Το Κρεμλίνο απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι δηλητηρίασε τον Ναβάλνι με τοξίνη βατράχου

Ημερομηνία: 16-02-2026



Το Κρεμλίνο απέρριψε κατηγορηματικά τη Δευτέρα τις κατηγορίες πέντε ευρωπαϊκών χωρών ότι το ρωσικό κράτος σκότωσε τον Αλεξέι Ναβάλνι πριν από δύο χρόνια χρησιμοποιώντας τοξίνη βατράχου, αλλά η χήρα του δήλωσε ότι η αλήθεια τελικά αποδείχθηκε.

Ο Ναβάλνι, ο πιο εξέχων εγχώριος επικριτής του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, πέθανε στις 16 Φεβρουαρίου 2024, στη σκληροπυρηνική φυλακή «Πολικός Λύκος» βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, περίπου 1.900 χλμ. (1.200 μίλια) βορειοανατολικά της Μόσχας. Ήταν 47 ετών.

Ο θάνατός του, τον οποίο το ρωσικό κράτος χαρακτήρισε ως από φυσικά αίτια, συνέβη ένα μήνα πριν ο Πούτιν επανεκλεγεί για πέμπτη θητεία σε μια σαρωτική ψηφοφορία, την οποία τα δυτικά έθνη χαρακτήρισαν ούτε ελεύθερη ούτε δίκαιη λόγω λογοκρισίας και καταστολής των αντιπάλων.

Η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Σουηδία και η Ολλανδία δήλωσαν το Σάββατο ότι οι αναλύσεις δειγμάτων από το σώμα του Ναβάλνι επιβεβαίωσαν «οριστικά» την παρουσία επιβατιδίνης, μιας τοξίνης που βρίσκεται σε δηλητηριώδεις βατράχους στη Νότια Αμερική και δεν βρίσκεται φυσικά στη Ρωσία.

«Ο Ναβάλνι πέθανε ενώ κρατούνταν στη φυλακή, πράγμα που σημαίνει ότι η Ρωσία είχε τα μέσα, το κίνητρο και την ευκαιρία να του χορηγήσει αυτό το δηλητήριο», δήλωσαν.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε τους ισχυρισμούς.

«Φυσικά, δεν δεχόμαστε τέτοιες κατηγορίες. Διαφωνούμε με αυτές. Τις θεωρούμε προκατειλημμένες και μη βασισμένες σε τίποτα. Και τις απορρίπτουμε κατηγορηματικά», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων

Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε προηγουμένως ότι η Μόσχα θα παρείχε σχετικό σχόλιο εάν και όταν οι χώρες που διατυπώνουν τους ισχυρισμούς δημοσιοποιήσουν και αναλύσουν τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους.

Μέχρι τότε, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS την επικαλέστηκε λέγοντας ότι οι ισχυρισμοί ήταν «απλώς προπαγάνδα που στόχευε στην απόσπαση της προσοχής από τα πιεστικά δυτικά ζητήματα».

Η βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε το Σάββατο να απαντήσει σε ερώτημα του Reuters σχετικά με το πώς ελήφθησαν τα δείγματα από τη σορό του Ναβάλνι ή πού αξιολογήθηκαν.

Η κοινή ευρωπαϊκή δήλωση αναφέρθηκε στη δηλητηρίαση με Νόβιτσοκ το 2018 στο Σόλσμπερι της Αγγλίας, του πρώην Ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, υπονοώντας ότι η Μόσχα έχει δίκιο όσον αφορά τη χρήση θανατηφόρων δηλητηρίων εναντίον των εχθρών της.

Η Ρωσία αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στο περιστατικό του Σόλσμπερι. Απορρίπτει επίσης τους βρετανικούς ισχυρισμούς ότι η Μόσχα σκότωσε τον αντιφρονούντα Αλεξάντερ Λιτβινένκο στο Λονδίνο το 2006, περιχύνοντας το τσάι του με ραδιενεργό πολώνιο-210.

Μια ομάδα 15 χωρών, κυρίως ευρωπαϊκών, αλλά και Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας και Καναδά, εξέδωσε νέα δήλωση τη Δευτέρα, επαναλαμβάνοντας τα αιτήματά της προς τη Ρωσία να διεξάγει διαφανή έρευνα για τον θάνατο του Ναβάλνι.

Η δήλωση, που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, ανέφερε ότι οι Ρώσοι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζουν την κληρονομιά του Ναβάλνι και κάλεσε τη Μόσχα να απελευθερώσει «όλους τους πολιτικούς κρατούμενους».

Οι ισχυρισμοί για την τοξίνη του βατράχου έγιναν στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, ενόψει της δεύτερης επετείου από τον θάνατο του Ναβάλνι, τη Δευτέρα.

Η Γιούλια Ναβάλναγια, η χήρα του – η οποία είχε ισχυριστεί εξαρχής ότι ο σύζυγός της δολοφονήθηκε από το ρωσικό κράτος – δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα ευρήματα παρείχαν τις απαραίτητες αποδείξεις για να υποστηρίξουν τη θέση της.

«Δύο χρόνια. Βρήκαμε την αλήθεια και θα βρούμε και δικαιοσύνη μια μέρα», έγραψε η Ναβάλναγια στο X πάνω από μια φωτογραφία του εκλιπόντος συζύγου της να χαμογελάει.

Πηγή: Reuters 

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος