφημένη συνομιλία της με τους διασώστες, μεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο.
Reuters/Family Courtesy
Η σορός της εντοπίστηκε λίγες ημέρες αργότερα, δίπλα σε εκείνες των συγγενών της.
Η ιστορία της μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο («The Voice of Hind Rajab»), ταινία που ήταν υποψήφια για Όσκαρ.
Σήμερα ο Ισραηλινός Στρατός (IDF) ανακοίνωσε ότι, μετά από επανεξέταση της υπόθεσης, ξεκινά ξεκινήσει ποινική έρευνα.
«Λόγω φερόμενων αστοχιών στον συντονισμό της μετακίνησης του ασθενοφόρου της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, αποφασίστηκε να ξεκινήσει ποινική έρευνα για το περιστατικό από τη Διεύθυνση Ποινικών Ερευνών της Στρατονομίας», ανέφερε.
Αρχικά, ο IDF είχε δηλώσει ότι δεν υπήρχαν στρατιώτες του στην περιοχή τη στιγμή του περιστατικού, ισχυρισμός που πολύ γρήγορα αμφισβητήθηκε.
Ο ΟΗΕ έχει αναφερθεί στην υπόθεση της σε ειδική έκθεση εξεταστικής επιτροπής, κατηγορώντας το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου, κάτι που το Ισραήλ αρνείται.
The Israeli army said Wednesday that it had completed reviews of several high-profile “exceptional operational incidents” during the Gaza War, ordering Military Police investigations into the killings of five-year-old Hind Rajab and 15 Palestinians in Tel al-Sultan, while… pic.twitter.com/zJiwhBzU9L
— Haaretz.com (@haaretzcom) August 19, 2026
Πέρα από την ποινική έρευνα για τη Χιντ και την οικογένειά της, ο IDF ανακοίνωσε ότι θα διερευνήσει τον θάνατο 15 Παλαιστινίων, ευρισκόμενος υπό πίεση να αποδείξει ότι διερευνά ο ίδιος τις πράξεις των δυνάμεών του, ώστε να αποτρέψει διεθνείς νομικές ενέργειες, κυρίως από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Στόχος του είναι να αντικρούσει τις κατηγορίες ότι έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου και ότι υπάρχει ατιμωρησία για τις πράξεις των στρατιωτικών του δυνάμεων.
Με πληροφορίες από BBC
Προτιμώμενη πηγή στην Google
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.


